Nyboligsalget falt ni prosent i august

Dette skjer etter at nyboligsalget steg for første gang på 14 måneder i juni. Direktør Per Jæger forventer boligunderskudd i Oslo om noen år, basert på dagens igangsetting.

Nyboligsalget faller 9 prosent i august mot samme måned i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening som legges fremunder en pressekonferanse torsdag.

Dermed snur nyboligtallene ned etter oppgangen på to prosent i juni. Det var den første oppgangen i nyboligsalget på 14 måneder.

– Hittil i år ligger salget 8 prosent under fjoråret. Ser vi på de ulike boligtypene, viser våre tall at salget av småhus hittil i år ligger 16 prosent under, leiligheter 4 prosent under og salget av eneboliger ligger 9 prosent under fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Setter i gang mindre

Salget av leiligheter faller mest med 22 prosent i august, mot samme periode i fjor. I kategorien småhus og eneboliger på sin side var salget 11 prosent lavere enn i 2017. Totalt er salget 20 prosent under nivået man så for et år siden.

Igangsettingen faller i samme periode 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Hittil i år er salget på fritidsboliger falt 3 prosent. I august var salget 15 prosent under samme periode i fjor.

– Fritidsboligsalget er nå snart like stort som eneboligsalget, sier Jæger under pressekonferansen.

 <p>BOLIG-TOPP: Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, forteller at de opplever markedet i Oslo er i relativ balanse.</p>

BOLIG-TOPP: Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, forteller at de opplever markedet i Oslo er i relativ balanse.

Boligunderskudd

Etter SSBs beholkningsfremskrivning i juni har Boligprodusentene beregnet fremtidig boligbehov og ferdigstillelse de neste fem årene.

– I dag opplever vi at Oslo er i relativt balanse, men basert på dagens igangsetting, forventer vi et boligunderskudd i Oslo om et par år, sier Jæger.

Da Eiendom Norge i starten av september la frem prisutviklingen i bruktboligsalget i august, kom det frem at prisveksten var svakere enn forventet.

Tallene viste at boligprisene steg 0,8 prosent i august. Som følge av at den siste sommmermåneden normalt er en svært sterk måned, falt prisene sammenlignbart med 0,1 prosent i august.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå