– Spekulantene er borte

Nordea Norge-topp merker en klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer.


<p>NEDGANG: Boligprisene i Oslo faller for tredje måned på rad.</p>

NEDGANG: Boligprisene i Oslo faller for tredje måned på rad.

Det er vanlig at boligprisene går litt tilbake i sommermånedene, men årets juli-prisfall er sterkere enn normalt.

Den største nedgangen i boligpriser finner man i hovedstaden. Oslo hadde i juli en prisnedgang på 2,8 prosent, og er driveren for nedgangen i boligprisene, ifølge Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

I juni var nedgangen i Oslo på 3,1 prosent, og i mai 1,4 prosent.

– Prisnedgangen i Oslo stemmer godt overens med inntrykket vi får fra kundene nå. Stemningen har forandret seg i løpet av de siste månedene, og det er langt større grad av usikkerhet enn tidligere, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, i en kommentar til tallene.

– Borte

Det er tredje måned på rad med boligprisfall, også i hovedstaden. Boligprisene begynte tydelig å bikke nedover i mai.

Fallet har imidlertid kommet etter knallsterk vekst.

En av de store snakkisene  har omhandlet i hvor stor grad de såkalte spekulantene har bidratt til den krasse prisveksten i Oslo.

Ved for eksempel strengere regulering eller høyere renter eller endret psykologi i markedet, har man fryktet at boligspekulantene ville svare med selge unna sekundærboliger, noe som i så fallkunne ha medført et sterkere prisfall.

Sætre merker langt mindre trykk fra denne delen av boligmarkedet.

– Spekulantene er borte. Vi merker klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer i boligmarkedet. Kjøperne som ser etter et sted å bo er der fortsatt, men ikke de som kjøper bolig for å spekulere, sier Sætre.

Han tror at noe av årsaken til dette er at de nye boliglånsforskriftene har hatt effekt, særlig i Oslo-markedet.

Inntektsgrensen

Forskriften, som trådte i kraft fra 1. januar, innebærer blant annet at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, mens kjøpere av sekundærbolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital for å få lån.

– Det er spesielt grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, sier Sætre.

Han forteller også at utlånsveksten nå er mye høyere utenfor Oslo enn inne i byen.

 Ifølge Eiendom Norges statistikk er oppgangen de siste 12 månedene i Oslo skrelt ned til 6,4 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå