Coop tror lavere vekst i bransjen skyldes redusert matsvinn

I 2017 var omsetningsveksten i det norske dagligvaremarkedet halvparten av trenden fra 2000. 


<p><b>MARKEDET VOKSER SAKTERE:</b> Coop mener tall som viser at omsetningen i bransjen bremser, tyder på at nordmenn kaster mindre mat. </p>

MARKEDET VOKSER SAKTERE: Coop mener tall som viser at omsetningen i bransjen bremser, tyder på at nordmenn kaster mindre mat. 

Som regel øker forbruket til nordmenn på mat med rundt tre prosent i året målt i omsetning. I fjor ligger det an til at veksten landet på rundt halvannen prosent, ifølge tall Aftenposten og Adresseavisa omtaler. 

I samme periode har prisene på mat økt mindre enn normalt, viser tall fra SSB, blant annet på grunn av sterk priskrig i dagligvaremarkedet, hvor Rema kjempet hardt for å vinne tilbake tapte markedsandeler på tampen av 2017. 

Coop-sjef i Midt-Norge, Torbjørn Skei, beskriver et vekstdødt marked overfor Aftenposten, og mener én av forklaringene på vekstbremsen er at nordmenn er blitt flinkere til å spise opp maten som handles inn.

– Det er i ferd med å skje noe positivt med matsvinn i husholdningene. Det merkes, sier han til avisen.

Rema-revansj i 2018?

Coop-kjeden Extra og Obs kapret markedsandeler fra Rema i fjor, men veien videre er usikker. 

Selv om omdømmet til Rema var i fritt fall i 2017, og omsetningen falt kraftig etter den såkalte bestevenn-strategien overfor leverandørene ble tatt dårlig imot av kundene, fortalte Rema-sjef Ole Robert Reitan til VG at trenden snudde ved årsskiftet. 

– Tallene våre viser rundt en prosent fall i markedsandel i 2017 og at det flatet ut i høst. Siden nyttår har vi sett en klar vekst, rundt fem prosent i omsetning, sier Reitan til VG på World Economic Forum i Davos.

De tre største lavpriskjedene hadde til sammen 57 prosent av totalmarkedet ved utgangen av tredje kvartal i 2017. Markedsandelen til Rema 1000 falt til 23,5 prosent, mens markedsandelen til Kiwi økte til 21 prosent og markedsandelen til Extra økte til 12,5 prosent

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå