De Grønne foreslår opptil 600 kroner i flyseteavgift

Miljøpartiet De Grønne vil gjøre det dyrere å spise kjøtt, kjøre bil og reise med fly, men billigere å spise grønnsaker og ta bussen.


<p><b>VIL TA «KLIMAVERSTINGENE»:</b> Talsmann Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne vil innføre en rekke avgifter for å få ned nordmenns klimautslipp.<br/></p>

VIL TA «KLIMAVERSTINGENE»: Talsmann Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne vil innføre en rekke avgifter for å få ned nordmenns klimautslipp.

Kraftige hopp i miljøavgiftene vil alene finansiere økte asylutgifter neste år, ifølge partiets alternative budsjett som legges fram tirsdag.

Der foreslås det å økte momsen på kjøtt og kjøttvarer med 20 prosent, så lenge varene ikke er økologiske. Da skal momsen bort.

Frukt og grønt skal også ha momsfritak, i likhet med elsykler og kollektivtransport. Merverdiavgift skal heller ikke betales ved gjenbruk og reparasjon av brukte klær, sko, husholdnings- og fritidsvarer. Men flyreiser blir vesentlig dyrere.

Økt bistand

Miljøpartiet De Grønne vil nemlig innføre en flyseteavgift på 600 kroner per sete ved flyreiser til utlandet, 300 kroner per sete mellom steder i Sør-Norge som har jernbaneforbindelse og 150 kroner per sete ved øvrige flyreiser innen Sør-Norge.

Grepet vil ifølge partiet skaffe 9,5 milliarder kroner mer i inntekt til staten, omtrent på øret hva regjeringen i tilleggsnummeret til statsbudsjettet anslo at flyktningkrisen vil koste Norge neste år.

– Det er ingen grunn til å sette det grønne skiftet på vent fordi oppmerksomheten er rettet mot flyktningstrømmen, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

I motsetning til regjeringen som omdisponerte 4,2 milliarder kroner innen bistandsbudsjettet, legger De Grønne samme sum inn i potten og øker bistandsbudsjettet med 4,2 milliarder kroner.

– Å kutte flere milliarder kroner i bistand er den aller mest vanvittige måten å finansiere en økt flyktningstrøm på. Dette er kortsiktig politikk som vil føre til at flere mennesker må flykte i fremtiden.

Klimaavgifter

Listen over økte klimaavgifter er lang. Kuttene som regjeringen har foreslått i årsavgiften på campingvogner, reverseres. Det blir dyrere å kjøpe og omregistrere bil, samt å fylle diesel, bensin eller gass.

– Vi mener et grønt skatteskifte på minst 30 milliarder er nødvendig for å sette fart på norsk miljøpolitikk. I vårt alternative budsjett viser vi hvordan det kan gjennomføres, sier Hansson.

Partiet foreslår å avgiftsbelegge matavfall fra handelen, øke elavgiften med 10 øre per kilowattime, innføre en egen lakselusavgift og sørge for at plastposeavgiften gjør comeback med 2 kroner per pose. I tillegg vil partiet ha en avgift på 10 kroner per kilo plastemballasje og en generell CO2-avgift på 500 kroner per tonn.

På skattesiden økes inntektsskatten med 5 milliarder kroner og formuesskatten med til sammen 2 milliarder kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå