Denne ferieformen har økt 300 prosent i fjor

Stadig flere nordmenn dropper hotell i ferien og leier heller bolig privat i utlandet for en rimelig penge. Du kan også leie ut din egen bolig og få «gratis» ferie. Ferieformen har økt kraftig.
<p><b>HALV PRIS I NEW YORK:</b> - Spesielt i New York er det mye å spare på å leie via Airbnb. Her kan du få en leilighet for 900 kroner natten, under halv pris av hotell, sier Tom Hugo Hermansen. Han setter også pris på historier og lokalkunnskap av de som han bor hos. Her ved en aviskiosk i storbyen.<br/></p>

HALV PRIS I NEW YORK: - Spesielt i New York er det mye å spare på å leie via Airbnb. Her kan du få en leilighet for 900 kroner natten, under halv pris av hotell, sier Tom Hugo Hermansen. Han setter også pris på historier og lokalkunnskap av de som han bor hos. Her ved en aviskiosk i storbyen.

Husbåt eller slott. Er chartertur helt uaktuelt, og syns du hotell koster for mye? Via nettsiden Airbnb kan du bestille billig opphold i 34.000 byer i 192 land.

Antall nordmenn som booket bolig i utlandet gjennom Airbnb ble over tredoblet i fjor.

Prisen er lavere enn på hotell, og ikke minst kan du få bedre plass å boltre deg på. Her kan du til og med leie husbåter og slott!

Du kan også leie ut din egen bolig, og slik sett få tilnærmet en gratis ferie. Norge er populært i utlandet, særlig er det etterspørsel etter boliger i Oslo og Bergen.

Les også:Styr unna leiefellene i utlandet

Halv pris av hotell. Du kan for eksempel leie en studioleilighet i gamlebyen Split i Kroatia for 253 kroner pr natt i slutten av mars. Leiligheten er 30 kvadratmeter og har soveplass til fire. 

<p><b>IKKE SPLITTER PINE-PRIS:</b> Leier du av private, kan du spare mye på opphold i utlandet. Denne studileiligheten i gamlebyen i Split i Kroatia kan du leie for 253 kroner døgnet via Airbnb. Den har plass til fire personer. For dobbelt hotellrom må du ut med det dobbelte.<br/></p>

IKKE SPLITTER PINE-PRIS: Leier du av private, kan du spare mye på opphold i utlandet. Denne studileiligheten i gamlebyen i Split i Kroatia kan du leie for 253 kroner døgnet via Airbnb. Den har plass til fire personer. For dobbelt hotellrom må du ut med det dobbelte.

Tilsvarende pris på hotell for et dobbeltrom i samme område var 558 kroner på hotels.com for samme dato.

Du kan altså feriere for langt under halv pris på Airbnb.

Hotellfasiliteter som frokost og lignende er riktignok ikke med.

På den annen side får du ofte tilgang på kjøkken og vaskemaskin slik at du kan lage mat og vaske klær.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) har brukt tjenesten flere ganger og har stor sans for trenden.

– Dette er en sosial markedsplass som kobler ledig husrom med de som trenger overnatting på samme sted. Tjenesten faller inn under «collaborative consumption» eller samhandlingsøkonomi, en økonomisk trend muliggjort av ny teknologi, sier Nordby Lunde.

Les også:Leie av feriehus i Syden – slik gjør du det

Tom Hugo har brukt Airbnb 33 ganger i USA og Europa

Låtskriveren Tom Hugo Hermansen brukte Airbnb første gang da han skulle til New York høsten 2012. Han foretrekker å bo billig slik at han heller får råd til å reise oftere.

<p><b>REISER OFTERE:</b> - Jeg vil heller bo billig slik at jeg kan reise oftere, og denne boformen er midt i blinken for meg, sier Tom Hugo Hermansen. Han har bestilt overnatting via Airbnb utallige ganger, her fra stranden i Los Angeles.</p>

REISER OFTERE: - Jeg vil heller bo billig slik at jeg kan reise oftere, og denne boformen er midt i blinken for meg, sier Tom Hugo Hermansen. Han har bestilt overnatting via Airbnb utallige ganger, her fra stranden i Los Angeles.

– Spesielt i NY hvor hotellprisene er sinnsykt høye, er det mye å spare, sier han. Der kan du få et rom til under halv pris av hotellprisen, sier Hermansen.

Han har også benyttet nettsiden til å få billig rom i Nashville, Los Angeles, London, Berlin og Hamburg.

Må være sosial. Hermansen anslår at det er litt mindre å spare på å bruke Airbnb i Berlin, der hotellprisene er lavere, men også der er det ca 40 prosent å spare.

– Du blir kjent med folk og får innsider-informasjon om byen på en helt annen måte.

Jeg  samler på gode historier som kan bli til gode låter, og da er denne boformen midt i blinken. 

Man må kanskje være litt over gjennomsnittet sosial for at denne boformen skal passe, sier han. Eller man kan leie en hel leilighet, hvis man reiser flere sammen.

Les også:Slik får du gratis leiebil

Gunstig hvis dere er mange.  Både private boliger og utleieboliger leies ut på nettsiden.

– Man kan finne alt fra en liten studioleilighet til toppleiligheter på flere hundre kvadratmeter, og prisen varierer naturligvis deretter. Det finnes noe for ethvert budsjett på Airbnb, sier den norske kontaktpersonen Jesper Vik i Airbnb til Dine Penger.

Det er verten selv som bestemmer prisen, så er det individuelt fra sted til sted. 

Omtrent halvparten av boligene som leies ut gjennom Airbnb er hele boliger, og den andre halvdelen er folk som leier ut deler av hjemmet sitt, forteller han.

Les også:Slik kan du tjene penger på boligen din!

Merete i Oslo har leid ut til folk fra 20 land

<p><b>MERETE LEIER UT:</b> - Jeg har leid ut rom til folk fra 20 ulike land, og bruker kontaktnettet når jeg selv er ute og reiser, sier Merete Sæther i Oslo.</p>

MERETE LEIER UT: - Jeg har leid ut rom til folk fra 20 ulike land, og bruker kontaktnettet når jeg selv er ute og reiser, sier Merete Sæther i Oslo.

Merete Sæther har leid ut et rom i sin 3-roms leilighet til reisende fra 20 forskjellige land det siste halvannet året. Hun leier ikke ut bare på grunn av pengene. Leiligheten er på Carl Berner i Oslo.

– Det er veldig spennende å bli kjent med reisende fra så mange forskjellige land, sier hun til Dine Penger. Hun startet med utleie fordi hun begynte å studere, og trengte ekstra inntekt.

– Jeg får treffe alle mulige typer folk, og har bare positive erfaringer, forsikrer hun. 

Får kontakter i eksotiske land. De fleste har vært fra Europa, spesielt Italia, men også Spania, Finland, England, Tyskland, Frankrike og Portugal. I tillegg har hun hatt folk fra USA, Canada og så fjerne land som India, Mexico og Macau. Hun har beholdt kontakt med flere av dem som har leid hos henne.

– Nå har jeg en fra Italia som har leid hos meg før. Og når jeg selv skal ut å reise har jeg dratt nytte av kontakten, sier hun.

Litt jobb. Det varierer hvor mye hun må informere og hjelpe de som kommer. Merete innrømmer at det er litt jobb med utleien. Siden hun har leid ut mellom 60 og 70 ganger, har det blitt mye vask av sengetøy og håndklær. I tillegg går mer det strøm.

– I hektiske perioder blokkerer jeg for utleie i den perioden sier Sæther, som tar omlag 400 kroner pr døgn, og litt ekstra for vask og hvis hun leier ut til to.

Sæther har også selv benyttet seg av Airbnb når hun har vært i København og London, og vil anbefale andre å gjøre det samme.

Økt med over 300 prosent. Og stadig flere gjør som Sæther og Hermansen. Ifølge Airbnb økte antall nordmenn som har booket bolig gjennom Airbnb ute i verden med 357 prosent i fjor.

– Denne måten å reise på er noe folk gjør mer og mer i Norge og i resten av verden, opplyser opplyser Aja Guldhammer, som er country manager for de nordiske landene og Nederland.

– Antall gjester som har brukt Airbnb når de er i Norge har økt med 295 prosent det siste året. Norge er en veldig populær reisedestinasjon på Airbnb, mange ser daglig etter lokale steder å bo i Oslo, Bergen, og resten av Norge på Airbnb, sier hun.

Les også:Slik unngår du feriehus-fiasko

Sjekk referanser. Du kan sjekke referanser på boligen du vurderer å leie på nettsiden. Disse anmeldelsene er synlige for alle, og ligger nederst på hver annonse.

– Alle har etter endt opphold anledning til å skrive en anmeldelse av verten og eller boligen, sier Vik.

I tillegg til prisen som står oppgitt i annonsen, tar Airbnb en serviceavgift av leietaker på mellom 6 og 12 prosent. Det presise beløpet vil også fremgå på betalingssiden.

Basert på tillit. Airbnb er en sosial markedsplass som er bygd på tillit. Det er helt opp til verten å bestemme om han eller hun har lyst til at leie ut til den aktuelle gjesten eller ikke. Man får som regel svar i løpet av et døgn fra man legger inn forespørsel.

– Vi har lagt til rette slik at man kan bli kjent med gjesten eller verten sin gjennom detaljerte profiler og anmeldelser. I tillegg har Airbnb et meldingssystem man kan bruke for å finne ut mer om en vert eller spørre gjesten om turen deres, forklarer Vik. 

Airbnb har også en funksjon der gjester og verter bekrefter ID-en sin gjennom å koble til sine sosiale nettverk samt laste opp offisiell ID som pass eller førerkort.

Les også:Unngå dobbelt skatt på feriehuset i utlandet

Trygg betaling. Betalingen skjer gjennom Airbnbs elektroniske betalingssystem som gjør det både praktisk og sikkert.

– Når man har fått bekreftet en reservasjon fyller man inn kortinformasjon og adresse, og bekrefter betaling. Pengene overføres først til verten 24 timer etter at gjesten har sjekket inn. Dermed har gjesten 24 timer på å kontakte oss hvis de ikke er fornøyd når de ankommer, forklarer Jesper Vik. 

Les også:Tjen penger på vei hjem fra ferie

Lei ut din egen bolig. Du kan også leie ut din egen bolig og få en fin ekstrainntekt mens du er på ferie. Eller du kan leie ut et rom eller en etasje som står ledig, mens du selv er hjemme.

<p><b>TREDOBLET BRUK:</b> Over tre ganger så mange nordmenn benyttet seg av denne boformen i fjor i forhold til året før, sier Ifølge conutry manager Aja Guldhammer i Airbnb. Nesten like stor økning har det vært av tilreisende som vil bo billig i Norge.</p>

TREDOBLET BRUK: Over tre ganger så mange nordmenn benyttet seg av denne boformen i fjor i forhold til året før, sier Ifølge conutry manager Aja Guldhammer i Airbnb. Nesten like stor økning har det vært av tilreisende som vil bo billig i Norge.

–  Antall gjester som har brukt Airbnb når de er i Norge har økt med 295 prosent det siste året, opplyser country manager Aja Guldhammer.

Norge er en veldig populær reisedestinasjon på Airbnb, og det er massevis av folk som ser etter lokale steder å bo i Oslo, Bergen, og resten av Norge på Airbnb hver dag.

– Det er mange som velger å leie ut ekstra rom mens de bor i boligen selv. Det er et veldig sosialt aspekt ved Airbnb at man har mulighetene til å møte og bli kjent med folk fra hele verden i sitt eget hjem.

Man velger naturligvis selv hvor sosial man ønsker å være ovenfor gjestene sine, understreker Jesper Vik.

Airbnb tar 3 prosent i serviceavgift av utleier. 

Sikkerhet. Mange vegrer seg kanskje mot å leie ut egen bolig, av redsel for tyveri av innbo eller at noe skal bli skadd av gjestene.

– Er det ikke en viss risiko for skader og tyveri?

– Man har muligheten til å sette opp et sikkerhetsdepositum gjennom Airbnb. Hvert tredje sekund sjekker noen inn i en Airbnb, og tatt i betraktning det volumet er det utrolig sjelden vi må trå inn, sier Jesper Vik.

I de få tilfellene hvor noe blir ødelagt eller enda sjeldnere stjålet, blir dette som regel ordnet opp vert og gjest imellom og dekket av sikkerhetsdepositumet.

– Skulle det være behov, kontakter man vår kundeserviceavdeling, sier han.

Les også:Dine Pengers sjekkliste for kjøp av feriebolig i utlandet

Gratis å annonsere. Det koster ingen ting å opprette en brukerkonto på Airbnb. Det er også gratis å lage en annonse for sin bolig hvis man ønsker å leie den ut gjennom Airbnb.

Legg inn bilder, sett en pris og angi når boligen er ledig.

Når forespørslene tikker inn kan du fritt velge å akseptere eller avslå.

– Selv om du minst sannsynlig kommer til å oppleve problemer med skader i eiendommen med Airbnb, har vi noe en vertsgaranti, sier Jesper Vik.

Alle Airbnb verter er dekket av denne garantien på 5,3 millioner norske kroner som gjelder for tyveri og hærverk.

Du kan lese mer om vertsgarantien her.


Les også:Tjen penger på å gjøre andre en tjeneste!

Følg oss på Facebook!


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå