Dette kortet må du ha med på ferie!

Blir du syk eller skadet på Europa-ferie i sommer, går alt så mye glattere hvis du vifter med Europeisk Helsetrygdkort. Glemt det? Last ned egen nød-app!
<p><b>Hvis ulykken er ute:</b> I EØS-området har du rett til helsehjelp på linje med den hjelpe befolkningen får. Men du må vise at du er medlem av den norske folketrygden, hvis ikke må du legge ut selv. Helsetrygdkortet er dette beviset du trenger.<br/></p>

Hvis ulykken er ute: I EØS-området har du rett til helsehjelp på linje med den hjelpe befolkningen får. Men du må vise at du er medlem av den norske folketrygden, hvis ikke må du legge ut selv. Helsetrygdkortet er dette beviset du trenger.

Dype innhugg i reisekassen. Drar du på ferie i Europa, bør du ha med deg Europeisk Helsetrygdkort. Uten Europeisk helsetrygdkort eller reiseforsikring kan du risikere å måtte legge ut for store summer hvis du blir syk eller skaden i ferien. Du får riktignok refundert mesteparten av utgiftene dine når du kommer hjem, men de kan gjøre dype innhugg i reisekassen.

– Blir du liggende lenge på sykehus, for eksempel i Spania, kan et slikt opphold fort komme til å koste 5000 til 10.000 kroner pr natt, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre hos Helseøkonomiforvaltningens hovedkontor (Helfo).

Helfo kjenner til flere tilfeller der personen ikke hadde med seg kort, og heller ikke kjente til muligheten for å få tilsendt en hasteblankett. Vedkommende måtte betale flere tusenlapper for nødvendig helsehjelp.

Kortet bør være en del av håndbagasjen til nordmenn på ferie i Europa, mener Sætre.

Les også:Rekordmange blir syke og skadet i ferien

Bli syk i kontortiden. Hvis du dropper å ta med kortet, er det «best» om du passer på å bli syk eller skadet mellom klokken 08 om morgenen og 15.30 om ettermiddagen en ukedag. Da har Helfo åpent og kan fakse over en hasteblankett til behandlingsstedet.

Alternativet er at du må søke Helfo i den regionen du tilhører og be om refusjon når du kommer hjem. Det er derfor lurt å ta med kortet for å unngå dette.

– Når du viser frem helsetrygdkortet hos legen eller på sykehuset i et EU/EØS-land, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg i, på samme vilkår som de som bor der, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre hos Helfo servicesenter.

Her bestiller du helsetrygdekortet

Men jeg har jo reiseforsikring! Men hvorfor man må ha Europeisk helsetrygdkort, dersom man har reiseforsikring? Kan man få avslag på å få refundert medisinske utgifter til privat helsevesen fordi man ikke brukte gratistilbudet helsetrygdkortet gir?

– Vi stiller ikke krav om at kunden må bruke helsetrygdkortet og offentlig helsesystem, men vi anbefaler at det gjøres. Vi krevde det før, men det gjør vi ikke lenger, sier Anne Stake Løvdahl, produktsjef for reiseforsikringer hos Gjensidige. Det er lurt å ta det med, fordi offentlig helsevesen kan være nærmest hvis man blir syk på reise, mener hun. 

– Og sykehusopphold skal godkjennes av oss eller alarmsentralen på forhånd. Ved sykehusopphold av en viss varighet kan det bli aktuelt å overflyttes til offentlig sykehus, og da er kortet kjekt å ha, tilføyer hun. De aller fleste som blir syke, tar kontakt med alarmsentralen og blir guidet til nærmeste hjelp. 

– Det offentlige tilbudet er mange tilstrekkelig. Reiseforsikringen dekker egenandelene for nødvendig helsehjelp, tilføyer Løvdahl.

Last ned app. Uansett om du har med kortet eller ikke, kan det være lurt å laste ned den nye applikasjonen som Europakommisjonen har laget for smarttelefoner og lesebrett. Den inneholder grunnleggende informasjon om hva slags helsehjelp du kan få med kortet på ulike språk.

<p><b>Hjelp underveis:</b> Med appen Europeisk helsetrygdekort finner du frem telefonnummeret til Helfo så de kan få fakset bevis på at du er medlem i folketrygden. Litt tungvint, men bedre enn å legge ut selv.</p>

Hjelp underveis: Med appen Europeisk helsetrygdekort finner du frem telefonnummeret til Helfo så de kan få fakset bevis på at du er medlem i folketrygden. Litt tungvint, men bedre enn å legge ut selv.

Her finner du appen:


Kortet løser en rekke praktiske problemer, men gir deg bare rett til akutt hjelp. Du kan altså ikke få en vanlig konsultasjon du kan vente med til du kommer hjem ved hjelp av dette kortet. Behandling hos privat lege eller sykehus får du bare dekket hvis trygdeordningen i landet du befinner deg i, betaler for slik behandling.

Det kan hende du må betale for enkelte tjenester som er gratis hjemme. Helsesystemet varierer mellom de ulike landene. I noen land må du betale egenandel, og dem får du ikke refundert.  

Hasteblankett.– Dersom du trenger nødvendig helsehjelp i et av EØS-landene eller i Sveits, og du ikke har Europeisk helsetrygdkort eller har glemt eller mistet det, må du be Helfo sende en hasteblankett, sier rådgiver Geir Hopen Nødset ved Helfo til Dine Penger. 

Kritisk syke personer vil ikke bli avvist på offentlige sykehus i EØS-land og Sveits. Vanlig kutyme er at sykehuset tar kontakt i åpningstiden og får nødvendig bekreftelse fra Helfo. Hasteblanketten må fakses til behandlingsstedet hvor du er. Helfo har bare åpent i kontortiden mellom 08.00 til 15.30 på hverdager.

Forsikringsselskap oppfordrer. Også Europeiske reiseforsikring oppfordrer kunder til å ta med kortet.

Harald Hollerud, Europeiske reiseforsikring.
Harald Hollerud, Europeiske reiseforsikring.

– Ta det med deg som en ekstra sikkerhet, selv om det er en del absolutte svakheter ved det. Det dekker blant annet ikke hjemreise ved sykdom, derfor må du ha reiseforsikring i tillegg,  sier direktør Harald Hollerud. Han oppfordrer kunder til å ringe sitt reiseforsikringsselskap når man blir syk. 

Les også:En av ti nordmenn dropper reiseforsikring

– Kan kunder risikere å bli nektet refusjon fra reiseforsikringen hvis man tilfeldigvis har havnet på et privat sykehus ved akutt sykdom hvor helsetrygdkortet ikke gjelder?

– Nei, vi forlanger ikke at kunden flytter seg over til et offentlig sykehus, sier Hollerud.

Les på DP+:Slik klager du på fiaskoferie

Nytt for pensjonister

Nytt fra i sommer er at også norske pensjonister som er bosatt i EØS-området og Sveits, nå skal bestille Europeisk helsetrygkort fra Norge. Det følger av et nytt EU-regelverk som er innført fra 1. juni i 2012. Hittil har det vært tilstrekkelig at de har blankett E121. Dette gjelder også norske pensjonister som er bosatt i Spania. Er du i Norge i sommer, men har bostedsadresse i Spania, kan du endre adresse under «relatert informasjon» på Helfos nettside.

Også i Norden

I utgangspunktet skal du ikke behøve å drasse med deg kortet innen Norden, fordi vi har en nordisk konvensjon om gjensidig gratis helsehjelp med nabolandene. Men for sikkerhets skyld kan det likevel være lurt:

– Vårt råd er at det kan være nyttig å ha med seg helsetrygdkortet likevel, for å unngå diskusjoner og misforståelser. Av erfaring vet vi at enkelte institusjoner, blant annet i Sverige, krever hasteblankett eller fremvisning av Europeisk helsetrygkort for å gi nødvendig helsehjelp, opplyser Geir Hopen Nødset ved Helfo til Dine Penger.

Slik får du kortet

Kortet er gratis, men du må være medlem av folketrygden for å få det. Det er personlig, så alle i familien må ha eget kort. Selv poden på bare noen måneder.

Du kan bestille kortet til deg selv og de andre i familien samtidig på nettsidene tilHelfo. Du må oppgi fødselsnummeret. Eller du kan sende e-post til servicesenteret@helfo.no. Du kan også ringe Helfo Servicesenter på 815 70 030 eller sende sms.

Treårs varighet. Har du allerede helsetrygdkort, bør du sjekke utløpsdatoen på kortet. Det har tre års varighet. Du får ingen påminnelse om utløp. Når det nærmer seg utløpsdato bør du bestille nytt kort.

Tar inntil 10 virkedager. Kortet kommer i posten innen ti dager etter bestilling, på din folkeregistrerte hjemadresse. Rekker du ikke å få kortet før du drar, kan du laste ned app-en med nødvendig informasjon. Eller du kan notere nummer 00 47 33 51 22 80 som du ringer ved behov fra utlandet.

Ha reiseforsikring i tillegg. Husk at kortet ikke er et alternativ til reiseforsikring. Kortet dekker ikke private helsetjenester eller kostnader til nødvendig hjemtransport utenfor Norden. Uansett gjelder ikke kortet utenfor EU/EØS og Sveits. Kortet gjelder blant annet ikke i Tyrkia eller Kroatia.

Her er oversikt over alle de 27 landene hvor kortet gjelder.

Forøvrig dekker selvsagt ikke helsetrygdkortet tapte/frastjålne eiendeler.

Les også:Sportsferien kan være uforsikretVis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå