Tre av fire professorer er menn

Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning, og omtrent like mange kvinner som menn er forskere i Norge. Men i toppen, blant professorene, er 74 prosent menn og kun 26 prosent kvinner.


<p><b>KJØNNSFORSKJELLER I AKADEMIA</b>: Et stort flertall av professorene i Norge er menn.<br/></p>

KJØNNSFORSKJELLER I AKADEMIA: Et stort flertall av professorene i Norge er menn.

På det nest høyeste akademiske nivået, førsteamanuensis, er menn i knapt flertall med 56,5 prosent mot 43,5 prosent, skriver Ukeavisen Ledelse.

- Diskriminert

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, mener kvinner blir diskriminert i norsk akademia.

– Man skulle forventet at opprykk til professor var noenlunde jevnt fordelt mellom kvinner og menn, sier Rice. Han mener kvinner må ha produsert mer for å bli vurdert likt som menn.

Rice er leder for den regjeringsoppnevnte Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning og har i tillegg forsket på likestilling i en årrekke.

- Skal ikke være vanskeligere

– Det er vanskelig å bli professor. Og det skal være vanskelig. Men det skal ikke være vanskeligere for kvinner enn for menn, sier Curt Rice.

Universitetet i Tromsø har best kvinneandel blant professorene.

Her er 31.5 prosent av professorene kvinner. I Oslo er kvinneandel 29,4 prosent. Universitetet i Nordland har lavest kvinneandel. Her er bare 14,1 prosent av professorene kvinner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå