Andre bensinprisrekord på én uke

Circle K melder om ny oppgang i drivstoffprisene, og slår dermed rekorden som ble satt sist uke. 

Circle K hever bensinprisene for andre gang på en uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Circle K hever bensinprisene for andre gang på en uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sist uke satte man ny rekord for bensinpris i Norge, med en literpris på 17,24 kroner for 95 oktan blyfri bensin.

Nå kjører man på, og setter enda en ny rekord. Mandag melder bensinstasjonskjeden at listeprisen for bensin med effekt fra i dag er på 17,34 kroner.

I 2018 så norske bilister bensinprisrekorder komme og gå. På det meste lå Circle Ks veiledende bensinpris på 17 kroner og 14 øre.

Prisen for diesel skrus også opp 10 øre, til 16,09 kroner literen. Det er 40 øre under rekorden som ble satt i oktober 2018.

Det meste er avgifter til staten

Staten er den som tjener mest på prisøkningen. Over halvparten av drivstoffprisen er nemlig avgifter.

Bransjenettstedet Enerwe eksemplifiserte dette:

«Av en bensinpris på 17,24 kroner går 9,78 kroner til avgifter. Det betyr at avgiftene utgjør 56,7 prosent av bensinprisen. Uten avgiftene ville bensinen bare kostet 7,46 kroner, og inkludert moms ville den kostet 9,33 kroner literen.»

Utslag i dollarkursen bak økningen nå

Sist uke ga pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Circle K en punktvis begrunnelse for hva det er som gjør at prisen økte da.

  • Råoljeprisen stiger, blant annet på grunn av Trump-administrasjonens sanksjoner mot Venezuela og Iran, uro i Libya og produksjonskutt blant Opec-landene.
  • USA forbereder kjøresesongen ved å bygge opp bensinlagrene sine, men har begrenset kapasitet ved raffinerier, som gjør at de må kjøpe mer europeisk bensin.
  • Sterkere etterspørsel fra Nigeria etter europeisk bensin. Også Nigeria bygger opp bensinlagrene sine.
  • Raffineristreik, og nedstengning av raffinerier i Europa for vedlikehold, gir redusert produksjonskapasitet og begrenser det europeiske tilbudet.

Mandag sier Hansen at et utslag i dollarkursen, der kronen har svekket seg, gjør at prisene justeres igjen nå.

– Vi følger prisene internasjonalt fra dag til dag, og det for tidlig å si nå om hvilken retning dette tar. Kommer det en nedgang, så vil det få et utslag i våre priser, sier Hansen til E24 mandag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå