- Båtplass? Vær innbitt!

Kampen om båtplassene er minst like stor i år som i fjor. Men innsiderne oppfordrer trengende til ikke å gi seg.

De rike og de med fartstid i båtforeningene er best stilt i kampen om båtplassene. Det viser en ringerunde til flere båtforeninger og marinaer i de store byene som E24 har gjort.

Men i tillegg til penger og tålmodighet kan solid fremtoning og en slump flaks være veien til målet.

I Indre Oslofjord er det usedvanlig stort press på båtplassene i år. Situasjonen er noe roligere ved de andre store byene, men også her er det mangel på plasser.

Penger

Har man noen hundre tusen kroner til overs kan man alltids kjøpe seg en plass til odel og eie. Et kjapt nettsøk viser at prisene fort kommer opp i 250.000-300.000 for en tre meter bred plass i Indre Oslofjord.

Å leie en tre meter bred plass i en privat marina koster minimum 10.000 for sesongen.

På Bygdøy i Oslo annonseres noe bredere plasser til over 30.000 for sesongen.

Les også: Sommerens råeste nykommere på sjøen

I andre pressområder, som ved Stavanger og på Vestfold-kysten, er prisene for både kjøp og leie nesten like høye.

Flere steder kommer man imidlertid til kort selv med velfylt lommebok.

- Det er fullt, og vi har gitt opp å føre venteliste, sier André Aaby hos Asker Marina i Leangbukta i Oslofjorden.

Han sier den eneste enkle måten å få plass er å kjøpe en av båtene som ligger der allerede.

- Men vi ser an hvem som kommer, vi gidder ikke leie ut til en ungdomsgjeng som spleiser på en båt. Det blir bare fyll og spetakkel, legger han til.

Også Ingi Laurusson hos Stavanger Marina prioriterer solide båteiere fremfor å utnytte etterspørselen ved å skru opp prisene.

- Vi sier ikke ja til hva som helst, men satsene er de samme for alle som får plass. Prisen starter på cirka 8500 kroner for en tremetersplass, sier han.

Tålmod

Den rimeligste måten å skaffe seg båtplass på er gjennom båtforeninger som driver etter selvkostprinsippet. Men hos disse er det lang ventetid.

KNS på Dronningen i Frognerkilen har 670 båtplasser. Så å si alle er besatt.

- Akkurat nå har jeg fire ledige plasser, men de blir tatt i løpet av ettermiddagen, sier økonomiansvarlig Aage Eylertsen.

Her koster en tre meter bred plass i underkant av 6500 kroner per sesong om man fordeler innskuddet på avskrivningsperioden. I tillegg kommer den årlige kontingenten på en snau tusenlapp.

- For å få plass må man være medlem, og det er lang ventetid: To til tre år for de minste plassene, og inntil syv år for de største, sier Eylertsen.

Han vedgår at dette gjør det vanskelig for båteierne å planlegge, men viser til at de kan holde på tildelt plass i inntil to år mens den leies ut til noen andre.

Eylertsen oppfordrer til å melde seg inn i en båtforening først som sist og sette seg på venteliste.

Flaks

Om man likevel bare skal ha plass for kort tid, er sjansen større.

Flere steder leies plasser ut for kortere tid eller inntil én sesong dersom gamle medlemmer eller eiere ikke vil benytte sin plass for en tid.

Men å finne fram til og få tilslag på disse plassene er lettere sagt enn gjort.

- Når vi som leier ut plasser er i den gylne situasjon at vi kan velge og vrake, så nytter det ikke for båteiere uten plass å ringe rundt til marinaene, sier André Aaby i Leangbukta.

- Hva ville du selv gjort hvis du trengte en plass?

- Jeg ville satt meg i bilen og kjørt til alle marinaer fra Drøbak og innover. Gjør man et solid inntrykk gjennom personlig oppmøte er sjansen større, svarer Aaby.

Leilighet på kjøpet?

I Stavanger annonseres en båtplass til odel og eie. Den er ikke av de billigste, men til gjengjeld får man en leilighet på kjøpet.

Les mer om denne saken her: Selger båtplass inkludert leilighet

Til forsiden

På forsiden nå