- Boligprisutviklingen gir grunn til bekymring

Men Harald Magnus Andreassen er positiv til Oljefondets eiendomsinvesteringer.

UROLIG: First-økonom Harald Magnus Andreassen er bekymret for galopperende eiendomspriser.
UROLIG: First-økonom Harald Magnus Andreassen er bekymret for galopperende eiendomspriser.

I et portrettintervju i Estate Magasin sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities at han frykter en boligboble.

Enig med Jens

- Boligprisene i Norge har steget mye. Samtidig har opplåningen økt kraftig. Gjelden blant nordmenn er over 200 prosent av inntekten i gjennomsnitt, og det er mye. I tillegg er det utrolig nok svært usikre tall på hvor mye nordmenn faktisk sparer. I sum gir dette grunn til bekymring, sier han.

- Jens Stoltenberg har advart mot en boligboble i Norge. Er det reell grunn til å frykte dette?

- Ja. Jeg urolig for at verdien på tomtene er kommet for høyt opp. I tillegg er byggekostnadene blitt altfor høye. Realprisen på boliger har steget med ca. 70 prosent siden 1999, noe som er langt høyere enn økningen i inntektene.

Les også: Støvsuger London for kontoreiendom

- Mange advarsler

Andreassen får ofte spørsmål om land som Italia, Hellas og Spania kan ta med seg flere land hvis de går over ende.

- Det har vært mange advarsler mot gjeldsoppbyggingen, uten at det har hjulpet. For eksempel advarte mange mot de høye investeringene i boliger og næringsbygg i Spania. I tillegg var det en sterk overbelåning. Italia skulle på sin side bli et rikt land på kort tid og bygget mange boliger, sier Andreassen.

Ikke bekymret for næringseiendom

Mens Andreassen er bekymret for boligmarkedet i Norge, synes han at situasjonen ser langt bedre ut for næringseiendom. Han mener blant annet at huseleienivået ikke er spesielt høyt.

- Finanskrisen ga ikke noen sjokknedgang i leienivået. Det falt mest i ”high end”-markedet som her på Aker Brygge. Siden har det vært en bedring, uten at veksten har vært for stor. Det kan selvsagt falle herfra, men nedsiden er ikke stor, sier han og utdyper:

- En del leietakere blir mindre ekspansive. Vi må nok påregne at de som skal flytte, og normalt tar litt ekstra i når det gjelder antall kvadratmeter, vil tenke seg om. Det bygges også mer næringseiendom nå enn tidligere, men det er ikke akkurat en flom av nye næringsbygg som kommer, påpeker sjeføkonomen.

Les også: Kjøper mer i Paris

Lang horisont er bra

Tidligere var Andreassen skeptisk til at Oljefondet investerte i eiendom men etter å ha tenkt på det synes han det nå virker fornuftig. Selv om eiendom ikke er et likvid middel, spiller det liten rolle når tidshorisonten er 20-30 år.

Les også: En fornuftig investering

- Kjøper du noe som det handles lite med over tid, kan det gi bra avkastning. Samtidig er eiendomsinvesteringer mindre transparente enn andre investeringer. Innen eiendom kan man alltids tulle og tøyse med verdiene, samtidig som eiendomstransaksjoner er lukkede prosesser. Dette stiller store krav til rapporteringen, understreker han.

Han påpeker også at det er viktig at Oljefondet ikke kjøper eiendom etter at alle andre har gjort det. Eksempelvis er eiendomsverdiene i England halvert fra 1988 og frem til i dag. Det synes han er en god indikasjon på at det er bra å kjøpe der.

Les flere nyheter om eiendom på Estate Nyheter

På forsiden nå