Boligskred neste uke

Inntil 1000 hus og leiligheter legges ut for salg i Oslo neste uke. Men prisene vil fortsette å stige, tror sjeføkonom.

Boligprisene steg sesongjustert 1,4 prosent i juli, viser ferske tall fra eiendomsmeglerne. Siden tallene ble sluppet mandag, har meglerne hatt mer enn nok å gjøre.

Uvanlig få boliger til salgs

Torsdag var det 1.504 boliger til salgs i Oslo på nettstedet finn.no, noe som er et uvanlig lavt tall, skriver Finansavisen.

Nå ser det imidlertid ut til at det endrer seg.

For mens boligprisene fortsetter å falle i andre land, var boligprisene i Norge i juli på nivå med i toppåret 2007, og selgerne hopper ned fra gjerdet og vil selge i et foreløpig stigende marked.

- Vi kommer til å slippe mange leiligheter i dag, og jeg tipper at volumet kommer til å stige kraftig de neste ukene. Fredag om en uke tror jeg vi vil være tilbake på nivåene fra mai og juni, sier daglig leder Steffen Kjøstad i Privatmegleren til Finansavisen.

Les også: Stort sprik i boligprisene

- Korreksjon om et par-tre år

Dersom Kjølstads spådommer skal gå i oppfyllelse, må det neste uke legges ut inntil 1.000 hus og leiligheter for salg i Oslo for å nærme seg volumet fra før sommerferien.

Men sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror prisene bare vil fortsette å øke til tross før økt tilbud.

Les også: Foreldre drar opp boligprisene

- Det er typisk at både tilbud og etterspørsel øker. Jeg tror prisene vil fortsette å stige, fordi det er mange som har stittet på gjerdet. De prøver nå å skaffe seg bolig, og da tar aktiviteten seg opp, sier han til Finansavisen.

- Boligprisene kommer til å gå høyt over forrige toppnivå før vi får en ny korreksjon. Vi tror korreksjonen kommer om et par-tre år, sier Juel.

Les også: 77 øre kvadraten

Overreagerte i forhold til krisen

Også Kurt Buck i Eiendomsmegler 1 Bergen tror på fortsatt prisvekst.

Vi er jo snart tilbake igjen på det nivået vi var på. Kanskje overreagerte man litt i Bergen i forhold til krisen. Vi har en del næringer som man trodde var ekstra utsatt, og mange som jobber i disse bransjene var litt forsiktige i en periode, sier Buck.

Så langt i år er snittet for en kvadratmeter bolig i Bergen 25.300 kroner, og i resten av fylket 20.500 kroner.

- Nå tyder alt på at folk ikke er så fryktelig bekymret lenger. Det er stadig flere på visning og prisene stiger jevnt og trutt, sier han.

Les også: Leilighet med 90% rabatt

Til forsiden

På forsiden nå