Bygger Norges største enebolig

Europris-gründer Terje Høili (63) sliter ikke med plassmangel i sitt nye palass på 3500 kvadratmeter.

Nå begynner prosjektet Villa Høili å ta form: Bildet viser at milliardæren fra Fredrikstad kan glede seg over at hans nye lekegrind snart er ferdig.

Det nærmere 3500 kvadratmeter store byggverket på Kråkerøy i Østfold blir Norges desidert største enebolig.

- Da begynner man å nærme seg slott fra barokken, sier boligforsker Jon Guttu ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Les flere økonominyheter på E24.

Ifølge Guttu har norske boliger økt jevnt i størrelse siden andre verdenskrig, og i dag har hver nordmann i snitt mellom 50 og 60 kvadratmeter å boltre seg på.

- Det er ganske mye. Norge er et av de landene i verden som har størst areal per person, sier Guttu.

Men ingen har så god plass som Terje Høili.

- Ingen begrensninger

Gigantpalasset hans består av to etasjer, hver med over 20 ulike værelser, pluss en kjeller.

Huset inneholder blant annet tre kontorer, treningsrom og vinkjeller. Han kan spise middagen sin i en av to spisestuer, eller han kan nyte maten foran peisen i TV-stuen.

Ifølge SSBs boligstatistikk nøyer gjennomsnittsnordmannen seg med fire rom - noe som tilsvarer antall garderober i Høilis nye hjem.

Men hva skal man egentlig med så mye plass? Svaret får vi i hvert fall ikke av Høili selv.

- Han ønsker ikke å kommentere noe privat, sier økonomiansvarlig Beate Tindvik i Terje Høili A/S.

Boligforsker Guttu sier at inntil nylig har det ikke vært god tone å vise frem rikdommen sin ved å bygge prangende hjem.

- I forhold til norske prinsipper om likeverd og et samlet folk, så er dette en helt ny trend, mener Guttu. Tidligere var det dessuten flere regler som gjorde det vanskelig å bygge slike enorme boliger. - Nå er det ingen begrensninger lenger, sier Guttu.

Noen større...

Alle har ikke vært like fornøyde med Høilis byggeplaner. VG har tidligere skrevet at flere naboer protesterte da de ble presentert for gigantprosjektet.

Nå må de pent finne seg i at eventyrslottet på Ekheim-eiendommen, som Høili kjøpte for 15 millioner våren 2005, snart er ferdig.

Det er arkitekt Lorentz Gjedde-Dahl som har tegnet Villa Høili. Han har sørget for at hverken milliardær Høili, kona Mariann (46) eller eventuelle gjester trenger å bekymre seg om de skulle bli nødne; kåken inneholder elleve toaletter.

Men Høilis nye hjem er som en liten utedo å regne sammenlignet med verdens desidert største palass.

I sine stormaktsgale dager boltret Romanias avdøde diktator Nicolae Ceausescu seg på hele 365000 kvadratmeter i hovedstaden Bucuresti.

På forsiden nå