Derfor er boligmarkedet ekstra hett i Bergen

Boligmarkedet i Bergen har aldri vært hetere, melder BT i dag. Lite tyder på at markedet vil roe seg de neste årene. Og studenter har skylden.

Boligmarkedet i Bergen er under sterkt press fra flere hold.
Boligmarkedet i Bergen er under sterkt press fra flere hold.

Bergens Tidende har saumfart 160 visninger i Bergen for å ta temperaturen i boligmarkedet. Funnene avslører et sterkt presset boligmarked.

Nesten 75 prosent av leilighetene ble solgt innen det første døgnet etter visning. Av disse ble 85 prosent solgt over prisantydning, mens 12 prosent gikk under prisantydning. Det siste året har prisene på leiligheter steget langt mer enn andre boligtyper. I Bergen må du nå ut med 35.000 kroner kvadraten for en leilighet.

Selvforsterkende utvikling

Tilstanden fryktes å være selvforsterkende, ved at kjøpere innkalkulerer en kjøpspris over prisantydningen, mens selgere får urealistiske forventninger til leilighetssalget.

- Boligselgerne er blitt blendet av medienes omtale av «sjokkpriser» og opphetede budrunder, sier megler og partner Tommy Kaland i Postbanken til BT.

Norsk økonomi står i kontrast til urolighetene i Europa. Dette bidrar til lave renter og risikovillige kjøpere.

- Presset i markedet bare øker. Det bygges færre boliger enn det som etterspørres, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Analyseselskapet Pöyry la i går frem en rapport, der det forventes en boligprisvekst i Bergen på 27 prosent frem mot 2017.

Hyblifisering presser barnefamilier ut av sentrum

Den sterkt pressede boligsituasjonen forsterkes ytterligere av at utdanningsinstitusjonenes plassering i bykjernen. En betydelig andel av de 27 500 bergenstudentene bor i sentrumsnære hybler. Dette påvirker boligmarkedet, i følge daglig leder i Eiendomsmegler MNEF, Asbjørn Myrstø.

- Vi opplever helt klart at flere boliger ikke blir bebodd av eier, men leies ut. Dette gjelder både større leiligheter som man gjerne deler av til flere soverom, men også mindre enheter. Vi ser at det blir færre familieleiligheter både til utleie og salg i sentrale strøk. Disse kjøper da i bydelene hvor prisene derfor også presses, forteller han til E24.

Økt bygging av studentboliger kan lette hyblifiseringen noe, men Myrstøl mener regjeringen henger for langt etter til at dette skal få noen synbar effekt.

- Ved etablering av flere studentboliger vil selvsagt trykket på markedet avta noe, men etterslepet er ganske stort og det skal bygges mange før dette blir særlig merkbart, sier han til E24.

Eksternansvarlig for Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS), Sunniva Adam, tror den den mangelfulle satsingen på studentboliger forhindrer barnefamilienes mulighet til å komme seg inn i boligmarkedet.

- Man må huske på at byggingen av studentboliger har en prisdempende effekt på boligmarkedet generelt, noe som gagner alle samfunnsgrupper, ikke bare studenter, uttalte hun i en pressemelding, da det ble kjent at det ble bevilget 100 nye studentboliger til Bergen.

E24 dekker i morgen presentasjonen av boligprisstatistikken og boligbarometeret for mars 2012.

Les også:

Eiendomsmegler: - På høy tid med en boligminister

Bygger færre nye boliger

Vil gi lærere 100.000 ekstra for å jobbe i Stavanger

Thon forvandler kontor til leiligheter på Karl Johan

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå