Drømmehuset ble mareritt

EGERSUND (VG) Byens fineste fasade skjulte store feil og mangler. Utbedringer og rettstvist har kostet kjøperne millioner.
<p><b>DYR LÆREPENGE:</b> Tor Kåre Sleveland og Wenche Gravdal har brukt to millioner på å rette feil og mangler ved eneboligen i Egersund. De angrer på at de ikke hadde boligkjøperforsikring.</p>

DYR LÆREPENGE: Tor Kåre Sleveland og Wenche Gravdal har brukt to millioner på å rette feil og mangler ved eneboligen i Egersund. De angrer på at de ikke hadde boligkjøperforsikring.

Wenche Gravdal (41) og Tor Kåre Sleveland (43) kjøpte et av Egersunds dyreste hus i 2007. Tilstanden var en helt annen enn hva som fremkom i boligsalgsrapporten.

- Huset er blitt vårt mareritt. Den høyeste prisen betaler ungene, som opplever at vi ikke er til stede for dem. Vi jobber oss nesten fordervet, sier Wenche Gravdal.

Takstmannen vurderte den påkostede, eldre eneboligen til nest beste tilstandsgrad - som i praksis er beste karakter som gis brukte hus.

Les Dine Pengers kommentar:Feil råd fra Forbrukerrådet om boligkjøp

Takstmann tok feil. I boligsalgsrapporten bemerket takstmannen at «skadelig fukt» ikke ble registrert. Han tok feil, fastslår Gulating lagmannsrett:

  • Dreneringen var lagt for høyt. Nedløp for takvann var ført direkte til grunnen der huset var mest utsatt for vanntilsig. Store mengder vann trengte inn i krypkjelleren.
  •  Kondensering medførte sopp- og råteskader i betydelige deler av taket. Mangelfull vindtetting utløste et betydelig varmetap og ubehagelig trekk gjennom huset.


Retten legger vekt på at det er snakk om feilkonstruksjoner og skader som følge av disse. Slett utført bygningsarbeid, skriver retten, ikke mangler som følge av slit og elde.

Retten kom til at tilstanden avviker vesentlig fra hva som står i boligsalgsrapporten og de ble fortalt på visningene, hvor eiendommen ble beskrevet som tilnærmet feilfri.

- Samlet sett er feilene av et slikt omfang at eiendommen utvilsomt er i vesentlig ringere stand enn det som var ventelig, heter det i dommen som nå er rettskraftig.

FUKT: Gjennom ventiler strømmet vann inn i kjelleren.
FUKT: Gjennom ventiler strømmet vann inn i kjelleren.

Les også:Her har boligprisene eksplodert

Store påkostninger. Paret ble nødt til å skifte hele taket og deler av kledningen. De måtte tette og isolere for luftlekkasjer, utbedre mangler ved drenering og nedløp og bygge om pipen.

Lagmannsretten tilkjente dem 725.000 kroner i prisavslag og erstatning. Fra forsikringen har de fått 155.000 kroner i erstatning og 80.000 til dekning av advokat.

- Men saksomkostningene alene kom opp i en million kroner. Utbedringer som følge av feil og mangler har kostet oss to millioner, sier Gravdal.

Derfor må bedriftssykepleieren ha to jobber på si. Mannen er selger, men må også ha en bigeskjeft. Fire av seks barn bor fortsatt hjemme i Løvenborgveien.

RÅTE: Taket hadde store sopp- og råteskader.
RÅTE: Taket hadde store sopp- og råteskader.

Les også:Boligprisene opp 430 prosent på 20 år

Familien har fått en usedvanlig dyr lærepenge:

- Vi var på tre visninger og spurte og grov, blant annet om dreneringen. Men før vi la 3,2 millioner på bordet, skulle vi også tatt med en bygningssakkyndig, sier Gravdal.

Ingen forsikring. Hun angrer også bittert på at de trodde på forsikringene fra selger, megler og boligsalgsrapport. I dag mener hun at de skulle bedt om å få alle løfter og garantier skriftlig.

Hun skulle ønske at de hadde hatt boligkjøperforsikring.

- Da ville vi fått dekket egne saksomkostninger fullt ut. Og vi hadde fått en advokat med avhendingsloven og eierskifte som spesialitet, sier Egersund-kvinnen.

TREKK: Store luftlekkasjer i stuetrappene.
TREKK: Store luftlekkasjer i stuetrappene.

Paret fikk medhold for om lag halvparten av sitt samlede krav. Retten anser derfor ikke saken vunnet for noen av partene, slik at hver må bære sine saksomkostninger.

Selger fremholdt i retten at skadene dels ikke var dokumentert, dels at de måtte ha oppstått etter overtagelse og at det var klaget for sent.

- Saken handler om skjulte feil og mangler og det var betydelig dissens. Hadde ikke fagdommerne kommet i mindretall, ville utfallet vippet vår vei, sier selgers advokat Jan Erik Kullerud.

Selger hadde ikke eierskifteforsikring.

Les også:Boligkjøpere må betale 2,5 millioner i erstatning

SLIK UNNGÅR DU PROBLEMER

Her er tips til deg som er på boligjakt og vil unngå trøbbel!

  • Les nøye alle dokumentene som foreligger på visning. Merk deg alt som er fremstilt negativt, undersøk og still spørsmål om det til selger og megler.
  • Ta forbehold om risikofaktorer du har identifisert, når du legger inn bud. Skriv at du vil ha en sakkyndig til å se på disse og vil trekke budet, om problemet er alvorlig.
  • Husk at verditaksten ikke sier noe om teknisk tilstand. En boligsalgsrapport er i større grad en tilstandsanalyse, men kvaliteten varierer.
  • Vil du sikre deg så langt som mulig, ta med en fagkyndig på befaring før du kjøper bolig. Bruk mye tid på visning og undersøk boligen fra loft til kjeller.

Kilder: Merete Christensen Bernau, Protector, og Jørn Gisvold, NCL

Les mer:Boligkjøperskolen, hva du skal se etter og hvordan du skal være på visning

– Mange har urealistiske forventninger Hver femte boligkjøper klager. De aller fleste blir avvist av en selger som har tegnet eierskifteforsikring.

- Svært mange har urealistiske forventninger til gamle eiendommer og bruker ikke nok tid før, under og etter visning, sier adm. direktør i Norwegian Claims Link, Jørn Gisvold.

I 2000 hadde tre av ti selgere eierskifteforsikring. I dag er tallet åtte av ti. Klageandelen har gått ned - forsikring tegnes ikke lenger bare for de «dårligste» boligene.

Anbefaler forsikring

Dine Penger anbefaler både selger og kjøper å forsikre seg. Redaksjonssjef Carsten Henrik Pihl begrunner:

Eierskifteforsikring, fordi du som selger har et objektivt ansvar i fem år. Du behøver altså ikke ha skyld eller kjennskap til feilen eller mangelen som avdekkes.

Boligkjøperforsikring, fordi du trenger en profesjonell advokat på din side. Rettshjelpdekningen i innboforsikringen er ikke tilstrekkelig til å dekke saksomkostningene.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå