- Du kan øke boligverdien med 300.000 kr

Oppussing av boligen før salg har liten effekt for prisen. Men bygger du balkong kan du regne med å få en kraftig verdiøkning.

			Selv en liten balkong kan gjøre store utslag på boligverdien. Her fra Sofies Hage på Rodeløkka i Oslo. Foto: Obos.
Selv en liten balkong kan gjøre store utslag på boligverdien. Her fra Sofies Hage på Rodeløkka i Oslo. Foto: Obos.

Det er absolutt ikke all oppussing som gir valuta for pengene i form av høyere boligverdi. Skal du først gjøre noe, bør du satse på å få bygget en balkong.
- Det er svært attraktivt med balkong. Det kan fort øke boligverdien med 200-300.000 kroner, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i OBOS til Dine Penger.

Han mener dette gjelder for alle slags leiligheter i byområder.

Dermed kan det lønne seg å foreslå bygging av balkong på neste styremøte i sameiet eller borettslaget.

Å få bygget små balkonger koster gjerne 100.000-150.000 kroner per leilighet.

Les også: Vil gjøre husbygging tryggere

Mange vil ha balkong
De siste årene har det årlig kommet 200-300 søknader om å bygge balkong til Plan- og bygningsetaten i Oslo.

- Det reelle antallet balkonger er mye høyere, ettersom det gjerne sendes en felles søknad for borettslag og sameier, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan- og bygningsetaten.

- Dette gjelder særlig balkongbygging på eldre gårder i indre by, sier Hovig. Behandlingstiden på søknader om balkong er nå rundt 12 uker.

Øker omsetteligheten
- En balkong vil alltid øke omsetteligheten for et objekt. Jeg har hørt snakk om rundt 10 prosent økning, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Dine Penger.

Prognosesenteret har regnet på effekten oppussing har for boligverdien og resultatet er nedslående.

Mens man i 1985 fikk igjen rundt 40 prosent av kostnadene ved å pusse opp, får man i dag igjen under 20 prosent i snitt.

LES OGSÅ:Sjekk dette på boligvisning

Får mindre igjen
- Kun en femtedel av boligprisveksten de siste 25 årene skyldes standardheving - og effekten synker. Det vil si at man får stadig mindre igjen for hver investert krone, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Dine Penger.

Årsaken er blant annet at den generelle standarden på norske boliger er blitt mye høyere.

- Det har liten effekt å bytte ut et fint kjøkken eller bad med et som er litt finere, sier Øye.

Overdreven tro på oppussing
- Mange har i dag overdreven tro på hva de vil få igjen for å pusse opp, mener han. Om man investerer en million kroner i et nytt kjøkken i en leilighet på Grünerløkka, vil man neppe få en million kroner ekstra når man selger.

- Det viktigste for boligkjøperne er beliggenhet og planløsning. Utearealene er også viktig, så en oppgradering av utearealene kan være med på å øke verdien, sier Øye.

LES OGSÅ:Nå kommer boligslippet

Puss opp nøytralt
Skal du selge boligen din kan det likevel lønne seg å gjøre noen grep.

- Du bør lage en «gjengs smak» på boligen. Svarte vegger kan være fint i enkelte miljøer, men vil samtidig utelukke mange fra visningen. Generelt bør du pusse opp så nøytralt som mulig. Jo mer spesielt, jo mindre effekt vil det ha for verdien, sier Øye.

På forsiden nå