- Fete overskrifter flytter boligprisene

Norske eiendomsmeglere trekker frem pressen som en av de viktigste faktorene for utviklingen i boligmarkedet.

<p>POPULÆRT TEMA: Oppslag i media kan drive prisene i boligmarkedet både opp og ned. Her ser vi tirsdagens utgave av VG.</p>

POPULÆRT TEMA: Oppslag i media kan drive prisene i boligmarkedet både opp og ned. Her ser vi tirsdagens utgave av VG.

En spørreundersøkelse gjennomført blant 500 eiendomsmeglere viser at meglerne mener media spiller en av hovedrollene i boligmarkedet.

På spørsmål om hvilke faktorer som er viktigst for prisutviklingen blir mediedeknignen kun slått av grunnleggende faktorer som kundens økonomi, renten og arbeidsmarkedet.

Nesten 40 prosent av meglerne i undersøkelsen svarer at media spiller en viktig rolle med sin dekning av boligmarkedet.

LES OGSÅ: Amerikansk presse skriver om norsk boligboble

Viktigere enn været

Undersøkelsen, som er gjennomført på oppdrag for Norges Eiendomsmeglerforbund, viser at faktorer som utbud, sesong, vær og bankenes utlånspraksis regnes som mindre viktig enn media.

Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, sier meglerne er vant til å forholde seg til en presse som er glad i harde vinklinger.

Christian Dreyer
Christian Dreyer

- Media er jo opptatt av å sikre seg flest mulig lesere, seere eller lyttere. Da er det gjerne de mest ekstreme scenarioene som får mest oppmerksomhet. Når markedet går bra så beskrives det som «veldig hett», og når det er litt rolig beskrives det som «dødt». Sannhetene er nesten hver gang en mellomting.

Skeptisk

Ifølge Dreyer er meglere skeptisk til fete overskrifter om hvilke situasjoner som kan oppstå.

- Hvis media mange nok ganger stiller spørsmål om Hellas vil gå konkurs eller om boligmarkedet vil kollapse, så vil enkelte der ute oppleve det som enn sannhet.

Påvirket av børsen

Undersøkelsen viser at 1 av 10 meglere allerede har registrert at kunder trekker seg med begrunnelse i at de vil være forsiktige på grunn av uroen i økonomien.

Og 40 prosent av meglerne mener børsen påvirker boligmarkedet, men da i første omgang på grunn av medieomtalen.

9,4 prosent opp

Den siste boligprisstatistikken viser at prisene steg med 0,6 prosent i august, justert for sesongvariasjoner. Prisnivået ligger 9,4 prosent høyere enn i august i fjor.

LES MER: Boligprisoppturen fortsatte i august

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå