Henrik og Anne kjøpte hus med feil som kan koste 1 million å fikse

Nå anklager kjøper Henrik Haugberg forsikringsselskapet Protector for å hale ut tiden.
<p><b>Bomkjøp.</b> Henrik Haugberg og Anne-Katrine Kristensen foran huset i Stokke, som viste seg å være fullt av feil og mangler.<br/></p>

Bomkjøp. Henrik Haugberg og Anne-Katrine Kristensen foran huset i Stokke, som viste seg å være fullt av feil og mangler.

Våren 2012 kjøpte det tidligere samboerparet Henrik Haugberg og Anne-Katrine Kristensen det de trodde var drømmehuset i Stokke i Vestfold.

Flere takstrapporter og to år senere, viser det seg at byggefeil, fuktskader og et ulovlig tilbygg beløper seg til mellom 785.000 og ca. én million kroner å utbedre.

Bare saksomkostningene har til nå kostet nesten 300.000 kroner.

- Hadde vi ant noe om bare enkelte av de feil og mangler som har vist seg i boligen, ville vi aldri vurdert å legge inn bud, sier Haugberg, som to år senere fortsatt venter på erstatningen.

De som solgte huset, hadde eierskifteforsikring gjennom Protector. Nå anklager Haugberg forsikringsselskapet for å hale ut tiden, noe Protector avviser, til tross for at de har brukt opp til 16 uker på å svare på et brev, og har fått utsatt rettssaken som skulle startet i mars.

Les også: - Eierskifteforsikrings-selskapene gir mange ubegrunnede avslag

Feil for hundretusener.

<p><b>Svartsopp</b>: - I prospektet stod det at det var begrenset mulighet for å se noe, mens alle takstmenn som har vært inne i forbindelse med saken, har konkludert med alvorligheten av mangel på lufting og skadene dette fører til, sier Haugberg.</p>

Svartsopp: - I prospektet stod det at det var begrenset mulighet for å se noe, mens alle takstmenn som har vært inne i forbindelse med saken, har konkludert med alvorligheten av mangel på lufting og skadene dette fører til, sier Haugberg.

Det er nå to år siden Haugberg og Kristensen kjøpte boligen.

I forbindelse med en håndverkerbefaring for oppussing av bad like før overtakelse, fikk de imidlertid de første signalene om at ikke alt var som det skulle.

- Håndverkerne oppdaget flere alvorlige feil og mangler og anbefalte oss å ta kontakt med en takstmann, sier Haugberg.

Han forteller at de leste taksten og boligsalgsrapporten nøye før de kjøpte, men at de fleste manglene ikke var omtalt i rapporten og at de derfor ikke kunne vite noe om det på forhånd.

- Blant de mest alvorlige feilene er tilbygget, som har en rekke konstruksjonsfeil som blant annet har ført til råteskader. I tillegg må hele taket byttes på grunn av manglende lufting som har gitt store mengder svartsopp. Da trappen opp til andre etasje ble bygget, kappet de to hovedbærebjelker som har gitt skjevheter i gulvet. Dette er bare noen av feilene ved huset, sier Haugberg.

Les også:- Fant så store feil at vi ikke tør å selge det gamle huset

Ville heve kjøpet. Etter at boligfeilene ble oppdaget, bestemte paret seg for at de ønsket å heve kjøpet og tok kontakt med advokat.

De som solgte huset, hadde eierskifteforsikring gjennom Protector, som dermed ble motparten Haugberg måtte forholde seg til.

Det tidligere samboerparet er frustrerte over at de kjøpte et hus som viste seg å ha så mange feil, men mest fortvilet er de over at kostnadene fortsetter å strømme på og at tiden går uten at det kommer til noen løsning.

- Det har vært en kamp uten like. Protector har kjørt en uthalingstaktikk som tydelig forsøker å få oss til å gi opp vår reklamasjon enten fordi det tar for lang tid, eller koster for mye.

Han viser til at Protector for eksempel bruker opp til 16 uker på å svare på et brev. 

Protector på sin side nekter for at de kjører uthalingstaktikk (se deres versjon av saken i egen boks)

Etter mange brev frem og tilbake uten å komme til enighet, så ikke samboerparet noen annen utvei enn rettsystemet. Saken ble stevnet for et år siden og skulle vært i retten i mars.

- Men Protector fikk saken utsatt like før den skulle opp, så per nå er det ny dato for rettssak i oktober med mindre det blir en løsning før det, sier Haugberg.

Les også:Skal du bygge terrasse, men har ikke søkt om lov? - Du vil bli oppdaget i januar, advarer NITO

<p><b>Fuktig.</b> Bildet er fra soverommet i det ulovlige tilbygget og viser at det var 24 prosent fukt i veggene.<br/></p>

Fuktig. Bildet er fra soverommet i det ulovlige tilbygget og viser at det var 24 prosent fukt i veggene.

Tilbud. I prosessen har Protector kommet med flere tilbud på prisavslag til det tidligere paret.

Et beløp som har steget litt for hver gang.

- Et eksempel på resultat av dette, er at deres siste tilbud på 800.000 kroner, antagelig hadde blitt godtatt om det hadde kommet tidlig i saken, sier han.

- Vi skal uansett kvitte oss med huset, men et beløp på den størrelsen kunne antagelig dekket store deler av det vi går i tap ved å selge boligen nå med åpenhet rundt manglene vi kjenner til, i forhold til hva vi kjøpte huset for.

- Men siden de isteden har halt ut saken i måneder og år, har den kostet oss mange hundre tusen, og derfor ville det i praksis gitt oss et kjempetap å godta samme beløp nå, forteller Haugberg.

Les også:- Tror det blir færre boligkonflikter

Gir ikke opp. Til tross for alle problemene, vil ikke det tidligere paret gi opp nå.

- Vi har veldig stor tro på vår sak, og har derfor ikke vurdert å gi opp. Vi ønsker å vinne over Protector fordi vi har blitt lurt og krever et rettferdig utfall i saken, sier Haugberg.

<p><b>Skjevt.</b> Da trappehullet ble laget ble to av hovedbærebjelkene i etasjeskillene kuttet. Dette har ført til at gulv/tak sekker.</p>

Skjevt. Da trappehullet ble laget ble to av hovedbærebjelkene i etasjeskillene kuttet. Dette har ført til at gulv/tak sekker.

Han forteller at saken har vært svært tidkrevende og kostbar for dem, samtidig som de ikke kan være normalt på boligmarkedet på grunn av lån på dette huset.

- Saken har pågått i over to år, og kostet oss nesten 300.000 i takst- og advokatutgifter. Vi har bodd andre steder store deler av tiden siden vi kjøpte huset, og betaler derfor triple boutgifter. Tar vi med driftskostnadene på huset (lånerenter, forsikring, kommunale avgifter osv) har det kostet oss over 600.000 kroner, sier han. 

Han understreker at huset ikke er helt ubeboelig, men at de negative følelsene knyttet til huset har gjort at de ikke ønsker å bo der nå.

- Dersom vi får heving, for eksempel i hovedforhandlingene i oktober, er det gode sjanser for at Protector anker saken. Da blir det et års ventetid på neste rettsinnstans, med fortsatt løpende utgifter for oss hver måned så beløpene over øker i takt. Om det også blir anket til høyesterett, snakker vi to år til med venting, og da har saken i så fall pågått i over fem år.

Etter at feilene på huset ble oppdaget, har de fått en ny prisvurdering fra samme megler som solgte dem huset. Den viser at dersom de selger huset nå, med åpenhet rundt feil og mangler, vil prisen være 950.000 kroner lavere enn det de kjøpte huset for. 

Les også:Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

Advarer. Haugberg vil nå advare andre mot å stole blindt på boligsalgsrapporter:

- Vi har i etterkant forsøkt å se hvordan vi burde tolket boligsalgsrapporten for å få de faresignalene som er nødvendig for å forstå at dette boligkjøpet var «katta i sekken». Etter vår mening kunne vi ikke forstått det på forhånd. Likevel er det vi som sitter igjen med problemene og kostnadene i etterkant.

Henrik Haugberg jobber som utvikler i VG, som er eier av E24 Dine Penger.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå