Her har boligprisene eksplodert

Tross en laber prisoppgang i mai, ligger boligprisene fortsatt syv prosent høyere enn for ett år siden. Økningen er størst for leiligheter i byene, og særlig én by banker alle.
<p><b>OPP, OPP, OPP:</b> De siste tre årene har drammensere økt leilighetsverdien sin med vanvittige 40 prosent. Her fra Drammens 200 års jubileum i fjor. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix</p>

OPP, OPP, OPP: De siste tre årene har drammensere økt leilighetsverdien sin med vanvittige 40 prosent. Her fra Drammens 200 års jubileum i fjor. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

På landsbasis ble det ingen prisfest for boligeiere den siste måneden. Boligprisene økte med minimale 0,2 prosent fra april til mai, og 0,1 prosent justert for sesongvariasjoner.

Forstatt prisvekstkonge. Men de siste 12 månedene har boligprisene fortsatt sett en sterk vekst, med syv prosent økning siden mai i fjor på landsbasis.

Og blant landets byer er det fortsatt Drammen som ligger flere hestehoder foran i prisgaloppen.

Buskeruds hovedstad har hatt en formidabel prisøkning på 15 prosent på leiligheter - bare de siste 12 månedene.

Les også: Drahjelp hjemmefra pumper boligprisene

Fra lavt nivå. Går vi tilbake og ser på utviklingen de siste tre år, er det også her drammenserne som kan gni seg i hendene: Verdien på leilighetene deres har økt over 40 prosent.

Det betyr at en drammenser som kjøpte sin leilighet for tre millioner 2009, i dag kan fryde seg over å være over 1,2 millioner kroner rikere.

SLIK HAR PRISENE PÅ LEILIGHETER OG ENEBOLIGER UTVIKLET SEG:

<p>Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no, og Pöyry. </p>

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no, og Pöyry. 


Ny leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Bolvik mener den kraftige økningen i Drammen må sees i sammenheng med at prisene slett ikke var så høye der fra før av.

- Drammen stiger fra et lavt nivå, og ligger fortsatt mellom 35 og 40 prosent under Oslo i pris. Det er ikke langt inn til Oslo til tog, og med de høye prisene i hovedstaden har Drammen blitt et populært alternativ for pendlere, sier han.


Les også: Så stor bolig tåler din økonomi

Helt flatt
Kvadratmeterprisen på boliger på landsbasis ligger fortsatt på 29.900 kroner i gjennomsnitt, slik de gjorde i april.


Boligprisstatistikken for mai viser en flat prisutvikling for samtlige boligtyper, selv om leiligheter har den sterkeste.

  • Prisene på eneboliger var uendret fra april til mai, men 3,8 prosent høyere fra mai 2011.
  • Prisene på delte boliger steg 0,1 prosent fra april til mai, og var 6,1 prosent høyere enn i mai 2011.
  • Prisene på leiligheter steg med mest med 0,3 prosent fra april til mai, og var 8,2 prosent høyere enn i april 2011.

Den flate utviklingen kom frem fredag formiddag, da Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) sammen med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Pöyry la frem sin boligprisstatistikk for mai.

- Forklaringen er større tilbud som demper prispresset. Dette er ikke overraskende. Man kan si at vårslippet har kommet, om enn litt sent, sier Eff-nestleder Leif J. Laugen.

Les også: Boligprisene opp 430 prosent på 20 år

Tilbuds-eksplosjon. Utviklingen i solgte boliger bekrefter at aktiviteten har skutt fart. Mens det ble solgt 4692 boliger i april, var det hele 7492 kjøpere og selgere som fant hverandre i mai. Det er enda litt høyere enn mai i fjor, som også hadde svært høy aktivitet med 7909 solgte boliger.

- Det er stor aktivitet der ute, og vi ser også at antall objekter ute på Finn øker i mai. I år har vi en merkbar økning på 2500 enheter fra april, sier Laugen.

Bransjen påpeker at slett ikke alt selges langt over prisantydning. Det gode tilbudet gjør at selgere må roe ned forventningene, mener Laugen.

- Det er viktig at selgere nå har realistiske forventninger, sier han.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå