– Hyttekjøperne er ikke de samme som drar på harryhandel

Du kan fortsatt finne hytter i de populære områdene i Sverige til under 500.000.
<p><b>80 prosent:</b> Denne røde sommerstua utenfor Grebbestad på 64 kvadratmeter med gjestestue på 23 kvadratmeter har en pris på 2,2 millioner svenske kroner. Rundt 80 prosent av ferieboligene i området kjøpes av nordmenn.<br/></p>

80 prosent: Denne røde sommerstua utenfor Grebbestad på 64 kvadratmeter med gjestestue på 23 kvadratmeter har en pris på 2,2 millioner svenske kroner. Rundt 80 prosent av ferieboligene i området kjøpes av nordmenn.

Hyttedrømmen. Over 144.000 nordmenn går med planer om å kjøpe seg en fritidsbolig i løpet av 2014, viser tall fra Prognosesenteret. Nesten 49.000 av disse ser til utlandet, hvor Spania og Sverige er blant de mest populære alternativene. 

- De siste to årene har vi sett en markant stigning i antallet som ønsker seg fritidsbolig i utlandet, sier Adrian Ekelund ved Prognosesenteret.

Han tror nordmenn har blitt mer bevisste på at de kan få billigere hytter og fritidsboliger i utlandet.

Likevel forventer vi å måtte bruke 1,2 millioner på et feriested i utlandet - en sum som har ligget ganske stabilt de siste årene. De mest attraktive områdene ligger enten en kort flytur eller kjøretur unna.

- Mange steder kan du få en fritidsbolig til flere hundre tusen mindre enn i Norge, så det blir ganske mange flyturer til og fra før vi er oppe i samme pris, sier Ekelund.

- Lavere prisforventninger i sammenheng med relativt enkel og hurtig reisevei er nok med på å øke attraktiviteten til fritidsboliger i utlandet for oss nordmenn. 

Er hytta i god teknisk stand?Bruk Dine Pengers sjekkliste for hyttekjøpet

Ferie i nabolandet. Sverige har lenge vært et attraktivt marked for nordmenn på utkikk etter hytte og fritidsbolig. I 2012 stod nordmenn for 71 prosent av den totale økningen av utenlandskeide feriehus i Sverige, ifølge svenskeStatistiska Centralbyrån.

Tall fra Svensk Mäklarstatistik viser at prisene på fritidshus har gått opp to små prosent de siste 12 månedene.

<p><b>Kupp i Värmland?</b> Trenger du ikke så stor plass, og liker å pusse opp kan du finne flere fine hytter i populære Värmland. Denne hytta i Långserud har bade- og fiskemuligheter, ligger nærme E18, og har en pris på 395 000 svenske kroner.<br/></p>

Kupp i Värmland? Trenger du ikke så stor plass, og liker å pusse opp kan du finne flere fine hytter i populære Värmland. Denne hytta i Långserud har bade- og fiskemuligheter, ligger nærme E18, og har en pris på 395 000 svenske kroner.

- Det er en ganske flat utvikling. De siste 12 månedene har det blitt solgt rett under 6000, forteller Per-Arne Sandegren, analyse- og IT-sjef i Svensk Mäklarstatistik. 

Er du på utkikk etter hytte eller feriebolig i Sverige bør du sjekkehemnet.se, som tilsvarer finn.no i Sverige.

Sandegren peker imidlertid på at det er store forskjeller rundt om i Sverige, og i blant annet Värmland, som er et av de mest attraktive stedene for nordmenn, har prisene gått ned.

- Det ble solgt 193 objekter, og prisene har sunket ni prosent de siste 12 månedene. Gjennomsnittprisen har vært 832.000 svenske kroner, forteller han.

Er du på utkikk etter fjellhytte er Jemtland et godt alternativ for nordmenn, mener Sandegren. Her har prisene gått opp to prosent, og ligger på rundt 1,2 millioner svenske kroner.

- Åre er et poulært sted å stå på ski. Her kjøper mange leiligheter, som ikke er med i statistikken over fritidsboliger i Jemtland, forklarer Sandegren. 

Unngå søskenkrangel om familiehytta

Fjellhytter til kupp-pris

Vil til kysten. I tillegg til Värmland er Västra Götalands län et av de helt klart mest populære områdene for nordmenn å kjøpe feriebolig i Sverige. Rundt 80 prosent av fritidsboligene som selges i området, selges til nordmenn, forteller Leif Fourong, eiendomsmegler i Västra Götaland.

- Det er snakk om alt fra små torp til 300.000, til flotte hus med havutsikt til 14-15 millioner. De fleste nordmennene som kjøper her kommer fra Oslo, men vi ser også at stadig flere kommer fra Halden og Moss, sier Fourong.

Han peker på at det ikke er boplikt i Sverige, og at mange derfor velger å kjøpe boliger som de bruker som hytter. Den typiske norske hyttekjøperen i Sverige er litt eldre og er opptatt av hytter med høy standard som er lette å vedlikeholde. Mange har også hytter i Norge som de selger før de kjøper i Sverige.

<p><b>Glad i Sverige:</b> De grønne prikkene viser hvor nordmenn eide fritidshus i Sverige i 2012. Värmland og Västra Götalands län er helt klart de mest populære områdene.<br/></p>

Glad i Sverige: De grønne prikkene viser hvor nordmenn eide fritidshus i Sverige i 2012. Värmland og Västra Götalands län er helt klart de mest populære områdene.

Fourong jobber i Tanum kommune, som omfatter Strømstad og Grebbestad.

Han forteller at det norske markedet for sjøhytter har gått noe ned de siste årene på grunn av dårlig sommervær, men tror den fine sommeren i 2013 kan ha en positiv virkning på markedet i år. Han sammenligner Tanum med norske Tjøme.

- En feriebolig her i Tanum kan være like dyr som på Hvaler, men jeg tror ikke det handler om pris lenger. De som kjøper hytte her er ikke de samme som handler på kjøpesenteret på Nordby. Det er det fine miljøet og den vakre kysten som er attraktiv, sier Fourong.

Kupp i Värmland? Selv om prisene på fritidsboliger i Sverige begynner å nærme seg et norsk nivå, mener Fourong at det fortsatt er penger å spare på å kjøpe i Sverige.

- Det er fortsatt litt billigere, og så får du litt mer for pengene. I tillegg er det litt billigere å leve her.

Prisene på fritidsboliger i Västra Götalands län har steget seks prosent de siste 12 månedene, mens de i Värmland, som også er populært blant nordmenn, har sunket ni prosent.

- Vil du si at man kan gjøre et kupp i Värmland nå?

- Ja, det kan du si. Jeg tror prisene har sunket i Värmland nå fordi norske hyttekjøpere har hatt større innflytelse på hyttemarkedet der. Det som ikke selges til nordmenn i Värmland blir ikke solgt, mens i Västra Götaland er det også mange svensker som er interessert.

Sett deg inn i lovene. Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) forteller at prisene på ferieboliger i Sverige har steget i områdene nærmest grensa de siste årene, samtidig som prisene på sjøhytter i Norge har gått noe ned.

- Østfold er et av de markedene som mange nå titter på, sier han.

<p><b>Svensk stue:</b> Prisene på fritidsboliger i Sverige varierer veldig. Denne lille, røde stugan i Bengtsfors med mulighet for båtplass og bademuligheter 300-400 meter unna ligger ute til 890 000 svenske kroner.<br/></p>

Svensk stue: Prisene på fritidsboliger i Sverige varierer veldig. Denne lille, røde stugan i Bengtsfors med mulighet for båtplass og bademuligheter 300-400 meter unna ligger ute til 890 000 svenske kroner.

Vammervold Dreyer anbefaler de som skal kjøpe feriebolig i utlandet, enten det gjelder Sverige eller Spania, å sette seg inn i de lovene som gjelder i landet.

- Lovgivningen er forskjellig fra land til land, og det er viktig å sette seg inn i dette, både når det gjelder tinglysningen, hvordan du skal sikre deg rettigheter til eiendommen og hvordan budrundene fungerer, sier han.

Kjøper i Spania. Ekelund ved Prognosesenteret forteller at Spania helt klart er en storfavoritt, og at det er et ganske stort sprik til Sverige, Italia og Frankrike, som også er populære områder.

- Både i Norge og i utlandet er nordmenn mest opptatt av at fritidsboligen skal ligge ved kysten.

Av de husholdningene som vil kjøpe hytte i Norge svarer 43.700 av de vil ha hytte ved kysten, mens 38.500 drømmer om en fjellhytte. Kun 13.400 kikker på hytter i innlandet.

- Nå som vi er godt på vei mot påskesesongen er fjellhytter ekstra populært, mens folk er mer interessert i kysthytter om sommeren. Vi ser tydelig at både sesong og vær påvirker oss veldig. Er det dårlig vær en sommer drømmer vi om sommerhus i Spania, sier Ekelund.

Også Vammervold Dreyer peker på at hyttesalget ved kysten er veldig væravhengig.

- Fjellhyttemarkedet har derimot vært veldig stabilt i mange år, men det er viktig å si at det er store forskjeller fra region til region.

- Fjellhyttemarkedet har sesong fra høstferien og helt til påske, mens sjøhyttemarkedet som regel starter først når snøen har gått, sier Vammervold Dreyer. 

Hyttesalget til værs i sommer

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå