Ikke gå i boligleie-fellene

Nye leietagere skal betale inn titusener av kroner i depositum i disse dager. Sjekk hva som er tillatt og hvilke regler som beskytter partene i leieforholdet.
Skal du bytte bosted den nærmeste tiden, sørg for å vite hva du signerer på. Sett deg godt inn i husleieloven. Foto: Lise Åserud/ Scanpix
Skal du bytte bosted den nærmeste tiden, sørg for å vite hva du signerer på. Sett deg godt inn i husleieloven. Foto: Lise Åserud/ Scanpix

Utleieren kan maksimalt kreve et beløp som tilsvarer seks månedsleier i depositum.

Normalt ligger depositumet på en til tre månedsleier. Og utleier kan ikke uten videre holde tilbake disse pengene.

- For at utleier skal kunne holde depositum tilbake kreves det spesielle grunner. Det kan være at en dør er gått i stykker eller at husleiebetalingen har uteblitt, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Dette kan ikke gjøres i ubegrenset tid, ettersom det da må meldes inn for forliksrådet eller Husleietvistutvalget (i Oslo, Akershus eller Bergen).

LES OGSÅ:Vi vil bo stort og sentralt

Sperret konto
Depositum skal stå på en egen konto med begges navn i leieperioden.

Det er ulovlig, og kan være straffbart, av utleieren å sette depositum-pengene inn på sin egen konto.

Mange banker krever skriftlig husleiekontrakt, som er en ekstra sikkerhet for deg. Ingen av dere skal disponere kontoen fritt uten den andres samtykke i leieperioden.

Du har krav på rentene, og du kan når som helst kreve dem utbetalt. Det kan variere hvor mye renter bankene gir på depositumkonto.

Når leieperioden er over, skal banken utbetale depositumet til deg hvis utleier er enig.

Mener utleier at du skylder penger for utestående husleie eller skader, skal banken holde igjen dette beløpet, såfremt du ikke protesterer.

LES OGSÅ:Slik gir du barna starthjelp

Vanlig tviste-sak

Kommunikasjonsdirektør Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Kommunikasjonsdirektør Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

- Vi ser at betingelsene rundt depositum er en vanlig tvistesak i et leieforhold, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Hittil i år har de mottatt 154 henvendelser.

LES OGSÅ:Kredittsjekker leietagere

Lær deg de grunnleggende reglene
Ved å skrive en skikkelig husleiekontrakt og vite litt om oppsigelsesreglene og depositum, kan du unngå de vanligste fellene.

Sørg for å gå på befaring med den som eier leieobjektet du skal leie. Er det mangler, så skriv de ned i kontrakten. Signer først husleiekontrakten etter befaringen.

Skriv alltid en avtale
Husleieloven gjelder uansett om du skriver skriftlig kontrakt med utleier eller ikke.

Men du står sterkere og forholdet blir mer forutsigbart når alt er skriftlig avtalt på forhånd.

Oppsigelsesfristen kan avtales nokså fritt mellom utleier og leietaker, men dersom ingenting er avtalt, er lovens hovedregel tre måneder.

En tidsbestemt avtale, for eksempel for ett år, er vanskelig å komme ut av før avtaletiden er ute. Om du er usikker på om du vil trives, bør du derfor velge en kontrakt som kan sies opp.

Muntlige løfter
Det kan godt tenkes at utleier lover gull og grønne skoger. Sørg da for å få løftene med i kontrakten, det kan hindre ugunstige episoder senere i leieforholdet.

LES OGSÅ:Boligprisene femdoblet på 20 år

Ønsker du å flytte på nytt?
Dersom du finner ut at dette ikke var stedet for deg, og du ønsker deg umiddelbart bort fra stedet, så kan ikke oppsigelsestiden justeres ned, med mindre begge partene er enige, sier Halsos.

- De mest hyppige spørsmålene vi får handler om husleieregler, depositum og generelt hvilke rettigheter partene har ved avtalebrudd.

LES OGSÅ:Leieprisene til værs i byene

Ta gjerne bilder
Ser du eventuelle skavanker på visning ta bilde. De fleste mobiler har god bildekvalitet på mobilene sine i dag, etter bildet er tatt så send det gjerne til deg selv på e-post. Da er du sikret at bilde er datert.Forbrukerrådets fem gode råd når du skal leie bolig
1. Skriv kontrakt! Last ned Dine Pengers standardkontrakt her.

2. Gå gjennom boligen sammen med utleier før du flytter inn. Noter ned eventuelle feil og legg ved kontrakten. Er leiligheten møblert, lager dere inventarliste.

3. Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumkonto i ditt navn. Kontoen skal være sperret for begge parter.

4. Husleien skal være ett beløp - eneste lovlige tillegg er avtale om betaling av strøm.

5. Huseier har ikke adgang til boligen uten at dette varsles på forhånd, unntatt ved krisesituasjoner, for eksempel vannlekkasje.

Vil du vite mer?
Mer informasjon om utleie av bolig får du på Forbrukerrådets sider. Har du spørsmål eller problemer med utleieforholdet, kan du ringe Forbrukertelefonen: 03737.

Er du leietaker, og ønsker mer info om boligutleie, kan du også sjekke nettsidene til Leieboerforeningen. Utleiere kan finne informasjon hos Huseiernes Landsforbund. (eksterne lenker)På forsiden nå