Kan bli boplikt på familiehytta

Nytt forslag til endring i bopliktsloven kan sidestille arvinger med utenforstående kjøpere.
<b>LYNGØR:</b> Hytteidyllen i bopliktskommunen Tvedestrand kan fort bli en annen dersom det nye lovforslaget går igjennom.
LYNGØR: Hytteidyllen i bopliktskommunen Tvedestrand kan fort bli en annen dersom det nye lovforslaget går igjennom.

En ny odelstingsproposisjon kan føre til at barn og nære slektninger kan miste retten de har til å kjøpe opp familiens fritidseiendom uten å måtte følge bopliktskravet, skriver Finansavisen.

Til nå har man kunnet arve helårseiendommer i bopliktskommuner, men sluppet unna boplikt om hytta eller feriestedet har vært i familien og benyttet som fritidseiendom i fem år.

I det nye lovforslaget heter det at hver enkelt kommune kan velge om de vil beholde slektskapsparagrafen eller ikke.

- Dette er dramatisk og urettferdig, sier Gunnar S. Sædberg hos meglerhuset Sædberg i Kristiansand. Det kan ende opp med at ens egen familie har boplikt på sin arvede fritidseiendom, mens familien i nabokommunen, 100 meter bortenfor ikke har det, sier han.

Sædberg er ikke alene om å kritisere lovforslaget. Professor Normann Aanesland ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap på Ås er kjent for sin kritikk mot boplikten. Han mener ifølge Finansavisen at mange nok vil oppfatte lovendringsforslaget som et drastisk inngrep i den private eiendomsretten.

Aanesland minner imidlertid om at det er mange eksempler på at når prisene blir for høye, er det ingen som har råd til å ta over og eiendommene forsvinner så ut av familiene.

Til forsiden

På forsiden nå