Kjært næringsbygg har mange navn

Har du spist lunsj i «Åreknuten», kjørt forbi «Likkista» eller vært på møte i «Epleskrotten»?

MANGE ØKNAVN: - Et bygg er mer enn en adresse, sier arkitekt Niels Torp. Mange profilerte næringsbygg i hovedstaden har fått helt andre navn enn det byggherre og arkitekt kanskje så for seg.
MANGE ØKNAVN: - Et bygg er mer enn en adresse, sier arkitekt Niels Torp. Mange profilerte næringsbygg i hovedstaden har fått helt andre navn enn det byggherre og arkitekt kanskje så for seg.

Estate Magasin har snakket med en rekke aktører i eiendomsbransjen og samlet en liste over kjente og mindre kjente navn.

- Mange av bygningene har fått økenavnet sitt på grunn av utseende og en spesiell form på huset, sier Erling Dokk Holm, glødende opptatt av byutvikling og forsker innen urbanisme ved arkitekthøgskolen i Oslo.

Han gir et kjent eksempel fra London, «The gherkin», hvor Swiss Re-bygget ligner en gigantisk, glitrende agurk. Det potente tårnet blir også kalt den erotiske agurken og Crystal Phallus, et ordspill på Crystal Palace. Hvem som kommer opp med slike navn først er umulig å vite, mener Dokk Holm. Men noen ganger er det arkitekten selv som er opphavsmannen.

Soppen

- Det er jeg som fant på « Soppen», smiler Niels Torp, arkitekten bak kontorbygget med adresse, Stranden 57 på Aker Brygge. Bjørn Rune Gjelsten kjøpte huset for nesten 100 millioner kroner i 2005.

- Bygget har en stilk og en krage, og derfor ble Soppen arbeidsnavnet mitt helt fra starten av. Artig at det brukes fortsatt, sier Torp.

Les også: Gjelsten selger aldri «Soppen»

Navn gir liv

- Et bygg er mer enn en adresse. Jeg får et mer personlig forhold til arbeidet når det heter noe, forklarer Torp. Derfor gir han alltid barna sine navn. For tiden er han i gang med å bygge «Havhestene» i Bærum, to blokker som krummer seg og spreller i havkanten.

«Halvbroren» er underveis i Tromsø og har fått navnet fordi bygget minner om et annet bygg som ligger i byen. Torp har også tegnet «Kakestykket», Alnasenteret, som ligner en rund kake som det er skåret stykker av. Siste tilskudd på hans CV er «Solisten» i Belfast, i Nord-Irland. Det er et bygg som ligger litt ensomt til ved siden av en stor konsertsal og derfor synger solo. Irene har trykket navnet «Solisten» til sitt bryst og bruker det som det offisielle navnet.

Epleskrotten er kanskje ikke så åpenbar, men det er det gamle, store hovedkvarteret til Storebrand i Vika, Haakon VIIs gt. 10. Advokatkontoret Thommessen holder blant annet til der i dag. Kortveggene på det buede bygget spiser seg innover som på en epleskrott.

Likkista yter nok ikke rettferdighet til en populær arbeidsplass, men selv de som ikke har hørt navnet før, vet umiddelbart hvor det ligger.

- Det er et godt navn, humrer Erling Dokk Holm.

- Det tar formen på kornet. Jeg vet hvilket bygg du mener, selv om kallenavnet er ukjent for meg. Det finnes også en mer staselig versjon, «Sarkofagen». Det leder tankene til faraoene i gamle Egypt. Bygget strekker seg langs E-18 på Lysaker. Du ser det på høyre side etter tunnelen når du kjører fra Oslo. Offisielt heter det Tandberg-bygget.

Hoggjernet

Oslo Plaza heter egentlig Raddison Blu Plaza Hotell, men vi bruker bare forkortelsen Oslo Plaza. Kritiske tunger har gitt bygget som er landets høyeste skyskraper kallenavnet « Hotell Hoggjernet». Hvis du ser det 117 meter høye tårnet i profil, kan det saktens minne om redskapet du brukte på tresløyden. Det er helt smalt på toppen før det skrår litt ned og ut og blir rektangulært.

Diamanten

Norwegians hovedkontor på Fornebu har fått navnet Diamanten. Navnet brukes offisielt for å beskrive den enorme glassfasaden som er satt sammen av mange mindre ruter og blinker i solskinnet. Dette var tidligere Braathens hovedkontor og eiendommen har altså blitt i samme bransje.

Sukkerbiten

Sukkerbiten var en hvit liten bygning som lå på utsiden av operaen på en egen øy som heter Snelda. Den ble benyttet av politiet og beredskapstjenesten som øvelseslokaler mot slutten, og før tuppen av Bjørvika ble en øy, ble bygningen brukt av Oslo Laste og Lossekontor. Enda tidligere var det Oslo havns tekniske avdeling som holdt til der, og opprinnelig tilhørte bygget Nyland Mekaniske verksted. I fjor ble det revet på grunn av den videre utbyggingen i Bjørvika. Like fullt kalles området fortsatt Sukkerbiten i dag.

Innholdet gir navnet

Det er like ofte virksomheten inne i bygget er det som inspirerer kallenavnet.

- Før Christian Ringnes restaurerte Ekebergrestauranten og gjorde den til et urbant, hipt sted, ble den kalt « Åreknuten» på folkemunne. Det var fordi det var et litt slitent sjekkested for folk over 60, husker Erling Dokk Holm.

Det navnet passer ikke lenger. Men det finnes mange eksempler på hvordan gamle navn fortsatt sitter i, selv om både bygget og virksomheten har forandret seg.

- Det første navnet blir værende hvis det har blitt innarbeidet, sier Dokk Holm.

Gammel vane

Postgirobygget er et eksempel på at gamle navn sitter hardt i. Da Entra i 2003 pusset opp Norges nest høyeste bygning, også kalt landets styggeste, døpte de det om til Posthuset. Aftenposten har senere flyttet inn og kunne kanskje ønske at avisnavnet ble assosiert med bygningen, men likefullt sier vi fremdeles Postgirobygget.

Les også: Kåre Willoch ville rive Postgirobygget

Et annet eksempel er Dronning Mauds gate 10. Sammen med nabobygget danner dette huset en u-formet bue under Munkedamsveien og blir i dag kalt Portalbyggene. Men det gamle navnet Manpower-bygget sitter fortsatt på tunga og i bevisstheten, selv om det er tre år siden vikarbyrået flyttet ut og neonskiltet på taket er borte. Og Oslo S, som vi gjerne kaller Sentralbanestasjonen fra gammelt av, heter egentlig Sentralstasjonen nå.

Historiske navn

Navn på næringsbygg som har historisk tilknytning gir ofte ikke mening i dag, med mindre du kjenner husets historie. Det er flere eksempler på det.

Skreddergården i Akersgata 20, er en forretningsgård oppført i 1894 for skreddermester Carl Hansen. Bygningen er i nyrenessansestil og er dekorert med freskomalerier fra en svunnen tid. Skredderen flyttet for lenge siden, men fasademaleriene er fortsatt i de øverste etasjene og kan beundres neste gang du passerer.

Havnelageret

Den store rosa bygningen som er alle vinduspusseres mareritt på Langkaia 1, rommer i dag finansfolk, skipsrederier og oljeselskaper. Bygningen ble oppført fra 1916-20 og er et monument over sjøfartens enorme utvikling under og etter den første verdenskrig. Men Havnelageret fikk bare 60 år på seg, før det gikk ut på dato i 1980-årene. I dag dekkes behovet for lagringsplass utenfor kaiområdet, og helt andre næringer har tatt over.

Hemsengården

Hemsengården i Haakon VII's gate 5 var opprinnelig naboeiendommene Munkedamsveien 4 og Bakkegården 18. De ble i 1914 kjøpte av Carl Fredrik Hemsen for byggevarevirksomhet. Rett før krigen ble huset jevnet med jorden og planen var å oppføre et moderne kontorbygg. Men det skulle gå 21 år før bygget stod ferdig i begynnelsen av 1960. Opp gjennom årene har Hemsen-familien sittet i styret, men i 2006 solgte de til Pecunia AS. Det er likevel lite sannsynlig at huset vil skifte navn etter snart hundre år i bevisstheten.

Les også: De dyreste næringsbyggene

Indekshuset

Indekshuset er et velkjent navn som brukes til å beskrive høyblokka på Solli plass, i Henrik Ibsensgate 100. Vet du hva navnet egentlig står for? Det var på 1960-tallet Norges Industriforbund og Norges Eksportråd gikk sammen om å bygge dette kontor- og representasjonslokalet. Navnet ble Industriens- og Eksportens Hus, som er blitt forkortet til Indekshuset.

Asylet

Asylet på Grønland er et sjarmerende gammelt hus i laftet tømmer med stor bakgård for uteservering. Det er nesten 150 år siden barneasylet ble lagt ned og bygningen har vært både tinghus, banklokaler, syke- og aldershjem, men asylet er og blir det populære navnet. Bygningen blir også kalt « Kommunalgården», men det er ikke det som sies i dagligtalen.

Oppkalt etter hvem?

Det finnes ikke noen tydelig trend som avgjør hvem eller hva et næringsbygg blir oppkalt etter. Noen ganger får det navn etter arkitekten, som Renzo Piano-bygget på Tjuvholmen. Andre ganger er det formen som avgjør, eller det er eieren som får æren. Eitzen-bygget, også det på Tjuvholmen, fikk navnet etter rederiet Eitzen Gruppen som oppførte og eide det. I 2009 solgte de imidlertid til Union Gruppen, uten at navnet er endret.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå