Kjøperne ble gjeldsslaver

Thomas Iversen (32) fikk nær fullfinansiert en leilighet med Oslos dyreste kvadratmeterpris ved hjelp av ekstralån fra utbygger. Nå vil han heve kjøpet.

Våren 2006 kjøpte Thomas Iversen en leilighet på 20 kvadrat i Gamlebyen i Oslo med en kvadratmeterpris på svimlende 69.000 kroner.

Han var en av 51 unge boligkjøpere i Arupsgate 22 som eiendomsutviklerne Bo Christer Wik og Per Karsten Ims tjente gode penger på. I tillegg til en fellesgjeld på over én million fikk Iversen et ekstralån på 250.000 kroner fra et underselskap til utbygger for å komme seg inn i prosjektet uten at betalingsevnen til studenten ble sjekket.

- Da de solgte leiligheten, var det fritt frem. De gjorde ingen form for undersøkelser i forhold til hva slags betalingsevne folk hadde. Nå er unge folk blitt gjeldsslaver i 30 år frem i tid, sier Iversens samboer Tone Rise.

Les også: Eiendomsutviklere rike på salg av gjeldsbomber

10.000 i måneden

På denne måten kunne utbyggerne selge leiligheter til en kvadratmeterpris som var mer enn det dobbelte av snittprisen for en brukt leilighet i samme område. Da Iversen flyttet inn, betalte han 5.500 kroner måneden i husleie. Nå koster den lille leiligheten på 20 kvadrat over 10.000 kroner. Når lånet til utbyggers datterselskap er betalt etter ti år vil avdragene på fellesgjelden begynne å løpe. Dermed vil leiligheten koste rundt 10.000 kroner i måneden i 30 år.

- Det er ikke bra. De ga ikke beskjed om hvor dyrt det kunne bli. Jeg var klar over at renten kunne stige og at husleien kunne gå opp, men når kostnadene har doblet seg på ett år, er det ganske ille, sier Thomas Iversen.

Det første året Iversen bodde i leiligheten, fikk han en regning i posten på 5.500 kroner som økte jevnt på grunn av renteendringer. Etter ett år dumpet det plutselig ned en annen regning på 2.500 kroner som skulle dekke de månedlige utgiftene på det andre lånet fra utbyggers datterselskap. Ifølge kontrakten skulle hele lånet på boligen betjenes med regningen han fikk i posten det første året, og den ekstra utgiftsposten ble svært tung å bære.

Vil heve kjøpet

Nå har Thomas Iversen og hans samboer Tone Rise hyret advokat for å se på lovligheten av ekstralånet som ble gitt av utbygger. Ifølge styreleder i borettslaget, Kurt-Ole Johansen, ble dette lånet gitt til en liten andel av kjøperne i borettslaget.

- Vi satte en advokat på saken fordi dette i beste fall er svært uryddig. Vi vil finne ut om jeg kan heve kjøpet. I så fall vil jeg gjerne bli kvitt den fordi det er en skikkelig verkebyll, sier Iversen.

Rise og Iversen reagerer sterkt på hvordan utbyggerne spekulerte i å selge svært dyre boliger til unge folk. Innskuddet til boligene startet på kun 59.000 kroner.

- Det er helt forkastelig. De spekulerer i å selge boliger til dem som egentlig ikke har råd til å komme seg inn på boligmarkedet. De fikk boligene til å virke billige, og så gjør de unge folk til gjeldsslaver, sier Iversen.

- Jeg kan ikke fatte at det er lov. De sikter seg inn mot folk med lav betalingsevne, og de kan gjøre det fordi de trekker seg fort ut og dermed ikke sitter med noen risiko, legger Rise til.

Les resten av denne saken her: "Gjeldskongene" I 2005 solgte Bo Christer Wik og Per Karsten Ims leiligheter spekket med gjeld til unge kjøpere for godt over 380 millioner. Samme år flyttet Wik inn i denne villaen i Holmenkollen.

Les flere saker hos E24

På forsiden nå