Meglertopp varsler ny lokkepris-kamp: – Det er en ukultur i Oslo

Neida, lokkeprisene forsvant aldri. Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har praksisen bare blitt mer utbredt.


<p><b>VARSLER NY LOKKEPRIS-RUNDE:</b> NEF-direktør Carl O. Geving sier problemet er særlig utbredt i hovedstaden, hvor prisveksten har vært sterk de siste årene.<br/></p>

VARSLER NY LOKKEPRIS-RUNDE: NEF-direktør Carl O. Geving sier problemet er særlig utbredt i hovedstaden, hvor prisveksten har vært sterk de siste årene.

– De siste ukene har det blitt nokså klart hos oss i NEF at vi har en ukultur i Oslo. Det kan vi si, for vi har fått såpass klare indikasjoner på at bransjenormen brytes, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Vi kan ikke leve med en sånn praksis. Og det er ikke nok at vi står og tar avstand fra lokkepriser. Vi er nødt til å finne en løsning på problemet, fortsetter meglertoppen.

Har skapt overskrifter år etter år

Det har blitt noe boligkjøpere har lært seg å leve med: Mange objekter prises langt billigere enn hva som er realistisk salgspris.

Forbrukerombudet har påvist lokkeprising en rekke ganger de siste årene. I Oslo er flere meglerhus truet med bøter. E24 Dine Penger har skrevet artikkel etter artikkel om fenomenet - og meglerbransjen har lovet å rydde opp.

Onsdag var bransjen nok en gang samlet til møte om lokkepris-fenomenet hos Norges Eiendomsmeglerforbund i Oslo.

– Jeg skulle ønske vi slapp å invitere dere, sa Geving til de fremmøtte, som blant annet inkluderte sjefene for flere store meglerhus, Eiendom Norge og norske forbrukermyndigheter.

– Noen bryter reglene

Dette står i bransjenormen for markedsføring av bolig i Norge:

«Prisantydning må ikke bevisst være satt lavere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Den må heller ikke settes lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi.»

Kort fortalt: Ikke pris boligen urealistisk lavt.

– Det er noen som bryter bransjenormen, fastslår meglertoppen.

Han presiserer at det er lederne på meglerkontorene, og ikke enkeltmeglere, som må gå i bresjen for å endre ukulturen.

Reagerer på meglerskryt

NEF-direktøren reagerer på at flere store meglerhus i stedet skryter av at de selger boliger langt over prisene de setter.

– Jeg synes ikke det er troverdig når sentrale aktører går ut i mediene og sier de selger 86 prosent av objektene sine langt over prisantydning. De feirer at de selger over prisantydning, men realiteten er jo at de ikke er i nærheten av å treffe riktig pris! sier Geving.

Geving påpeker at det er vanskelig å påvise lokkeprising, siden verdivurderinger ikke er noen konsekvent vitenskap.

Likevel mener han de avvikene mellom prisantydninger og salgspriser tegner et klart bilde på lang sikt:

– Hvordan klarer noen meglere konsekvent å bomme med prisingen? Fordi noen lokkepriser lokker bevisst kjøpere til visning for objekter med priser de aldri ville ha solgt for, sier Geving.

Selv om noen meglere bevisst lokkepriser, tror han også noen er ufrivillig med i en ukultur som han forklarer slik:

– Når det har blitt så vanlig å legge seg lavt og «prise inn» at objeket skal gå noen hundre tusen over, så er det vanskelig å gå imot strømmen og prise seg høyere.

Geving mener man nå bør vurdering strenge økonomiske sanksjoner slik at lokkeprising får svi.

Fremover håper NEF å få på plass en tiltaksliste mot praksisen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå