Mener bankene gjør boligmarkedet tregere

Meglertopp sier tilgangen på mellomfinansiering er blitt langt dårligere. Storbank avviser påstanden.

<p><b>AVVISER:</b> Nordea benekter at de har endret utlånsprakisen det siste året, og kjenner seg ikke igjen i kritikken fra eiendomsmeglerne.<br/></p>

AVVISER: Nordea benekter at de har endret utlånsprakisen det siste året, og kjenner seg ikke igjen i kritikken fra eiendomsmeglerne.

Christian Vammervold Dreyer, leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, mener bankene nå må være bevisst sitt ansvar for å «holde hjulene i gang» i boligmarkedet, og ikke stramme til for mye i sin utlånspraksis.

Han frykter at dersom bankene nå skyr risiko - blant annet ved å i mindre grad stille med lån til mellomfinansiering - så vil det ramme husholdningene hardt, og dermed norsk økonomi.

Bransjetoppen sammenlignet mandag den situasjonen norsk økonomi kan gå inn i, med den som oppstod under finanskrisen da tilgangen på kreditt ble strupet.

<p><b>PRESENTERTE STATISTIKK:</b> Administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Vammervold Dreyer, presenterte mandag Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk for november 2013.<br/></p>

PRESENTERTE STATISTIKK: Administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Vammervold Dreyer, presenterte mandag Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk for november 2013.

På pressekonferansen presenterte han statistikken som viste et nytt betydelig fall i boligprisene i november.

Et tegn på at det kan være i ferd med å skje nå, ser Dreyer i bankenes egen markedsatferd:

- Hvor mange annonser for boliglån har du sett i det siste?, spurte Dreyer E24s utsendte mandag, før han selv svarte:

- Ikke mange. For et par år siden krydde det av tilbud om lån. Nå er det pensjonsavtaler det reklameres for, sier Eff-toppen.

Les også: Nytt fall i boligprisene

Skylder på bankene

Årsaken til at dette skjer, mener Dreyer kan henge sammen med de nasjonale og internasjonale kapitalkravene som nå stilles til bankene. For selv om alle norske banker per i dag tilfredsstiller kravene til hvor mye kapital som skal legges av per utlånte krone - har flere av dem en vei å gå frem og opp for å tilfredsstille strengere krav de neste årene.

At bankene allerede nå tilpasser seg fremtidige, strengere krav, og som følge av det stremmer inn på utlån, er slettes ikke usannsynlig, ifølge Dreyer.

Det sier han samme dag som statistikk fra SSB viser at husholdningens gjeldsvekst er uendret fra september til oktober, og på 7,2 prosent årlig vekst i gjelden ligger skyhøyt over alminnelig lønnsstigning.

Og selv om «mistanken» er der, er det foreløpig ingen banker som sier de kjenner seg igjen. 

Nordea avviser

Nordea Bank, en av de største bankene i det norske markedet, avviser Dreyers påstand overfor E24.

- Vi har ikke endret utlånspraksis det siste året og det er fortsatt fullt mulig å få boliglån i Nordea, skriver kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea i en epost til E24.

Dreyer sa på sin side under mandagens pressekonferanse at han ikke tror den virkelighetsbeskrivelsen stemmer.

- Opplevelsen der ute stemmer ikke med det budskapet, sier Dreyer.

Han fortalte forsamlingen at Eff får høre om mange i markedet som forteller at når de nå går i banken, så de får råd om å selge før de kjøper. Dersom det oppleves som en instruks, og ikke en anbefaling, så vil de bidra til et tregere marked, mener han.

- Bankene må holde hjulene i gang og sørge for mellomfinansiering, sa Dreyer.

- Hvis ikke kan dette få en selvforsterkende effekt, la han til.

Les også: Låneveksten fortsetter i husholdningene

- Gir mellomfinansiering

- Vi har heller ikke strammet inn på mellomfinansiering. Vi har sett at noen kunder trenger en lengre periode med mellomfinansiering enn tidligere, men vi tilbyr dette som vanlig til våre kunder, poengterer Unni Stømstad i Nordea.

Mange boligkjøpere har behov for mellomfinansiering når de kjøper ny bolig før de har fått solgt den gamle.

Slik lån innebærer høyere risiko og har ofte vesentlig høyere rente enn ordinære godt sikrede boliglån.

Den høye renten vil for mange kunders del spise av egenkapitalen. Og jo lengre tid det går før gammel bolig er solgt og mellomfinansieringen kan gjøres opp jo mer spiser de høye rentene av egenkapitalen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå