Mener boligkjøpere kan miste «alt»

Ved å benytte en «innbyttegaranti» risikerer man å miste både boligen man selger og kjøper dersom utbygger går konkurs, advarer Huseiernes Landsforbund. - Bare tull, sier utbygger.

<p><b>UENIGE:</b> Mens Bolig- &amp; Eiendomsutviklings mener en innbyttegaranti er trygg for kunder, advarer flere store aktører i boligbransjen. Her fra ett av selskapets prosjekter, Kolbotn atrium.<br/></p>

UENIGE: Mens Bolig- & Eiendomsutviklings mener en innbyttegaranti er trygg for kunder, advarer flere store aktører i boligbransjen. Her fra ett av selskapets prosjekter, Kolbotn atrium.

Mandag lanserte Bolig & Eiendomsutvikling en innbyttegarantien for boligkjøpere til sine prosjekter.

Nå advarer flere store aktører i bransjen mot å benytte seg av den:

- Hvis halvparten av de som inngår innbytteavtale ikke får solgt, vil utbygger garantert gå konkurs. Ikke bare rammer det kjøperen med innbytteavtale, men samtlige boligkjøpere som har investert i prosjektet. Dermed får man en systemrisiko som er helt syk, sier utredningssjefen i Huseiernes landsforbund, Dag Refling, til E24. 

- Bare tull, svarer Paal Gundersen i Bolig& Eiendomsutvikling.

- Komplisert situasjon

Kort fortalt handler garantien om at B&E blir enige om en minstepris for kjøperens nåværende bolig (se faktaboks). Prisen avtales partene i mellom, og utløses dersom kjøperen ikke får solgt boligen i markedet til bedre pris. Samtidig forplikter kjøperen seg til å kjøpe bolig av B&E.

Huseiernes landsforbund mener alle som vurderer et slikt tilbud bør sjekke hva aktøren har av sikkerhet bak garantien, og om de eventuelt har et forsikringsselskap i ryggen ved en eventuell konkurs.

Rådet fra Boligeiernes landsforening er å sjekke økonomien i boligselskapet som står bak innbyttegarantier svært grundig.

Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) stiller seg bak samme anbefaling. 

- I verste fall kan selskapet som står som utbygger, men også som kjøper av boligen din, gå konkurs, sier han til E24.

- Jeg vet ikke hva man gjør i slike tilfeller, men det er i hvert fall ingen tvil om at man da står overfor en ganske komplisert situasjon. Da vil jo både din gamle bolig og utbyggerprosjektet gå inn i konkursboet, fortsetter Dreyer.

E24 BEDRIFT: Sjekk nøkkeltallene til B&E

- Løser ikke problemet

Refling er likevel ikke kritisk til innbytteordningen i seg selv.

- Jeg synes det er kreativt tenkt. Men det løser ikke det underliggende problemet i markedet, sier han, og viser til egenkapitalkravet som forrige regjering har gjennomført i år, som han nå mener bremser et marked som trenger mer hjelp.

Dreyer i Eff anbefaler folk som vurderer å inngå innbytteavtaler å både bruke megler og hyre en egen advokat.

- Når det er sagt, kan dette være en trygg og god hvis man er usikker på hva man får for boligen, og aksepterer den prisen boligbyggeren er villig til å betale, sier han videre.

<p><b>AVVISER:</b> Paal Gundersen fra Bolig&amp;Eiendomsutvikling sier det bare er tull at folk risikerer å tape både den boligen de eier, og den boligen som de kjøper dersom utbyggeren slåes konkurs.</p>

AVVISER: Paal Gundersen fra Bolig&Eiendomsutvikling sier det bare er tull at folk risikerer å tape både den boligen de eier, og den boligen som de kjøper dersom utbyggeren slåes konkurs.

- Stiller med garanti

I Oppegård like utenfor Oslo holder Bolig & Eiendomsutvikling (B&E) til. De understreker at kundene har all grunn til å sjekke økonomien i boligbyggere de skal investere i.

- Det er helt korrekt det. Hvis vi skriver en innbyttegaranti på eksempelvis fire millioner kroner, så det ikke verdt papiret det er skrevet på hvis vi går konkurs. Men det er ikke sånn vi gjør det, vi stiller med bankgaranti, sier Paal Gundersen, administrerende direktør i selskapet.

- Hva mener du med bankgaranti?

- Det er ikke slik at banken garanterer for noe, men de som ber om det får da et dokument fra vår bank som viser at vi er et veldig solid selskap, sier han.

E24 BEDRIFT: Sjekk tallene til Bolig & Eiendomsutvikling

- Bare tull

Gundersen eier halvparten av selskapet som tilbyr kundene innbyttegaranti. Ifølge Gundersen gjorde de tilsvarende grep da boligmarkedet stoppet opp i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og 2009.

Da endte det med at B&E måtte kjøpe fem av 18 innbytteboliger.

- Det hadde vi fint råd til. Vi har eksistert i 25 i markedet, og er seriøse. Hvis vi skulle stille fryktelig mange innbyttegarantier, og verden deretter stopper opp, ja da har vi et problem. Men vi stiller ikke flere innbyttegarantier enn at vi har kontroll på det, sier han videre.

- Hva sier du til kritikken om systemrisiko for alle som kjøper seg inn i prosjektet med innbyttegaranti?

- Det er bare tull. Hvis vi går konkurs er det bare vi som taper. Dreyer og andre vet at når man følger reglene fra Finanstilsynet og bustadoppføringsloven, så betaler kunden aldri fem øre før de får nøklene i hånden.

- Har dere et forsikringsselskap i ryggen dersom dere skulle gå konkurs?

- Nei, men som sagt betaler ikke kjøperen noe på forhånd. Vi kjøper og selger gjennom seriøse eiendomsmeglere, sier han. 


LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå