Norske Lord Bjørn har egen herregård i England

Søkkrike utenlandske investorer kjøper opp landsbygda i England. Bergenseren Lord Bjørn var tidlig ute med å skaffe seg en bit engelsk jord.

Bjørn Teksnes er tjuagutten fra Bergen som smykker seg med den adelige tittelen Lord og herregården Old Colehurst Manor.

- Jeg startet med en penny og har tjent penger på å kjøpe og selge eiendommer, forteller den bergenske lorden.

Han sitter godt tilbakelent i en av lærsofaene i herregården langt ute på den engelske landsbygda, et lite stykke fra Birmingham.

LES OGSÅ: Vi drømmer om luksus på «beste vestkant» i Oslo

Godseiere

Lord Bjørn er ikke alene om å eie land i England. Både den svenske hovedaksjonæren i H&M Stefan Persson og den danske motemillionæren Anders Holch Povlsen har investert i eiendommer i England og Skottland. Persson eier både herregård og en landsby, mens Poulsen eier digre landområder.

Ifølge det Times har prisene på landbrukseiendommer nærmest doblet seg i verdi siden 2006.

The Daily Telegraph omtalte i mai utlendingenes oppkjøp som "Den nye vikinginvasjonen".

Saken fortsetter under bildet.

<p><b>LORD OF THE MANOR:</b> Bjørn Teksnes kjøpte herregården Old Colehurst Manor og tittelen Lord i 1986. Selve bygningen er fra 1580 og har som alle gamle britiske herregårder, rike historier om spøkelser.</p>

LORD OF THE MANOR: Bjørn Teksnes kjøpte herregården Old Colehurst Manor og tittelen Lord i 1986. Selve bygningen er fra 1580 og har som alle gamle britiske herregårder, rike historier om spøkelser.


I motsetning til mange utenlandske investorer har Bjørn Teksnes satset på kjøp og salg av boliger siden han kom til England i 1979. Herregården kjøpte han og kona i 1986.

- Det var egentlig huset som kjøpte meg, forteller han i dag.

Ekteparet var på jakt etter et lite hus, men svingte likevel innom den gamle herregården en mørk og regnfull søndagskveld.

LES OGSÅ: Kjøpte hus i Spania for 500.000 kroner under takst

Huset var ubebodd og fullstendig falleferdig. En tredjedel av taket manglet, flaggermusene fløy rundt og i et av rommene bodde en ugle. Etter flere besøk fikk han presset prisen til en tredjedel.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ LANDET: Herregården omfatter 400 mål eiendom som blant annet består av langstrakte jorder.
PÅ LANDET: Herregården omfatter 400 mål eiendom som blant annet består av langstrakte jorder.

Han betalte 220 000 kroner til eieren som bodde i Hong Kong. Deretter brukte han fem år og mer enn 10 millioner kroner på restaureringsarbeidet.

Det aller meste av arbeidet gjorde han selv, forteller han.

- Folk fra en historieforening som var innom sa "Dumme nordmann, ikke tale om at han klarer dette". De ante ikke at jeg var fra Bergen, ler han høyt.

LES OGSÅ: Eksplosjon i antall feriehus i utlandet

Lord Bjørn er utdannet sivilingeniør, men innrømmer at restaureringen ble langt mer krevende enn han hadde beregnet.

Underholdt gjestene

For å klare kostnadene begynte han og kona Lady Maria å ta imot gjester. Etter hvert synes han det ble for slitsomt å være personlig vert og underholde helg etter helg.

To ganger har de prøvd å selge. I 2009 omtalte BBC at den eksentriske norske lorden slet med å finne kjøpere til både herregård og tittel.

Lord Bjørn forklarer at begge salgsforsøkene ble stanset av hans personlige spøkelse Fred. Første gang sørget Fred for at strømmen forsvant da en dame med privatsjåfør hadde tatt turen for å befare huset. Andre gang var kontrakten underskrevet.

LES OGSÅ: Slik blir du boligvinner

Vraket kjøperen

- Fred sa nei. Jeg ba kjøperen ryke og reise. Vi fikk nesten den prisen vi ville, men jeg vet ikke. Jeg har ikke noe svar, sier han om hvorfor han ikke solgte.

Nå er han i tvil om de noen gang vil selge herregården.

- Vi vil prøve å lage mer forretning ut av huset enn vi har gjort til nå, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

BRUDESUITEN: Herregården er godkjent for å gjennomføre vielser og brudepar kan overnatte i brudesuiten. Suiten har også et stort boblebadekar og toalett i et skap.
BRUDESUITEN: Herregården er godkjent for å gjennomføre vielser og brudepar kan overnatte i brudesuiten. Suiten har også et stort boblebadekar og toalett i et skap.

Lord Bjørn og Lady Maria har arrangert brylluper i mange år. Nå har de ansatt folk som skal drive forretningen.

LES OGSÅ: Derfor er feriedrømmen i Syden blitt billigere

Til herregården ligger det fire ombygde låver. En er solgt, de tre andre skulle han gjerne ha blitt kvitt, for å få banken til og tie stille. Det er krevende, for boligmarkedet i England sliter og prisene har stagnert som følge av den økonomiske krisen.

- Ingen får lån i disse dager, sier han. Derfor leies husene ut.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå