Ny rapport: Her vil boligprisene stige mest og minst

En rapport fra analysebyrået Pöyry spår at boligprisene vil øke med 22 prosent frem til 2015. Stavanger vil øke mest med 32 prosent.

			DYRERE: Boligprisene i Stavanger har steget mye, og vil fortsette å stige, ifølge en ny rapport.  Foto: Wikipedia
DYRERE: Boligprisene i Stavanger har steget mye, og vil fortsette å stige, ifølge en ny rapport. Foto: Wikipedia

Analysebyrået Pöyry la onsdag morgen frem konjunkturrapporten «Norsk økonomi».

Der spår de at norske boligpriser vil øke med 22 prosent frem mot 2015:

    SPÅR VEKST: Seniorøkonom Roger Bjørnstad mener boligmarkedet vil fortsette å stige frem til 2015, men at veksten deretter vil avta. Foto: SCANPIX
SPÅR VEKST: Seniorøkonom Roger Bjørnstad mener boligmarkedet vil fortsette å stige frem til 2015, men at veksten deretter vil avta. Foto: SCANPIX
- Rentenivået er lavt og vi forventer at styringsrenten vil holde seg under 2 prosent ut 2013. Samtidig er det en sterk befolkningsvekst. Boligbygging har tatt seg opp, men det er likevel ikke tilstrekkelig for å balansere etterspørselen i markedet.

- Det er lyse utsikter for privatøkonomien til folk. Husholdningene sparer mye - og mye av sparingen finner veien til boligmarkedet, sier seniorøkonom Roger Bjørnstad i Pöyry til Dine Penger.

Slik mener Bjørnstad og Pöyry at boligprisene i Norge vil utvikle seg de neste fire årene:
    Kilde: Pöyry Management Consulting (Norway) AS
Kilde: Pöyry Management Consulting (Norway) AS


LES OGSÅ:- Det dummeste tiltaket i boligpolitikken

Veksten avtar
Men likevel vil prisveksten avta noe de nærmeste årene.

- Byggeaktiviteten er på full fart oppover. Samtidig vil en renteoppgang få klare utslag i boligmarkedet.

Han understreker at usikkerheten rundt prognosene er stor begge veier.

- Jeg er ganske sikker på at vi får en klar boligprisvekst i år og neste år, men så vil veldig mye avhenge av rentenivået, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ:Slik kommer du inn i boligmarkedet

Kan bli nedgang fra 2015
I 2015 spår Pöyry at prisveksten blir vesentlig lavere enn årene før. Veksten dette året anslås til drøyt 1 prosent.

Bjørnstad forklarer at en renteoppgang vil få klare utslag i boligmarkedet.

- Vi er godt vant i Norge. Boligprisene er kommet opp på et veldig høyt nivå, sier Bjørnstad, som tror at vi kan se en langvarig utflating av prisene fra 2015.

LES OGSÅ:Så mye økte prisen på din bolig i 2011

- Ikke sunt
Bjørnstad mener at boligprisutviklingen er fornuftig, siden prisen reagerer på den høye etterspørselen i markedet. Men samtidig er det grunn til å være oppmerksom:

- Det at det er så høy etterspørsel etter bolig, blant annet på grunn av et veldig gunstig skatteregime, er ikke sunt for norsk økonomi, sier Bjørnstad.

- Lavt tilbud av boliger er ikke sunt. Det fører til høyt gjeldsopptak og gjør oss mer sårbare overfor endringer. Vi må stoppe og spørre oss om de grunnleggende forhold er noe vi kan leve med, sier Bjørnstad.

Han etterlyser et sterkere politisk engasjement:

- Boligmarkedet er underlagt markedskreftene. Da må politikerne være aktive på tilbudssiden og sikre at det blir bygd boliger, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ:- Boligene i storbyene er billige

Store regionale forskjeller
Det er store regionale forskjeller i boligprisutviklingen. I teten er Stavanger med en forventet boligprisvekst på 32 prosent frem mot 2015. Kristiandsand vil derimot ha en vekst på «bare» 9 prosent.

Ifølge Bjørnstad handler det om byggeaktivitet og befolkningsvekst. Man ser også effekter av arbeidsmarkedet.

- Særlig Stavanger har en høy aktivitet, men begrenset boligbygging. Det samme gjelder Oslo, men her har boligprisene hengt litt etter til tross for befolkningsvekst. Det er sannsynlig at Oslo vil hente inn etterslepet i årene fremover, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Frykter ghetto-tilstander i storbyene

Ifølge det ferskeste konjunkturbarometeret til Statistisk sentralbyrå, vil boligprisene i Norge stige med henholdsvis 5,8 prosent i 2012, 5,8 prosent i både 2013 og 2014 og 6,7 prosent i 2015.

På forsiden nå