- Boligboblen holdes ved like

Myndighetene heller bensin på bålet med sin politikk, ifølge økonomiprofessor Ola Grytten.
<b>SPREKKER IKKE NÅ:</b> Professor Ola Grytten tror vi er i ferd med å bygge opp en ny boligprisboble. Men den sprekker ikke med det første.
SPREKKER IKKE NÅ: Professor Ola Grytten tror vi er i ferd med å bygge opp en ny boligprisboble. Men den sprekker ikke med det første.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) har i lengre tid spådd at boligmarkedet i Norge vil kollapse. Til tross for et fall på over 15 prosent i boligprisene i fjor har prisene hentet seg inn og fallet er nå på 8,8 prosent de siste 12 måneder.

Grytten mener prisene holdes kunstig oppe av myndighetene.

- Boligboblen holdes ved like ved en rekke grep. Det viktigste er at man har satt ned rentene før lavkonjukturen slo inn på økonomien vår. I andre land satt man ned renten først etter at man hadde fått problemer i økonomien, sa Grytten under Odin Fondenes konferanse på Oslo Plaza tirsdag.

- Heller bensin på bålet

Han synes det er et paradoks at verdens myndigheter gjør akkurat det samme som førte til finanskrisen.

- Det har kommet så mange redningspakker at ingen vet lenger hvor mye som har blitt sprøytet inn i økonomien og hvor det er sprøytet inn. Det var en ekspansiv pengepolitikk, lave renter og dermed billig kreditt som skapte den krisen vi nå er midt inne i. Nå svarer verdens myndigheter på dagens krise med å gjøre akkurat det samme, sier Grytten og legger til:

- Det verste er selvfølgelig politikken som ble ført krisen kom, fordi de lave rentene førte til at markedet aldri fikk korrigert seg selv. Man prøvde alltid å holde økonomien oppe, og med det bar myndighetene bensin på bålet og gjorde krisen verre. Vi har på mange måter lånt oss til en boligboble både i USA og i Norge, og det har myndighetenes politikk mye skyld for. Nå tør de ihverfall ikke å rette på det i frykt av hva det kan føre til av arbeidsledighet, konjukturkrise og boligkrakk, sier Grytten.

Flere krakk på vei

Han mener vi ikke har sett det verste i Norge.

- Her til lands har vi bare hatt et børskrakk. Vi har egentlig ikke hatt kredittkrise, konjukturkrise og boligkrakk. Vi er skjermet, men det vil nok komme, sier Grytten.

Først ut kommer kanskje boligkrakket, men Grytten er ikke i tvil om at en av de viktigste effektene av lave renter er et hetere boligmarked på kort sikt.

- Lave renter stimulerer folk til å kjøpe bolig. Renten er den viktigste forutsetningen for boligmarkedet, og får man lån nå er det gode grunner til å bruke de lave rentene til å kjøpe bolig. Samtidig bygges det få nye boliger, og mange prosjekter stoppes, så det er tydelig at boligmarkedet har fått et kortvarig blaff, sier Grytten.

Boligbyggernes kostnader faller

Han mener det ikke kan vare.

- Alle er enige om at det var en boligboble i USA. Men boligprisene i Norge har steget mer enn dobbelt så mye som i USA, og det har steget mer i Norge enn de fleste andre markeder, sier Grytten.

Han lar seg ikke lure av de som snakker om boligbyggernes kostnadsnivå.

- De største kritikerne av min teori om at boligmarkedet kommer til å falle 25 prosent vil hevde at boligbyggernes kostnadsnivå er for høyt til å forsvare en kraftig prisnedgang. Boligprisene er høye fordi det er så dyrt å bygge bolig hevder de. Men de belager seg på gårsdagens tall. Dessuten vil høyere arbeidsledighet føre til at boligbyggerne og entreprenørene må justere sine kostnader til den nye hverdagen, sier Grytten.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå