Polakkene mister troen på Norge

Polakkene som arbeidet for Harald Langemyhr, har nå gitt opp å få pengene han skylder dem. Etter avhørene og nyheten om at Langemyhr saksøker Oslo kommune, har de mistet troen på Norge.

Les også:

- Langemyhr er en luring og kommer til å lure kommunen på den samme måten han lurte oss.

Påstanden kommer fra en oppgitt Piotr Wilczynski, tidligere ansatt hos Byggmester Langemyhr. Han er også en av de seks polske bygningsarbeiderne som stilte opp i rettslige avhør tidligere i sommer.

Oppgitt og frustrert.

Nå er han og de andre polske arbeiderne oppgitt. De har mistet troen på at de noen gang kommer til å se et rødt øre av de pengene Harald Langemyhr skylder dem for timearbeid, overtid og ferie. Til tross for at kommunen har sagt at de vil betale det Langemyhr ikke har betalt, har arbeiderne også mistet troen på at pengene kan komme fra den kanten, sier han til Aftenposten i en e-post.

- Vi forstår frustrasjonen veldig godt, sier ombudsmann Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Han har vært opptatt av at arbeiderne raskt må få pengene de har krav på, men er nå redd for at hele saken skal renne ut i sanden for arbeidernes del.

- Vi ser at gutta blir mer og mer demoralisert og mister troen på det norske samfunnet. Jo lengre tid det går, desto vanskeligere er det å se at det blir noen løsning på saken, sier Bals.

Kommunens ansvar.

Wilczynski peker også på at de ansatte aldri har fått noen attest for hvor lenge de har jobbet der, og hva de har gjort. Flere norske instanser er kontaktet, men ingen har klart å formidle noen hjelp.

- Vi har sendt flere e-poster til Langemyhr, men ikke fått svar. Vi har fått nok, sier Wilczynski.

Nå planlegger fagforeningen et møte med byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen i Oslo kommune for å få fortgang i saken.

- Vi mener at kommunen har et ansvar her, og hele poenget med at kommunen skulle ta over ansvaret, var at det skulle gå raskt. Nå håper vi at kommunen hører på det de polske arbeiderne har å si, sier Bals.

Fristen utløpt.

Advokaten til Harald Langemyhr sier at de allerede har betalt ut noe av lønnen. Resten av det arbeiderne tjener, mener Langemyhr ikke er relevant.

- Dette er penger knyttet til overtid, mens vi mener de ikke har krav på overtid. Meningen var å være greie med dem og la dem jobbe lengre dager for å avspasere flere dager i Polen når de først reiste hjem, sier advokat Bjørn Soltvedt. Han lover imidlertid å se nærmere på dette.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå