– Det går mot et en mer moderat utvikling i boligprisene

Christian Dreyer i Eiendom Norge mener finansminister Siv Jensen (Frp) ikke trenger å bekymre seg over galopperende boligpriser lenger.

<p><b>ROLIG</b>: Eiendom Norge tror ikke Finansdepartementet trenger å bruke noen av verktøyene Finanstilsynet foreslår. Her ser vi et boligområde i Drammen.<br/></p>

ROLIG: Eiendom Norge tror ikke Finansdepartementet trenger å bruke noen av verktøyene Finanstilsynet foreslår. Her ser vi et boligområde i Drammen.

Onsdag formiddag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for mars-måned.

Den viste en nominell økning på 0,7 prosent fra februar til mars, mens den sesongjusterte veksten (se faktaboks) var på 0,1 prosent.

– Tendensen er at vi går mot et en mer moderat utvikling i boligprisene fremover, heter det fra bransjeorganisasjonen.

<p>Christian Dreyer<br/></p>

Christian Dreyer

I tiden etter påske kommer det som regel et rush av boliger ut på markedet. Det gjør at det blir en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, noe som vil dempe presset i boligmarkedet.

– I tillegg ser vi at det er høy aktivitet på nybyggsiden. Det vil også bidra til å dempe etterspørselspresset, sier administrerende direktør Christian Dreyer. 

Trenger ikke inngrep

Lavere etterspørsel gir også lavere prispress. Finansminister Siv Jensen har allerede fått oversendt en liste med tiltak som kan bremse boligprisveksten fra Finanstilsynet.

Tilsynet vil gjøre kravet om 15 prosent egenkapital så godt som ufravikelig, samt kreve avdragsbetaling  og stresstesting av låntagere.

– Det jeg er mest kritisk til er et for rigid egenkapitalkrav. Det vil ramme feil og stenge folk ute fra boligmarkedet, fremfor å dempe utlånsaktiviteten. Det gjøres bedre med å kreve en større grad av avdragsbetaling og stresstesting av den enkelte låntager. 

Nå som pilene peker svakt nedover, mener Dreyer at det ikke er behov for å ta store grep, markedet tar hånd om dette selv.

– Vi har en mistanke om at vi er forbi tiden da vi trengte virkemidlene, og at vi vil få en langt mer dempet prisutvikling fremover uten noen inngrep.  Men det er bra å ha virkemiddelapparatet klart hvis vi senere kommer opp i en situasjon med stor etterspørsel, lite tilbud og stor låneiver. 

Glad for brems

Tolvmånedersveksten for mars viste en økning på 7,9 prosent. Det er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng fra februar. Eiendom Norge har i sine prognoser lagt opp til en fortsatt nedgang i tolvmånedersveksten ut året. De legger til grunn at den vil falle til 2,4 prosent mot slutten av året, tilsvarende en snittvekst på 6 prosent for hele året.

Spørsmålet er om Ola og Kari Huseier trenger å bekymre seg for det.

– Nei, det syns jeg ikke. Dette viser at nedkjølingen i realøkonomien begynner å sette sitt preg på boligprisutviklingen, Vi skal ikke være bekymret, men kanskje heller glad for at det bremser opp.

– Den sterke prisutviklingen vi hadde i fjor høst var i overkant, og den veksten vi har hatt i Oslo og Bergen tidligere år har vært i overkant. At vi ser en moderasjon er vi glad for.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå