Kostet 102.900 kroner per kvadratmeter

Regjeringens representasjonsbolig ble en dyr affære for Statsbygg.
<b> RÅDYR: </b> Regjeringens representasjonsbolig er dyr. Her ser vi statsminister Jens Stoltenberg foran en av de tre eiendommene ved anlegget.
RÅDYR: Regjeringens representasjonsbolig er dyr. Her ser vi statsminister Jens Stoltenberg foran en av de tre eiendommene ved anlegget.

Byggingen av regjeringens nye representasjonsbolig bak Slottet kostet Statsbygg 311,8 millioner kroner. Det går frem av Statsbyggs årsmelding som ble lagt frem mandag.

Med et areal på 3030 kvadratmeter har prestisjeanlegget en kvadratmeterkostnad på hele 102.900 kroner.

Til sammenlikning skal eiendomsinvestoren Torstein Tvenge sette opp et 20.000 kvadratmeter kontorbygg på Skøyen til 280 millioner kroner. Det gir en byggekostnad på 14.000 kroner kvadratmeteren.

Les flere eiendomssaker på NEnyheter.no.

Dyr sikkerhet

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg forklarer den stive prisen på representasjonsboligen med at bygget er svært spesielt.

- Dette er ikke noen vanlig bolig, vanlig kontor eller næringsanlegg. Dette er et anlegg som skal motta internasjonale forbindelser fra hele verden og som krever spesielle sikkerhetshensyn, sier Rygh til E24.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren er ikke standarden til anlegget overdådig

- Men vi har jo ikke den samme standarden her som vi har når vi bygger en Høyskole, sier Rygh.

Representasjonsboligen består av de tre eiendommene Inkognitogaten 18, Riddervoldsgate 2 og Parkveien 45. De tre byggene er knyttet sammen med to nybygg og en hage. Inkognitogaten 18 er statsministerboligen. Mens Riddervoldsgate 2 og Parkveien 45 brukes som representasjonsbolig. De to sistnevnte eiendommene innholder hotellrom, møterom, spiserom, kjøkken, presserom og andre fasiliteter for besøkende.

- Leverer det kunden trenger

Hovedårsaken til den høye kvadratmeterprisen skal være behovet for en rekke spesial løsninger kombinert med høye sikkerhetskrav.

- Disse løsningene gjør at prisen blir ganske annerledes enn når man bygger en bolig eller et kontor. Det er ikke slikt at vi bygger ekstraordinært dyrt, men vi leverer det kunden trenger, sier Rygh.

Høyt over snittet

I årsrapporten til Statsbygg omtales også en rekke andre prosjekter som ble ferdigstilt i 2009. Blant dem er byggingen av det samiske vitenskapsbygget i Kautokeino. Bygget kostet totalt 390 millioner kroner, men kvadratmeter prisen var bare 41.600 kroner. Altså over 60 prosent under nivået til regjeringens representasjonsbolig.

Ombyggingen av Oscarshall slott i Oslo er også med i oversikten. 1442 kvadratmeter er bygget om for 68,9 millioner kroner, nærmere 48 000 kroner kvadratmeteren. Men så er da dette langt unna vanlig kontorbygg og kontorbyggstandard.

Statsbygg opplyser at gjennomsnittlig gjennomsnittlige prosjektkostnader i 2009 var på 37.165 kroner kvadratmeteren. Sistnevnte har variert enormt de seneste årene, fra 24 379 kroner i 2007 til 41 708 kroner i 2008.

2300 bygninger

Statsbyggs forvalter på vegne av staten 2300 bygninger, fordelt på 610 eiendomskompleks i inn- og utland. Bygningsarealet omfatter alt fra kongelige eiendommer, regjeringsbygg, kultureiendommer, høyskoler, offentlige administrasjonsbygninger og ambassader. Det er altså andre hensyn å ta enn det private eiendomsaktører må forholde seg til.

Eiendomsporteføljen er på 2,6 millioner kvadratmeter i brutto forvaltningsareal. Totale leieinntekter i 2009 utgjorde 3205 millioner kroner, eller 1.235 kroner kvadratmeteren. For den landsomfattende og også utenlandspregede eiendomsporteføljen, snakker vi altså om et nivå i leieinntektene tilsvarende den lavere enden av Oslo-skalaen.

Les flere eiendomssaker på NEnyheter.no.

På forsiden nå