Rekkehus-boom

OSLO/TROMSØ (VG) Prisene på rekkehus stiger nå mer enn leiligheter og eneboliger. Da nye rekkehus ble lagt ut for salg på Skullerud i Oslo søndag, var det kø av kjøpelystne.

			STO I KØ: Hanne Olaussen og Petter Wåler sto i kø for å sikre seg et av de nye rekkehusene som ble lagt ut for salg på Skullerud i Oslo i går. Her underskriver de kontrakten med megler Bård Johnson. Prisene på rekkehus har gått rett til værs den siste måned. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG
STO I KØ: Hanne Olaussen og Petter Wåler sto i kø for å sikre seg et av de nye rekkehusene som ble lagt ut for salg på Skullerud i Oslo i går. Her underskriver de kontrakten med megler Bård Johnson. Prisene på rekkehus har gått rett til værs den siste måned. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Det er barnefamilier som vil ut av leiligheter og inn i rekkehus som kjemper om de forholdsvis få objektene på markedet. Derfor presses prisene i været.
- Vi var her tidlig i dag for å kunne velge, og er veldig fornøyd med å ha underskrevet en kontrakt. Selv om huset ikke står ferdig før i 2013 er vi sikre på at vi har gjort en god handel, sier Hanne Olaussen (28) og Petter Wåler (25) som kjøpte rekkehus på Skullerud søndag.

De betalte fastprisen på 4,3 millioner for et 133 kvm stort rekkehus.

- Vi har sett på rekkehus rundt omkring i Oslo før, men er skremt av budrundene. Her er det nytt og fastpris. Nå har vi også god tid på å selge. All den tid vi har to leiligheter å selge er vi heller ikke redd for det økonomiske, sier Olaussen og Wåler.

- Hvorfor rekkehus?

- Først og fremst fordi det er barnevennlig. Vi tenker ikke så mye på fremtidig verdistigning fordi vi har tenkt å bo her, ikke selge det. Men vi har fulgt med på markedet, og har registrert at det er økte priser på rekkehus. Vi er derfor veldig fornøyde med handelen, sier paret.

LES OGSÅ:Kundene er ikke bekymret

God investering
Skal vi tro administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig, Norges største utbygger av leiligheter og rekkehus, har de to gjort en god fremtidig investering.

Den siste måned steg prisene på rekkehus hele 4,7 prosent i gjennomsnitt over hele landet, men mange steder også mer på bare fire sensommeruker. Prisstigningen på eneboliger og leiligheter var henholdsvis «bare» 3,2 prosent og 2,5 prosent.

Denne tendensen vil fortsette tror Schumann.

- I alle bynære områder er jeg ganske sikker på at rekkehus vil stige mer enn prisene på leiligheter. Årsaken er så enkel som tomtemangel. Da vi la ut rekkehus i Stavanger for en kort stund siden, solgte vi alle 40 enhetene i løpet av et par uker, til meget høye priser, sier Schumann.

LES OGSÅ:Her er eiendomsskatten høyest

Tendensen til at flere vil bo i rekkehus er så tydelig at Selvaag nå omdisponerer et stort utbyggerfelt ved Lørenskog. Der hadde man planlagt 1200 boliger, de aller, aller fleste leiligheter. Nå vil rundt 200 av enhetene bli rekkehus isteden.

- Hvorfor tror dere interessen for rekkehus er stigende?

- Jeg tror folk ønsker seg litt mer plass og litt mer luft. Dessuten får de som allerede er inne på markedet veldig godt betalt for leilighetene sine. Til alle store byer er det stor innflytting. Innflytterne vil bo sentralt, mens de som etablerer seg med barn gjerne flytter over til rekkehus, sier Schumann.

For få rekkehus
Konkurrenten OBOS er enig.
- Rekkehus er et knapphetsgode i store byer. Vi vil gjerne bygge flere rekkehus, men det er mangel på tomter. Så lenge norsk økonomi holder seg slik den er nå vil rekkehus, og store leiligheter som passer for barnefamilier, stige mer enn andre type boliger, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Tendensen er nøyaktig den samme i alle store byer.

LES OGSÅ:Få 3000 kroner til ny vedovn

BERGEN
- Markedet her har vært sultefôret på rekkehus. Det har vært bygget veldig lite av denne type boliger, og det er tilbud og etterspørsel som avgjør pris, sier Martin Raknes, regiondirektør Eiendomsmegler Vest Bergen, som er størst på Vestlandet.

I Bergen steg prisen på rekkehus med 5 prosent den siste måneden. Til sammenligning økte både leiligheter og eneboliger med 2 prosent.

- Vil prisen på rekkehus fortsette å stige mer enn andre typer boliger?

- Det kan være litt tilfeldig at rekkehusprisene stiger mer enn andre akkurat nå. Så jeg tror egentlig ikke det. Men på den annen side: Det kan jo være at flere barnefamilier kan ha fått øynene opp for at det kan være bedre å bo i rekkehus enn i leilighet, sier Martin Raknes.

TRØNDELAG OG NORD-NORGE
I Trøndelagsfylkene og Nord-Norge steg også rekkehusene mer enn andre boligtyper, med 5 prosent i Trøndelag og hele 6 prosent i Nord-Norge. Mot henholdsvis 3 og 2 prosent for leiligheter.

- Det er en ubalanse i forhold til markedet. Det er flere leiligheter og boliger enn rekkehus til salgs. Vi ser at interessen er økende når vi har rekkehus for salg. Det er en fin start for en liten familie som ønsker en hageflekk og kontakt med bakkenivå, sier Per Ø. Nylander, eiendomsmegler og partner i Nylander & Partner i Trondheim.

- Vil prisene stige mer for rekkehus enn leiligheter?

- Rekkehus er populært. Men det er viktig å huske at det er langt færre omsetninger av rekkehus enn leiligheter. Derfor får hvert salg større innvirkning på prisstatistikken.

Hete salgsobjekter
782 rekkehus ligger i skrivende stund til salgs på Finn.no. Her er 25 tilfeldig utvalgte rekkehus i og rundt de fem største regionsbyene i Norge.

 


 

 

 

På forsiden nå