Rekordfall for boligpriser i USA

Boligprisene i 20 amerikanske storbyer falt med 4,4 prosent i august.

Boligmarkedet i USA er på vikende front.

Prisfallet på 4,4 prosent er det største siden S&P/Case-Shiller indeksen ble opprettet i 2001. Ikke minst er det 0,2 prosent mer enn det økonomer Bloomberg hadde snakket med forventet.

Prisfallet er sett i forhold til august året før.

Indeksen er kanskje den mest pålitelige indikatoren på tilstanden i det amerikanske boligmarkedet og tillegges stor tyngde i det amerikanske finansmarkedet.

Les også: Kutter USA-vekst

Fallet støttet opp om finansminister Henry Paulsons uttalelser om at det amerikanske boligmarkedet ikke har nådd bunnen.

Et nær rekordhøyt antall usolgte boliger tilsier at flere boligeiere vil la husene gå på billigsalg for å bli kvitt dem og dermed drive prisene nedover. 17,9 millioner amerikanske boliger står nå tomme, melder Bloomberg.

Lånestopp

Prisraset vil igjen ramme amerikanernes forbruk fordi mange huseierne ikke kan låne opp mer på husene sine. Prisfallet har gjort at verdien av boligen kryper nærmere gjelden de allerede har tatt opp. Dermed forsvinner egenkapitalen.

- Dette er virkelig risiko nummer én. Et varig og stort fall i boligprisene vil virkelig skvise folks lommebøker, sier Meny Grauman hos Scotia Capital i Toronto til Bloomberg.

Bare sorgen

- Fallet i huspriser viser ingen tegn på å stoppe opp. Det er virkelig ingen lyspunkter i denne rapporten, uttaler Robert Shiller, sjeføkonom hos MacroMarkets og Yale-professor.

Nå forventes det at Fed vil senke rentene med ytterligere 0,25 prosentpoeng på onsdagens rentemøte for å motvirke effektene av nedturen i boligmarkedet.

Les også: Spår nytt kutt i USA

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå