Revolusjon i byggebransjen

En revolusjon i byggebransjen har gjort gigantene Veidekke og Skanska til smågutter. Innleieselskaper har overtatt.

I MINDRETALL: Leder av Oslo bygningsarbeiderforening Petter Vellesen og tillitsvalgt i AF Gruppen, Siva Krishna, sier bare ni av 58 bygningsarbeidere på dette boligprosjektet i Rolfsbukta i Oslo jobber i AF.
I MINDRETALL: Leder av Oslo bygningsarbeiderforening Petter Vellesen og tillitsvalgt i AF Gruppen, Siva Krishna, sier bare ni av 58 bygningsarbeidere på dette boligprosjektet i Rolfsbukta i Oslo jobber i AF.

En studie De Facto, kunnskapssenteret for fagbevegelsen, har utført, avslører at de tradisjonsrike gigantene i byggebransjen Veidekke, Skanska, Selvaag og AF er i ferd med å bli mygger, sammenlignet med ukjente innleieselskaper.

Oversikten viser at ukjente innleiebyråer som Workshop og Nordisk Håndværk AS er blitt dobbelt så store som de gamle gigantene i Oslo-området.

Workshop har i dag 650 arbeidere de leier ut til prosjekter og selskaper i byggebransjen.

Nordisk Håndværk har 300, mens den største av entreprenørene, Veidekke, har 175 fagarbeidere og ansatte i hovedstadsområdet, følge undersøkelsen til De Facto, som de har gjort på oppdrag fra fem Oslo-Akershus-foreninger i LOs største private fagforbund, Fellesforbundet.

Innleie overtar

Tradisjonelt har de store entreprenørene brukt egne ansatte og underentreprenører.

I dag er denne virkeligheten totalt snudd om, fordi innleieselskaper i stor grad har tatt over.

- Det har i løpet av noen få år skjedd en revolusjon på byggeplassene. De fleste innleide er utenlandske. Den norske snekkeren i ferd med å dø ut, sier leder av Oslo bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen.

Vi møter ham og tillitsvalgte Siva Krishna ved AFs nye leilighetskompleks ved Rolfsbukta på Fornebu.

- Vi er 58 arbeidere totalt. Ni er ansatte i AF, sier Krishna.

- Stadig færre

AF Bygg Oslo har ifølge undersøkelsen redusert egen stab fra 208 i 2007 til 113 i dag.

- Vi blir stadig færre. Da jeg ble tillitsvalgt for tre år siden, var vi 108 mann i to avdelinger. Nå er vi nede i 86. De fleste som forsvinner blir ikke erstattet. Vi har ansatt tre på tre år.

Han sier at bedriften stort sett overholder drøftelsesplikten.

- Med unntak av våtrom, hvor vi sliter med å få kontroll over hvem som er inne og jobber.

- Vår erfaring er dessverre at det er atskillig mer uorden og ulovligheter knyttet til innleieselskaper, enn til entreprenørene, sier Vellesen.

- Det største problemet er at kompetanseoppbyggingen stopper opp når folk bare er innom på en jobb og forsvinner ut igjen. I dag regjerer utenlandsk arbeidskraft og det blir stadig vanskeligere å få norsk ungdom til å satse på å bli murer eller snekker, fordi lønnen og prestisjen er på vei ned, sier Vellesen.

Tall overrasker

I det største entreprenørselskapet, Veidekke, er man overrasket over tallene.

- Antallet ansatte i Veidekke rimer med det dere har i oversikten. Jeg må si jeg er overrasket over at innleieselskaper er så mye større enn oss, sier kommunikasjonsdirektør Kai Kruger Henriksen i Veidekke.

- Vi bruker også innleieselskaper, men har som strategi at vi skal ha mest mulig egne ansatte innenfor primærfeltene betong, forskaling og tømrere, sier han.

- Vi ønsker en god kombinasjon av egne og innleide arbeidstagere og satser på fagområder der vi selv kan ha konkurransekraft, eksempelvis innen betong og mur, sier kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF-Gruppen.

- Skal være dønn seriøse

- Vi er og skal være dønn seriøse, med åpenhet og gode kontrakter, sier administrerende direktør Kristin Slyngstad i Workshop Bemanning og Kompetanse AS, det desidert største bemanningselskapet innen bygg- og anlegg med 650 arbeidstakere som de leier ut.

- Vi er nå oppe i over 700 ansatte. Vi gjør det veldig bra og har vokst mye i år etter to oppkjøp, blant annet av et svensk elektrikerselskap med 220 ansatte.

Hun anslår at 55 prosent av medarbeidere kommer fra Norden.

- Dere har flere ansatte enn de store entreprenørene?

- Ja, men det er litt urettferdig å sammenlikne; vi har medarbeidere utplassert hos mange små og store entreprenører i hele Norge.

Hun sier de har tariffavtale med Fellesforbundet og samarbeider tett med Arbeidstilsynet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå