Så mye er boligen din verdt

Boligprisene har steget med hele 430 prosent de siste 20 årene. Se listen over gjennomsnittsprisen der du bor, og sjekk hvor mye din bolig kan være verdt i dag.
<p><b>STIGER STADIG</b>: En leilighet i Oslo på omtrent 70 kvadratmeter koster i gjennomsnitt 3.070.000 kroner nå.<br/></p>

STIGER STADIG: En leilighet i Oslo på omtrent 70 kvadratmeter koster i gjennomsnitt 3.070.000 kroner nå.

Eier du bolig, har du nesten garantert blitt en god del rikere de siste årene. Kjøpte du en enebolig i Oslo i 1992 for 1,5 millioner, kan du regne med at den nå vil være verdt omtrent 6,7 millioner kroner dersom den har økt likt som gjennomsnittet.

Nesten tre millioner per bolig. Snittprisen på en bolig i Norge var 2.963.000 kroner i april, ifølge statistikk fra eiendomsforetakene. Men prisene varierer voldsomt mellom by og land og fra fylke til fylke.

Som tabellen under viser, er gjennomsnittprisen for et rekkehus på 115 kvadratmeter i Stavanger nå 3.760.000 kroner. Skal du kjøpe en leilighet på rundt 70 kvadratmeter, må du ut med 3.110.000 kroner i Stavanger.

I Bergen koster en enebolig på 150 kvadratmeter nå 4.140.000 kroner i snitt. En leilighet på 70 kvadratmeter koster 2.480.000 kroner. 

Les også:Krever kunstig lav boligtakst

Vil bli roligere tider. Hittil i år har gjennomsnittsprisen på boliger i Norge steget med 6,2 prosent, men meglerne spår at prisveksten vil ta  pause for sommeren nå.

<p><b>SER FLATT</b>: Tormod Boldvik, ny leder i Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF)  tror boligpristoppen er nådd for i år.</p>

SER FLATT: Tormod Boldvik, ny leder i Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF)  tror boligpristoppen er nådd for i år.

– All erfaring tilsier at prisutviklingen flater ut etter årets første måneder. Derfor er det riktig å tenke at vi nådde en topp i mai. Jeg tror det vil være temmelig flatt ut året, sa Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) leder Tormod Boldvik til Dine Penger da de la frem boligprisstatistikken tidligere denne uken. 

Les også:Her har boligprisene eksplodert

Uforutsigbart. Ifølge eiendomsmegler Anne-Lise Johannson hos Eiendomsmegler 1 i Ski, er boligmarkedet der litt tregt om dagen:

– Det er uforutsigbart og det er litt færre folk på visning. Noe selges raskt mens andre objekter som kanskje ville blitt solgt raskt i vinter, nå tar lengre tid, sier Johannson.

Hun klarer ikke å finne noen god forklaring på hvorfor enkelte ting går sakte.

– Det er ikke noe som tilsier at det skulle være noen stopp nå. Krisen i Europa har vart en lengre periode, og ferietiden har ikke startet ennå. Etter 1. juli pleier det å stoppe opp her i Ski. Det som går igjen er at man ønsker å flytte rett inn. Folk er veldig bevisste på hva de vil ha, og avventer til den riktige boligen dukker opp, sier Johannson.

Les også:Vi bruker 13 milliarder på hagen

Tregt for dyre boliger. Megler og advokat Thorbjørn Ek, mener imidlertid at eiendomsmarkedet er omtrent som det pleier på denne tiden av året.

– Det dyre segmentet er nok mindre attraktivt enn det var før finanskrisen. Vi merker at det foregår en større grad av tankevirksomhet før man beslutter å kjøpe. Og da mener jeg boliger i prisklasser over 15-20 millioner, sier Ek.  

<p><b>SELEKTIVT:</b> Advokat Thorbjørn Ek selger mange dyre boliger, men salget har gått tregere etter finanskrisen. </p>

SELEKTIVT: Advokat Thorbjørn Ek selger mange dyre boliger, men salget har gått tregere etter finanskrisen. 

– Dette segmentet er rimelig selektivt, men det mer «normale markedet» med rimeligere boliger går godt, sier han. 

Les også:Drahjelp hjemmefra pumper boligprisene

Finner du ikke ditt hjemsted? Statistikken, som kommer fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn.no og Pöyry, omfatter ikke detaljerte tall for alle mindre steder og regioner. Finner du ikke ditt hjemsted i tabellen, finnes det en annen måte å beregne hva akkurat ditt hus er verdt - sånn omtrent.

Gå inn på Skatteetatens kalkulator for beregning av ligningsverdi og tast inn informasjonen for din bolig. Svaret du får er din ligningsverdi, men ganger du tallet med fire, så får du markedsverdien på din bolig. Les mer om hvordan dette beregnes her. 
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå