Selger deg gratis opplysninger

Nytt kort skal gi deg bedre odds i kampen om utleieboligen. I firmaet Utleiemegleren tror de at det kan bli en felle for utleier. Opplysningene du kjøper er dessuten gratis.
<p><b>Unyttig tjeneste:</b> Gjennom tjenesten «Min opplysning.no» skal du blant annet få kjøpe et kort som sier at du er kredittverdig. Men opplysningen er eller gratis, og ingen av målgruppene synes kortet er nyttig.</p>

Unyttig tjeneste: Gjennom tjenesten «Min opplysning.no» skal du blant annet få kjøpe et kort som sier at du er kredittverdig. Men opplysningen er eller gratis, og ingen av målgruppene synes kortet er nyttig.

«Min Opplysning» er et produkt som etter sigende skal være et nyttig bevis på din egen kredittverdighet. For noen hundrelapper får du et plastkort, en papirattest og tilgang i ett år til å sjekke oppdaterte kredittopplysninger om deg selv.

Opplysningene som ligger til grunn for en kredittvurdering har du en lovfestet rett til å få gratis innsyn i. Sagt på en annen måte: De samme opplysningene som du har krav på gratis kan du nå få lov til å betale for!

Dersom du ønsker å få et bevis på at du ikke har betalingsanmerkninger kan du ringe et kredittopplysningsbyrå. Hvis du sier at du ønsker å få tilsendt de opplysninger de har registrert om deg vil de sende dette til din folkeregistrerte adresse, helt gratis.

Dersom du må dokumentere inntekten din er utskrift av siste likning eller lønnslipp fullgode måter å gjøre det på.

Tenker du på å leie ut? Les tips om regler og økonomi i Dine Pengers utleieskole!

Vektlegger ikke vurdering. Utleiemegleren er det eneste utleiefirmaet i Norge som har fått lov av personvernnemnda til å drive kredittsjekk før boligutleie. De legger ikke engang vekt på sine egne kredittvurderinger.

– En kredittvurdering gir ikke et fullstendig bilde av en persons privatøkonomi. Vi innhenter en kredittsjekk, men denne tas med en klype salt, og vi anser det som bare en liten indikator på om du har orden på økonomien din, forteller kommunikasjonssjef i Utleiemegleren Nikolaos Farmakis.

Det er fullt mulig å ha lav inntekt og mange ubetalte regninger uten å få en eneste betalingsanmerkning.

<p><b>Advarer.</b> Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, advarer private mot å stole på kredittvurderinger.</p>

Advarer. Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, advarer private mot å stole på kredittvurderinger.

Farmakis vil derfor ikke anbefale private utleiere å stole blindt på et bevis som «Min Opplysning», men påpeker at han ikke har vært borti produktet i bruk.

– De som vet at de har en god økonomi vil ikke kjøpe dette produktet. Dessuten har private utleiere gjerne ikke kompetanse til å vurdere en kredittsjekk, forteller han.

– Hvis en leietaker som har kjøpt et slikt bevis merker at utleier ikke vet helt hva det dreier seg om, kan han bruke mange rare argumenter for å fremstille et slikt kort som «bevis» på at han har knallsterk økonomi selv om det ikke er tilfelle, sier kommunikasjonssjefen.

– Når det senere blir trege betalinger og problemer med leietakeren vil utleieren dermed kunne føle seg lurt.

Les også: Nå er det sesong for kataloghaier

Begrensede bruksområder. Heller ikke i bankene vil du få bruk for et bevis som dette. Kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist i Nordea forteller at de ikke vil råde sine kunder til å bruke masse penger på et slikt produkt før de har vært i banken.

– Hvis noen søker om lån hos oss vil vi først ta inn opplysninger fra kunden selv, se på siste likning, og så hente inn en vurdering fra vårt faste kredittopplysningsbyrå. En rådgiver vil nok kunne titte på et slikt papir, men det vil ikke være utslagsgivende for om det gis kreditt eller ikke, forteller Lønnquist.

<p><b>Vurderer selv</b>. Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea, forteller at banker gjør sin egen vurdering.</p>

Vurderer selv. Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea, forteller at banker gjør sin egen vurdering.

Heller ikke for Skandiabanken er produktet relevant. Informasjonssjef Johnny Anderson sier også han tviler på at noen i bank og finans vil ha noen nytte av at kunder har kjøpt et slikt bevis.

– Hos oss er alt automatisert. Vi innhenter ikke opplysninger manuelt, og vi ber heller ikke kunder sende inn papirer. Jeg vil tro det er heller begrensede bruksområder for et slikt produkt, siden alle bedrifter som har behov for en kredittvurdering henter inn dette selv, sier Anderson.

Les også: Selger unyttige diplomer for 5000 kroner

Ikke gitt klarsignal. Selskapet som står bak «Min Opplysning» er Soliditet. De opplyser på produktets nettside at de har diskutert produktet med Datatilsynet, siden det skal omfattes av selskapets konsesjon. De skriver videre at tilsynet har gitt sitt klarsignal. Det mener juridisk seniorrådgiver i tilsynet, Mari Hersoug Nedberg er en forenkling.

– Soliditet har en standardkonsesjon for å drive kredittopplysningsvirksomhet. Vi har vært i et møte med dem hvor konseptet «Min Opplysning» ble presentert, men dette var før det var ferdigutviklet. At det skulle brukes som et bevis ovenfor arbeidsgiver eller utleier, som de fremstiller det på nettsidene sine, ble ikke presentert for oss, sier Nedberg.

– Det er grunnlag for å ta et nytt møte med Soliditet for å få klarhet i hva de faktisk gjør, forteller hun.

<p><b>Kritisk.</b> Mari Hersoug Nedberg, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, er kritisk til fremstillingen av produktet.<br/></p>

Kritisk. Mari Hersoug Nedberg, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, er kritisk til fremstillingen av produktet.

Det er administrerende direktør Johan Anstensrud i Bisnode, morselskapet til Soliditet, enig i. Han kjente ikke til problemstillingen før Dine Penger tok kontakt med ham.

– Jeg var av den oppfatning at dette var avklart, men dersom Datatilsynet ikke deler vårt syn må vi jo finne ut av dette snarest, forteller Anstensrud.

– Snur bevisbyrden. – Vår oppfatning var at dette allerede var normen. Siden det allerede er firmaer som formidler utleieboliger, og som kredittsjekker potensielle leietakere, ønsket vi å snu litt på det. Vi tenkte dette produktet ville gi en god måte for folk å vise at man har styr på økonomien sin og er en ryddig person, forteller han.

Det synes hverken Datatilsynet, Utleiemegleren eller bankene.

– Man snur bevisbyrden slik at du som privatperson må gå rundt og bevise din kredittverdighet, i stedet for at det skal foreligge et reelt behov, sier Nedberg.

Les på DP+: Dette er det forbudt å spørre om under jobbintervjuet

Vil føye seg. Hun poengterer at en betalingsanmerkning ikke kan si noe om hvordan du vil fungere i en jobb. Når det kommer til boligutleie påpeker hun at det finnes andre regler som lar utleier sikre seg.

– Man kan kreve depositum som stilles som sikkerhet, og det finnes flere andre økonomiske garantier man som utleier kan ha for å sikre seg mot tap. Husleie skal også betales forskuddsvis, og det foreligger dermed ikke et kredittelement. Ved boligutleie har også referanser en verdi, forklarer hun.

Hos Soliditet mener Anstensrud likevel det finnes mange argumenter for denne typen produkt.

– Det er greit å selge en mobiltelefon til en tikroning på avbetaling, og da gjennomføre kredittsjekk. Men skal du leie ut en bolig til femti tusen i måneden er det klart dette kan innebære en mye høyere kredittrisiko for utleier. Skal man ikke da kunne sjekke kredittrisiko, spør han.

– Men vi trodde altså dette var greit for Datatilsynet, og får ta en ny prat med dem. Hvis det har vært en kommunikasjonssvikt er det klart vi vil føye oss etter gjeldende regelverk. Vi lever av tillit, sier direktøren.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå