Selvaag presser entreprenørene: - Prisene må ned til 2007-nivå

Det er ikke realistisk, svarer to av landets mest kjente entreprenører.

<p><b>HURTIG:</b> Selvaag satser stadig mer på modulløsninger hvor boligene bygges på fabrikk, og settes sammen på tomten. Metoden er hurtigere, billigere og gir bedre avkastning kommer det frem på presentasjonen av kvartalstallene 28. november.<br/></p>

HURTIG: Selvaag satser stadig mer på modulløsninger hvor boligene bygges på fabrikk, og settes sammen på tomten. Metoden er hurtigere, billigere og gir bedre avkastning kommer det frem på presentasjonen av kvartalstallene 28. november.

- Selvaag Bolig ble skilt ut som eget selskap for nettopp å frigjøre oss fra entreprenørdriften. Og det er jeg veldig glad for i dag, sa Baard Schumann på tampen av kvartalsfremleggelsen  på hotell Continental i Oslo torsdag. Han la mest vekt på ordet «veldig».

Et samlet finans- og analytikerkorps har møtt opp for å høre hva Selvaag Bolig-sjefen mener om utsiktene fremover i boligmarkedet, der spesielt nyboligsalget er på vei kraftig ned.

Det er ingen tvil om hvem som bør plukke opp regningen, ifølge Selvaag.

- I år har vi en all time high byggekostnad, som vi ikke har sett siden 2007 (rett før finanskrisen, journ. anm.). Jeg tror byggeprisene skal ned 10 til 15 prosent. Vi vil da være omtrent på 2007-nivå frem mot april neste år, sier Schumann til E24.

<p>Baard Schumann i Selvaag Bolig , Continental torsdag</p>

Baard Schumann i Selvaag Bolig , Continental torsdag

I 2007 kostet det cirka 28.000 kroner å bygge én kvadratmeter bolig. I 2013 er prisen vel 31.000 kroner, viser tall fra Obos.

- Den uttalelsen får Schumann stå for selv, svarer toppsjefen i Skanska, som blant annet er entreprenør i boligmarkedet.

- Man er nødt til å se på totalbildet, med tomtepriser, utviklingskostnader og retningslinjer som utgjør prisen mot sluttbrukeren, fortsetter Ståle Rød.

BAKGRUNN: Nyboligsalget halvert i Oslo

Tror boligmarkedet vil snu før sommeren

Etter sommeren 2014 har markedet trolig justert seg, og vil være tilbake i vekst, slik lyder Selvaag Boligs prognoser fremover.

- Dette er ikke en langsiktig nedtur. Jeg tror bankene kommer til å åpne for mer utlån igjen. Vi har også fått svært gode signaler nylig fra politikerne om at de vil gjøre det enklere å bygge nytt, sier han og henviser til statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) siste utspill denne uken.

Selvaag: Vil bli billigere å kjøpe nybolig

Og med lavere byggepriser vil også prisene ut til kjøperen komme ned, argumenterer han videre.

- Dette er en ren forretningsmulighet for oss. Vi fikk entreprenørene litt ned i pris i 2009 til 2010, og det tror jeg vil skje igjen. Nye prosjekter som legges ut for salg over nyåret kommer til å være lavere priset enn tilsvarende denne høsten, sier Schumann. 

Best utbytte har Selvaag av modulboligene som bygges ferdig på fabrikker innendørs, før de monteres sammen på tomten. Her tjener selskapet 16 kroner per 100-lapp (EBITDA) i omsetning.

I denne delen av markedet har Selvaag outsourcet nær 100 prosent av boligbyggingen, kommer det frem på presentasjonen. Til sammenligning tjener de vel 12 kroner per hundrelapp når de bygger boligen opp på tomten på vanlig vis.

Men for at boligene skal ned i pris i sluttmarkedet er Selvaag også avhengig av billigere tomter.

- Vi har høyt antall boliger som vi igangsetter byggingen av også de siste månedene i år, og vi kommer til å kjøpe flere tomter neste år.  Men da tror vi det vil være muligheter for å gjøre bedre kjøp, sier Schumann.

Entreprenører tror ikke på Selvaags priskutt

<p>Ståle Rød, Skanska<br/></p>

Ståle Rød, Skanska

Ståle Rød i Skanska Norge forteller at selskapet jobber kontinuerlig med å presse prisene ned.

- Det å kutte kostnader er noe alle ansvarlige selskaper jobber med. Men det er ikke slik at vi kan kutte kostnadene med 10 til 20 prosent over natten. Sånn fungerer ikke markedet, sier Rød videre.

Entreprenør NCC mener et priskutt på opp til 15 prosent i løpet av året ikke er realistisk.

- Tidlig involvering av entreprenørene har et stor potensial til å redusere totalkostnadene i et boligprosjekt. Vi tror prisene kan gå ned på sikt også ved at man bygger mer standardisert. Men vi kan ikke se at 10 til 15 prosent skal være realistisk i løpet av 2014. Dette er store prosesser som tar tid, sier Terje Stachnik Hansen, kommunikasjonssjef i NCC til E24.

- Hvis man skal kutte prisene betyr dette i realiteten at det vil bli mer arbeidskraft fra Øst-Europa?

- Vi i NCC har stor tro på at arbeidskraft som er ansatt i Norge er viktig, for de kan våre metoder og systemer. Vi tror ikke på å presse priser via økt arbeidsinnvandring er veien å gå, sier Hansen. 

E24 Bedrift: Se nøkkeltallene til Selvaag Bolig

LES MER: 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå