Tror vi må regne med et boligprisfall på 20 prosent

Sjeføkonom mener prisfallet i oktober bare er starten på korreksjonen i boligprisen.

<p><b>SPÅR NEDTUR:</b> Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror boliger er betydelig billigere om to år. Illustrasjonsbilde fra Drammen.<br/></p>

SPÅR NEDTUR: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror boliger er betydelig billigere om to år. Illustrasjonsbilde fra Drammen.

Årets oktober måned ble den svakeste oktober siden finanskrisen. Men det er flere dårlige måneder på gang, ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Jeg tror vi må regne med en nedgang på 20 prosent i løpet av de neste par årene, sier Juel til E24.

Han mener dagens økonomiske statistikker underbygger et slikt scenario.

Boligprisene falt 1,5 prosent i oktober. Boligprisene har dermed hatt et betydelig fall i to måneder på rad.

- Og dette er kun de solgte boligene. I tillegg er det mange usolgte boliger som ligger der. Jeg blir ikke forundret om boligprisene faller med 20 prosent, legger han til.

Ledigheten øker

I tillegg kom det nye arbeidsledighetstall fra NAV som viser en økning i ledigheten for fjerde måned på rad.

- Høyere arbeidsledighet og lavere boligpriser legger en demper på privat forbruk som svekker den økonomiske veksten, sier Juel.

Selv om han ser for seg en relativt betydelig nedgangen i boligprisene påpeker han at nedgangen kommer fra et høyt nivå og ikke må betraktes som mer enn en korreksjon.

- Man bør ikke forsøke å forhindre det. Hvis man forsøker å forhindre blir det bare utsatt, sier han.

Folk tror på fall

Juel er ikke alene om å tro på fallende boligpriser. Det gjør også folk flest, skal man tro en undersøkelse Boligmeter som er utført i regi av Eiendomsmegler 1.

Den viser for første gang siden februar 2009 at det er flere nordmenn som venter nedgang enn oppgang i boligprisene.

– Vi må nå regne med flere måneder med prisnedgang på boliger, sier administrerende direktør Odd Nymark i EiendomsMegler 1 i en pressemelding.

Andelen som svarer at de forventer høyere priser har sunket fra 60 prosent i februar i år til 28 prosent i den siste målingen. Andelen som venter lavere priser har økt fra fem prosent i februar til 31 prosent i dag.

- Dette er en betydelig endring i prisforventning, og vi må helt tilbake til finanskrisen vinteren 2008/09 for å finne tilsvarende situasjon. Den gang varte nedgangen i boligmarkedet i litt over et halvt år, sier Nymark.

Økonomien går dårlig

Den viktigste drivkraften bak sjeføkonom Juels spådom om 20 prosent nedgang er at det går dårligere med norsk økonomi og at det er få tegn til at veksten tar seg vesentlig opp igjen de neste par årene.

- Oljeindustrien kaster ikke lenger penger etter folk, noe som gjør at lønnsveksten avtar, sier han.

Han mener situasjonen åpner for at finansminister Siv Jensen kan øke oljepengebruken i forhold til det regjeringen Stoltenberg la opp til.

- De kan enten senke skatte eller øke utgiftene gjennom for eksempel veibygging, noe som reduserer ledigheten. Helst bør de gjøre begge deler, sier Jue.

Kan bruke mer

Så snart endringene av budsjetter er gjennomført får finansministeren en ny viktig sak på sitt bord.

I desember skal Norges Bank gi Finansdepartementet råd om det bør innføres et ekstraordinært kapitalkrav overfor bankene - såkalt motsyklisk kapitalbuffer.

- Det vil ikke overraske meg om det kommer krav om motsyklisk kapitalbuffer. Men det vil ikke være klokt, sier Juel.

Han understreker imidlertid at et krav om motsyklisk kapitalbuffer kan reverseres før det får effekt. Kravet kan tidlig være gyldig fra 1. januar 2015.

Kraftig fall

Det er ti år siden sist at prisutviklingen i boligmarkedet på 12-månders basis var så lav dersom man ser bort fra Finanskrisen i 2008 og 2009, opplyser foreningen under en pressekonferanse fredag.

- Det er kraftig nedgang for oktober. Det er kraftig nedgang for en enkelt måned, sier leder Christian Dreyer i Eiendomsforetakenes forening (Eff).

Det vært en knekk i markedet siden mai eller juni, oppsummerer han.

- Kan vi få en samlet prisnedgang for 2013?

- Det kan fort skje. Vi er inne i en priskorreksjon, og det kan vedvare. Boligprisene er på vei ned og det har de vært en stund. Vi har lavere boligpriser nå enn vi hadde i januar i år, sier Dreyer til E24.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå