Slik får du boliglån uten fast jobb

Den nye arbeidsmiljøloven åpner for flere midlertidige ansatte. De uten fast jobb står vanligis ikke særlig høyt på listen over hvem bankene vil gi boliglån til.

<p><b>VANSKELIGERE, MEN IKKE UMULIG:</b> Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil kunne gi flere midlertidig ansatte. Har du ikke fast jobb, er det vanskeligere - men ikke umulig - å få boliglån.</p>

VANSKELIGERE, MEN IKKE UMULIG: Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil kunne gi flere midlertidig ansatte. Har du ikke fast jobb, er det vanskeligere - men ikke umulig - å få boliglån.

Likevel er det muligheter – også for deg som ikke får en medlånetaker, eller ekstra sikkerhet hjemmefra.

Men du skal gjerne bo og jobbe på riktig sted.

Det viser E24s spørrerunde hos landets største banker.

– Det er ikke et absolutt prinsipp, men som utgangspunkt skal du ha fast jobb for å få boliglån hos oss, sier DNB-informasjonssjef Even Westerveld til E24.

– Det er fordi vi må ta hensyn til hvor stabil inntekten din er i kredittvurderingen. Boliglån er jo en avtale som typisk gjelder i 20 år eller mer, sier han.

Restriktiv holdning

12. mars la regjeringen frem ny arbeidsmiljølov, etter enighet med Venstre og KrF.

<p><b>RESTRIKTIV:</b> Kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.</p>

RESTRIKTIV: Kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

En av de største endringene er at bedrifter nå skal gis en generell adgang til å ansette midlertidig – uten vilkår.

– Vi har i utgangspunktet en restriktiv holdning til å gi boliglån til midlertidig ansatte, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

– Bakgrunnen for dette, er naturligvis at dette påvirker den sikre betalingsevnen over tid, som er en av de viktigste parameterne vi ser på når vi gir lån.

– Umulig-fremstilling fra media

Men et utgangspunkt er nettopp kun det, et utgangspunkt.

<p><b>– UTSIKTER VIKTIG:</b> Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea.<br/></p>

– UTSIKTER VIKTIG: Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea.

– Det er klart det er bedre å være fast ansatt. Men det betyr ikke at midlertidige ansatte aldri får boliglån, sier pressesjef Unni Strømstad i Nordea Norge.

Hun tror media har bidratt til å fremstille boliglån som er en uoppnåelig drøm for de uten fast jobb.

– Det er feil. Vi vurderer dette individuelt, og for midlertidige ansatte blir bransje og utsikter ekstra viktig, forklarer Nordea-sjefen:

Ser på yrket ditt

– Er du lege som jobber midlertidig i turnus, vil du gjerne være sikret trygg og sikker inntekt i mange år fremover, selv om du ikke er fast ansatt, sier Strømstad.

<p><b>GJØR UNNTAK:</b> Men utgangspunktet i DNB er at du trenger fast jobb, ifølge informasjonssjef Even Westerveld.<br/></p>

GJØR UNNTAK: Men utgangspunktet i DNB er at du trenger fast jobb, ifølge informasjonssjef Even Westerveld.

Også Westerveld i DNB nevner leger som eksempler på yrkesgrupper hvor banken gjør unntak.

– Er du lege med midlertidig arbeid i en større by, er det sannsynligvis gode muligheter for at du får fortsette å jobbe som lege, begrunner han.

– Hva med en journalistvikar?

– Hehe. Det er en ganske annen sak, ja.

Hos Danske Bank gjør de unntak fra sin restriktive policy når yrket eller utdanningen din tilsier en «svært høy» sannsynlighet for å holde seg i full jobb.

– Ikke bare evne, men også vilje

– Vi kan alle miste jobben, sier kommunikasjonsdirektør Lars Sæthre i Handelsbanken.

Heller ikke de utelukker boliglån til de uten fast jobb, men vil gjerne vite hvem de er først.

– Vårt enkle utgangspunkt er at vi vurderer hver kunde individuelt, ansikt til ansikt. Det handler om betjeningsevne, men også vilje, sier Sæthre.

Gjennom å opprette en nær relasjon til lånesøkeren, forsøker banken å få en «hunch» om hvor godt du vil klare deg fremover.

Sæthre sier de stiller en rekke spørsmål som avgjør om de uten fast jobb skal få låne-ja:

– Er du person som lett finner seg ny jobb? Er du i en trygg bransje? Jobber du i oljebransjen, som nå er rammet av nedbemanning, eller er du i en bransje som er på vei opp? Kan du flytte på deg? Har du en fleksibel utdannelse som kan brukes i flere type yrker?

Bosted kan være avgjørende

Slike vurderingen gjøres også i Nordea. Pressesjef Unni Strømstad lister fire forhold som kan øke boliglån-sjansene som midlertidig ansatt:

  • Solid utdannelse
  • Gode muligheter for fast jobb
  • En bransje i vekst, snarere enn en bransje preget av nedbemanning
  • Evne til å betale alt når du skal (ingen betalingsanmerkninger)
  • Bosted
<p><b>NÆR RELASJON:</b> Kommunikasjonsdirektør Lars Sæthre i Handelsbanken sier de ønsker å bli godt kjent med boliglånssøkere uten fast jobb.<br/></p>

NÆR RELASJON: Kommunikasjonsdirektør Lars Sæthre i Handelsbanken sier de ønsker å bli godt kjent med boliglånssøkere uten fast jobb.

Det siste punktet kan virke snodig, men Strømstad forklarer at det i noen yrker er stor geografisk forskjell på utvalget i jobber.

Dermed kan bosted være avgjørende for om du klarer å skaffe deg jobb i samme bransje når den midlertidige ansettelsesperioden er over.

– Selv jobber jeg i kommunikasjonsbransjen. Hadde jeg vært midlertidig ansatt, er det slett ikke sikkert jeg ville funnet ny jobb hvis jeg måtte bosette meg utenfor storbyene. Det er en bransje hvor veldig mange av arbeidsplassene er lagt sentralt, forklarer hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå