Slik går du frem ved kjøp av bolig i utlandet

Det er mange ting du bør tenke på før drømmen om en solfylt perle realiseres.

POPULÆRT: Nordmenn strømmer til visninger av boliger i utlandet, som her, ved lansering av prosjektet Riflessi ved Lake Iseo i Italia. Noen ender med å kjøpe katta i sekken, mener ekspertene.
POPULÆRT: Nordmenn strømmer til visninger av boliger i utlandet, som her, ved lansering av prosjektet Riflessi ved Lake Iseo i Italia. Noen ender med å kjøpe katta i sekken, mener ekspertene.

Stadig flere nordmenn går til anskaffelse av en fritidsbolig i utlandet.

Ifølge Statistisk sentralbyrås oversikt har antallet boliger økt fra 7.800 i 2001 til i overkant av 46.400 i 2010.

Er du en av mange som går med en drøm om å bli huseier i Spania, Italia eller Hellas, er det en del ting du bør ha på stell for å unngå at opplevelsen ikke blir et mareritt.

Forbruker Europa er ett av 29 kontorer i EU/EØS som behandler klager fra forbrukere mot næringsdrivende ved grenseoverskridende avtaler. De har god kunnskap om hvordan man går frem ved kjøp av bolig utenfor Norges grenser.

- Punkt nummer én er at man bestemmer seg for hvor og hva man vil handle. Deretter bør man dra ned og ta seg en titt, og eventuelt leie noe i området for å se om man trives, sier leder Ragnar Wiik.

Han forklarer at man bør undersøke ting som servicetilbud og infrastruktur. Skal boligen brukes for langtidsopphold, bør man også sjekke om forholdene er sesongavhengige.

Punkt nummer to er ifølge Wiik å undersøke hvilke lover og regler som gjelder for boligkjøp, da reglene i en del land ofte avviker veldig fra de norske. Dette gjelder både moms, skatter og avgifter.

- For eksempel Spania har vært litt jojo på dette. Det finner eksempler på folk som har kjøpt bolig og blitt svært overrasket når de etter hvert finner ut hva de må betale i kommunale skatter og avgifter, sier han til E24.

Les også: Ferieglade nordmenn går i timeshare-fella

I noen land gjelder også andre arverettsregler enn i Norge, skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

Wiik anbefaler å benytte en profesjonell medhjelper til å skatte seg innsikt i hvilke regler som gjelder, samt bli klar over eventuelle andre ting man bør kjenne til.

- Det er viktig å bruke lommekjente medhjelpere, som vet det du ikke vet. Man har ikke kunnskap selv, og dermed øker risikoen ved å kjøpe i utlandet. Vi anbefaler at man tar kontakt med en norsk aktør, advokat eller eiendomsmegler med gode lokalkunnskaper, sier han.

- Vær oppmerksom på at mange eiendomsformidlere i utlandet gir seg ut for å være seriøse, men ikke alle stiller med like god sikkerhet. Derfor bør man ha en advokat eller megler med stilt sikkerhet i det landet du skal handle i, for eventuelle krav som måtte oppstå, legger han til.

Landets lovgivning gir i noen land forbrukeren god beskyttelse. I Italia og Frankrike gjør det offentlige Notaren, systemet all dokumentkontroll, sjekk av tillatelser, i tillegg til å overvåker betalingene. Man bør ifølge Wiik riktignok sjekke mest mulig i tillegg til notaren, som ikke er noen garantist for avtalen som inngår.

En god kjøpekontrakt er også viktig.

I Norge finnes det en rekke selskaper som formidler kjøp og salg av boliger. Noen av de største er Norsk Megling AS, Solmegleren og Utlandseiendom. De fleste store, seriøse firmaene samarbeider med autoriserte meglere i landene de opererer i, i tillegg til advokater som sørger for at alt går riktig for seg.

- Så lenge kontrakt og oppgjør foregår i utlandet, har det ingen betydning om man bruker norsk eiendomsmegler, det gir heller ingen ekstra sikkerhet, sier eiendomsrådgiver Terje Tvete i Utlandseiendom.

- Norsk lov om eiendomsmegling gjelder ikke i utlandet, ei heller norske garantiforsikringer, med unntak av tabber som kan påvises at er gjort i Norge av det norske selskapet. I nesten 100 prosent av tilfellene er det ikke i Norge feilen eller problemene oppstår, forklarer han.

Han vil ikke anbefale folk å foreta handelen uten noen form for assistanse.

- Skal man ordne ting på egenhånd, må man ofte reise nedover to-tre turer og står da helt alene med dokumenter og alt som må kontrolleres. Oppstår det problemer har man ingen hjelp. Det kan bli en utfordring, sier Tvete som heller anbefaler å bruke et norsk boligformidlingsfirma med erfaring og kompetanse som mellomledd.

Han forklarer at disse kan gi deg referanser til andre kjøpere.

- Dessuten koster det ikke noe ekstra å få hjelp fra et norsk selskap. Vi tar ikke ekstra betalt fra kjøper. Det er selger som betaler for oppdraget, forklarer han.

Han legger til at det er en stor fordel om selskapet også kan bidra med ettersyn, utleie, forsikring og andre ting.

Er boligen under oppføring, er det ifølge Ragnar Wiik  også viktig å sjekke hvem utbyggeren er og om det er et seriøst selskap.

- Sjekk referanser og historikk, samt om det er ordnet med finansiering og nødvendige tillatelser. Her bør man be om dokumentasjon. Bruk en advokat underveis og ikke betal på forskudd uten at det er stilt garanti eller sikkerhet for betalingen, sier Wiik.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå