- Olav Thons stiftelse kan bli større enn Oljefondet

DNB-analytiker mener Olav Thons imperier vil vokse inn i evigheten. Her er regnestykket som kan gjøre stiftelsen større en dagens verdi av Oljefondet.

<p><b>OPPRETTET STIFTELSE:</b> Stiftelsens samlede egenkapital er 25,4 milliarder kroner, som er etablert ved gave fra Olav Thon, bestående av samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS.<br/></p>

OPPRETTET STIFTELSE: Stiftelsens samlede egenkapital er 25,4 milliarder kroner, som er etablert ved gave fra Olav Thon, bestående av samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS.

Denne uken skapte eiendomskongen Olav Thon overskrifter da han annonserte at han gir bort imperiet sitt og alt fremtidig utbytte til en stiftelse i hans navn.

Med stiftelsen ønsker Thon å sikre et langsiktig eierskap i eiendomsimperiet som i dag sysselsetter drøyt 3.100 personer, samt å dele ut mellom 50 og 100 millioner årlig til gode formål. 

DNB-analytiker Simen Mortensen mener oppsettet til stiftelsen vil sørge for at verdiene på sikt kan bli større enn dagens verdi av Oljefondet.

- I dag har gavene en verdi på 3,1 milliarder kroner – basert på finansiell ABC teori om verdier av evige annuiteter og en utbetaling på 100 millioner kroner i året.

- Men dette har en sekundærverdi, og det vil ha veldig stor betydning på lengre sikt, sier analytikeren til E24.

<p>Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.<br/></p>

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

Analytikeren dekker den nordiske eiendomsektoren, og følger det børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap ASA, som nå vil bli overført til Olav Thon Stiftelsen.

Han påpeker at eiendomsselskapet de siste 10 årene har hatt en gjennomsnittlig egenkapitalavkastning på 11,9 prosent per år.

- Denne avkastningen vil fortsette, og selv om nivået på sikt vil bli bli lavere, vil man se at Thons imperier vil vokse inn i evigheten, sier Mortensen.

Han forklarer at en avkastning på egenkapitalen på 11,9 prosent videre fremover er mulig med belåning, men at over flere år vil denne trolig bli borte.

Les også: - Olav Thon-stiftelsen absolutt en av de største i Norge

- Men om vi legger gjeldfri avkastning på eiendom og fortsatt lave utbytter til grunn, vil Olav Thon Stiftelsen om 100 år, med 6-7 prosent realavkastning, kunne være større enn Oljefondet (dagens verdi). Forutsatt at pengene ikke rotes bort og at utdelingen forblir lav, sier han.

<p><b>VOKSER:</b> Etter lang nok tid kan eiendom bli en av Norges neste «eksportvarer» på grunn av kombinasjonen av egenkapitalavkastning og lave utbytter, mener analytikeren.</p>

VOKSER: Etter lang nok tid kan eiendom bli en av Norges neste «eksportvarer» på grunn av kombinasjonen av egenkapitalavkastning og lave utbytter, mener analytikeren.


- Tabellen viser at etter lang nok tid kan eiendom bli en av Norges neste «eksportvarer» på grunn av kombinasjonen med egenkapitalavkastning og lave utbytter, sier analytikeren.

- En effekt som støtter dette er at utbetalingene er av størrelse orden 0,2 -0,4 prosent av dagens verdi, mens avkastningen i Oljefondet i dag er gitt av handlingsregelen, sier han.

- Ingen endringer i utbyttepolitikken

Mortensen påpeker også at uttalelsene fra Thon i forbindelse med etableringen av stiftelsen ikke indikerer noen umiddelbar reduksjon av eierskapet eller økt utbytte.

- Det ble kommunisert at de fortsatt skal ta utbytte fra datterselskapene, så vi forventer ingen endringer i utbyttepolitikken, sier Mortensen.

DNB-analytikeren forventer en direkteavkastning fra selskapet på 1,5 prosent i 2013, og påpeker at utfra størrelsen på egenkapitalen i selskapet er utbyttet beskjedent.

Les også: Olav Thon gir bort hele milliardformuen

- Med tanke på størrelsen på egenkapitalen i selskapet så er utbyttet fra selskapet lavt. Det gjennomsnittlige utbyttet i næringseiendomsaksjer i Norden var i fjor på 4,1 prosent, sier Mortensen.

Han legger til at forventet direkteavkastning fra Olav Thon-selskapet er på 1,5 prosent for inneværende år.

Thons årlige gave til samfunnet skal hentes fra avkastningen i selskapene.

Med omlag 25 milliarder kroner i verdi, representerer 50-100 millioner kroner mellom 0,2 og 0,4 prosent av verdien.

Kan drysse minst 50 millioner i året

Olav Thons nye stiftelse skal drive videre virksomheten i Olav Thon-gruppen, som blant annet driver Thon Hotels og Amfi-kjøpesenterne.

Via stiftelsen skal det hvert år deles ut minst 50 millioner til gode formål, og stiftelsen skal fortsette å drive etter Thons forretningsprinsipper.

- Det er sagt 50 millioner i året. Dette beløpet kan imidlertid variere, det kan bli lavere eller det kan bli høyere, sa Tron Harald Bjerke, nestleder i den nye stiftelsen, og direktør i eiendomsdivisjonen i Olav Thon-gruppen, til E24 tidligere i uken.

Les også:

På forsiden nå