Tidligere nazi-kommando kan bli ditt for 45 millioner

Farfaren til Mille-Marie Treschow bodde der, skipsredere har brukt den som representasjonsbolig og nazistene konfiskerte den under krigen. Nå skal den historiske luksusvillaen ved Larvik selges.

- Vi kommer nok til å bruke minst ett år på å selge denne eiendommen, sier eiendomsmegler Kristian Ask.

Den idylliske villaen «Balders Hage» i Larvik skjuler en mørk historie. Under andre verdenskrig brukte tyskerne og deres infrastrukturenhet Organisation Todt eiendommen som kommandosentral for Larviks-området.

Eiendommen er, ifølge listene til Finn.no, for øyeblikket landets nest dyreste eiendom ute på det åpne markedet.

For at du skal kunne «okkupere» det tidligere nazist-hovedkvarteret må imidlertid lommeboken din romme 45 millioner kroner.

Men det har foreløpig ikke vært enkelt å finne en slik kjøper, forteller megleren Kristian Ask i EONY.

- Det er aldri enkelt å selge en eiendom til 45 millioner kroner. Eiendommen er veldig spesiell, og vi må jobbe jevnt og trutt med å finne en kjøper. Det har vært litt interesse frem og tilbake, men vi har ikke funnet riktig kjøper ennå, sier han til E24.

Selger 32 mill. dyrere

Ask forteller at det 805 kvadratmeter store huset har blitt uvanlig godt forvaltet av eierne.

Det er eiendomsinvestor Trygve Bøe som har hatt Balders Hage som familiebolig siden 2002. Den forrige eieren, Iver Bugges rederi ved Jan Bugge, påkostet eiendommen 22 millioner kroner i 1987.

<p><b>SKAL SELGE:</b> Eiendomsmegler Kristian Ask i Eklund Oslo New York.</p>

SKAL SELGE: Eiendomsmegler Kristian Ask i Eklund Oslo New York.

Bøe har pusset opp hagen, skiftet deler av taket og skaffet eiendommen en molo og brygge. Han betalte 13 millioner kroner for eiendommen for 12 år siden, og prøver seg 32 millioner kroner høyere enn han selv ga.

En slik kjøpesum tror megler Ask ikke er umulig å finne ved å lete bredt i Europa og Russland.

- Vi har stor tro på at vi klarer å finne en internasjonal kjøper. Vi kontaker meglerhus i utlandet som jobber innen high-end markedet for å finne riktig kjøper, og har forbindelser med meglerhus i 88 land, sier Ask.

- Bruker hvertfall et år

Bygningen ble tegnet av sosietesarkitekten Henrik Nilsen. Innvendig er det lite som minner om et moderne hjem.

Man finner blant annet et eget biljardrom, og en salong typisk forbeholdt herrene fra riktig gammelt av. Der kunne herrene trekke seg tilbake for å nyte sin cognac og røyke sine sigarer mens det ble diskutert emner kvinnfolk ikke hadde noe med å blande seg i.

- Det er masse flotte rom med mye historie. Eiendommen ble bygd på slutten av 1800-tallet. Forhåpentligvis finnes det en historieinteressert person som er interessert, eller et selskap som ønsker en passende representasjonsbolig i området, sier Ask.

Hvor langt tid anslår dere det vil ta å få omsatt eiendommen?

- Vi er på ballen hele tiden for å få solgt denne eiendommen. Men vi bruker nok hvertfall et år, sier Ask.

(Saken fortsetter under bildet.)

<p><b>FAMILIEHJEMMET TIL TRESCHOW:</b> Blant annet den svensk-norske godseieren Fritz Micheal Treschow (1879–1971) har hatt den historierike eiendommen som sitt hjem.<br/></p>

FAMILIEHJEMMET TIL TRESCHOW: Blant annet den svensk-norske godseieren Fritz Micheal Treschow (1879–1971) har hatt den historierike eiendommen som sitt hjem.

Tidligere familiebolig for Treschow

Flere betydningsfulle familier i norsk næringslivshistorie har hatt Balders Hage som hjem.

Det var tobakksfabrikant og daværende medeier i Fritzøe Møller, Jacob Wilhelm Falch (1831-1893) som fikk bygget den ærverdige eiendommen i 1879.

Noen år etter Falchs død solgte etterkommerne eiendommen til den svensk-norske godeieren Fritz Michael Treschow (1879–1971) i 1902.

Treschow har adelige aner, og er forøvrig farfar til godseier Mille Marie Treschow. Treschow sørget for å fornye Farrisdammen i 1947, som har hatt mye å si for vannforsyningene til industrien i Larvik.

Familien utvidet Balders Hage med flere bygg i 1910- og 20-årene. Familien Treschow søker så en mer representabel bolig, og i 1923 flytter Treschow til Fritzøes slott i Larvik. Den var allerede i Treschows-familien eie.

Under andre verdenskrig blir Bladers Hage rekvirert av Organisation Todt.

Den nasjonalsosialistiske tyske organisasjonen hadde flere større utbyggingsprosjekter i tyskokkuperte områder i Europa under andre verdenskrig, blant annet i Larvik, som hadde aktiv havnevirksomhet som tyskerne benyttet.

- Her kjøper man et stykke norsk historie. Dette er en eiendom som er helt spesiell, både med tanke på historien fra 2. verdenskrig og generelt i forbindelse med næringsvirksomheten i Larvik, sier Ask.

Etter andre verdenskrig utviklet Treschow boligen for ansatte. Boligen var i Treschows eie frem til 80-tallet, da eiendommen ble kjøpt av Iver Bugges rederi.

Etter oppussingen i 1988 ble eiendommen solgt til Hans Svarstad Hansen.

Dyrt megleroppdrag

Hvis Ask lykkes i å finne en kjøper venter et større honorar for meglerhuset Eklund Oslo New York.

Meglerhuset er kjent for å ta seg godt betalt for å dra slike oppdrag i havn. Eklund har tidligere uttalt at meglerhusene i Stockholm og Oslo tar 3 prosent i provisjon.

Det betyr 1.350.000 kroner i provisjon ut i fra nåværende prisantydning av Balders Hage.

- Det ønsker ikke jeg å uttale meg om, men det koster selvfølgelig penger å annonsere så bredt som vi gjør, sier Ask.

Kilder: Det store norske leksikon, kulturminnevurdering av Fortidsminneforeningen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå