– Renteeffekten vil dominere oljen

Norske boligkjøpere er ikke skremt nok til å sitte på gjerdet, mener sjeføkonomene.


<p><b>LYSNING:</b> Ekspertene forventer en økning i boligprisene i løpet av de kommende 12 månedene.</p>

LYSNING: Ekspertene forventer en økning i boligprisene i løpet av de kommende 12 månedene.

De siste 12 månedene har norske bruktboliger i gjennomsnitt blitt 6,0 prosent dyrere. Ved samme tidspunkt i fjor viste tolvmånedersveksten 6,8 prosent.

Få hadde trodd inneværende år ville by på nesten like sterk boligprisvekst som i 2014.

Det er til tross for at 2015 har vært enda mer turbulent for norsk økonomi enn 2014. Oljeprisen er 40 prosent lavere enn for ett år siden og nye meldinger om oppsigelser tikker ukentlig inn.

Selv om oljeprisen er på 30-tallet når nyttårsrakettene smeller, og vekstmotoren i norsk økonomi, oljeinvesteirngene, vil fortsette å falle, ønsker ingen av ekspertene å avlyse boligprisfesten.

– Vi tror det blir en veldig forsiktig vekst fremover. Det blir noen prosent opp. Det gjelder store deler av landet, mens boligprisene på Vestlandet vil gå ned, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

 <p>Sjeføkonom Stein Bruun i SEB.</p>

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB.

– Renteeffekten dominerer

Meglerhuset SEB slipper ikke boligprognoser før etter nyttår. Sjeføkonom Stein Bruun forteller at de er på særlig jakt etter eventuelle tegn til at etterspørselen kan dabbe av i 2016.

– Vi tror på en svak oppgang på årsbasis, med fortsatt regionale forskjeller, sier han til E24.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika tror man kan se en prisvekst på opptil 5 prosent i 2016.

– Vi kommer inn i året med et stramt marked for populære småboliger som moderne leiligheter og rekkehus. Overhenget er antatt å være 2 til 3 prosent, sier han.

Andreassen begrunner dette med at rentenivået er lavt, og vil falle videre.

– Noen områder vil trekke ned, men i store deler av landet vil vi se at renteeffekten dominerer oljen, sier Andreassen.

Ser svak oppgang

 <p>Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets.</p>

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets.

Øystein Dørum i DNB Markets tror boligprisene vil stige 2,0 prosent i 2016, sammenlignet med 2015.

– Boligprisene tenderer å vokse på linje med inntektsutviklingen. Ett forhold som vil dra boligprisene ned, er at inntektsveksten er og blir svakere enn den har vært de siste årene, sier han til E24.

Dørum spår at neste års nominelle lønnsvekst vil bli på 2,5 prosent. Får han rett, vil nordmenn oppleve det svakeste lønnsoppgjøret i 2016 siden 1935.

– Vi tror også prisveksten vil overstige lønnsveksten for første gang siden 1989. Altså vil vi får en nedgang i den reelle kjøpekraften, sier han.

 <p><b>POPULÆRT:</b> Prispresset er størst på små leiligheter sentralt i byene. Bildet er tatt av boliger i nabolaget Enerhaugen på Tøyen.</p>

POPULÆRT: Prispresset er størst på små leiligheter sentralt i byene. Bildet er tatt av boliger i nabolaget Enerhaugen på Tøyen.

Blir billigere å låne penger

Dørum lister opp en rekke andre faktorer som tilsier at boligprisene burde falle i 2016. Arbeidsledigheten skal videre opp, oljeinvesteringen vil fortsette å falle, forbruksveksten vil bidra til lav vekst, og norsk eksport blir heller ikke noe å skryte av.

Så hvordan kan det ha seg at Dørum tror norske boligkjøpere vil grave dypere i lommeboken neste år?

– Det er forhold som trekker i motsatt retning. Offentlig finansiert etterspørsel vil fortsette å øke, og det vil fases inn mer oljepenger. Det er noe av det som gjør at arbeidsledigheten ikke blir så stor som den ellers ville blitt.

 <p><b>SITTER PÅ PENGEBINGEN:</b> Troen på at blant andre finansminister Siv Jensen (Frp) kan iverksette tiltak for å skåne norsk økonomi fra fallende oljeinvesteringer, kan bidra til å holde boligprisene oppe i 2016, tror sjeføkonom Øystein Dørum.<br/></p>

SITTER PÅ PENGEBINGEN: Troen på at blant andre finansminister Siv Jensen (Frp) kan iverksette tiltak for å skåne norsk økonomi fra fallende oljeinvesteringer, kan bidra til å holde boligprisene oppe i 2016, tror sjeføkonom Øystein Dørum.

– Vi regner med at lånerentene kommer ytterligere ned. Vi trodde Norges Bank ville kutte styringsrenten i desember. Nå er vi ganske sikre på at det kommer et kutt i mars, vi tror det kommer enda et kutt i september ned til 0,25 prosent. Jeg tror ikke bankene vil sette ned utlånsrenten like mye, men det er rimelig å tro at utlånsrentene skal ned. Det innebærer større kjøpekraft.

Dørum trekker frem to jokere i 2016.

Det ene er Ola Nordmenns angst for hva som kommer til å skje fremover, og troen på at Norge er så rik at staten kan pøse ut tilstrekkelig med penger til å forhindre en alvorlig nedtur.

– Det i seg selv vil holde boligprisene oppe, sier Dørum.

Det andre er hvor mye sparing som blir kanalisert inn i boligmarkedet, når det i takt med rentekuttene blir mindre attraktivt å sette penger inn i banken.

 <p><b>MEGLERSJEFEN:</b> Christian V. Dreyer i Eiendom Norge mener boligprisene vil fortsette å stige.</p>

MEGLERSJEFEN: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge mener boligprisene vil fortsette å stige.

Meglerforbundet er mest optimistisk

Boligprisutviklingen i 2015 viste som ventet store regionale forskjeller.

Oljebyene Stavanger og Sandnes er det eneste byene som ikke kan skilte med prisoppgang de siste 12 månedene. Boligprisene falt 4,1 prosent i Stavanger, mens prisfallet i Sandnes var på 3,0 prosent.

I Oslo gikk boligkjøperne mann av huse, og hovedstaden kan dermed skilte med en oppgang på 10,0 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Eiendom Norges prognose for neste år tilsier at boligprisene skal stige mellom 3 og 5 prosent. Store deler av prisveksten vil hentes ut i årets første måneder, og Østlandet vil fortsatt nyte den sterkeste prisoppgangen.

– Trolig vil Oslo og omkringliggende områder ha en sterkere vekst enn landsgjennomsnittet, grunnet lavt tilbud og for lav boligbygging. Bergens- og Trondheimsmarkedet vil ha en prisvekst tett opptil landsgjennomsnittet. Her har boligbyggingen har tatt seg noe opp, men med en lav tilbudsside av bruktboliger ved inngangen til året så får vi likevel en prisvekst lik snittet for landet. I Stavanger-regionen venter vi fortsatt negativ prisvekst, og vi går inn i 2016 med stor tilbudsside, både i brukt- og nyboligmarkedet. Det vil ta tid å få solgt unna dette, selv om vi ser at det fremdeles er grei aktivitet i markedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, om 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå