– Umulig å regne seg frem til boligprisfall

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forstår seg ikke på de som mener at boligmarkedet er på vei mot en større korreksjon.


<p><b>SOLID:</b> Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener boligmarkedet holder seg stabilt tross tregere fart i norsk økonomi. Her oversiktsbilde fra Drammen.<br/></p>

SOLID: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener boligmarkedet holder seg stabilt tross tregere fart i norsk økonomi. Her oversiktsbilde fra Drammen.

– Rent logisk er det vanskelig å se en nedgang for boligmarkedet. De økonomiske sammenhengene gjør det nær umulig å regne seg fram til det, sier Øye til E24.

Torsdag snakket han til fremmøtte luksusmeglere under en konferanse på Grand Hotel i Oslo.

Der luftet han sin frustrasjon over eksperter, sjeføkonomer og andre synsere - som ifølge Øye konkurrerer om å rope dramatiske dommedagsprofetier om det norske boligmarkedet i mediene.

Mener Stavanger-varsku er overdrevent

Blant annet trakk Øye frem skrekkfortellinger fra Stavanger, hvor Petter Stordalen til VG har uttalt at «blodet renner i gatene».

Boligmarkedet i Stavanger har opplevd en betydelig prisnedgang i møte med de dårlige tidene for byens oljesmurte næring. Men situasjonen er overdreven, mener Øye.

– Stavanger har fått en oljepristrøkk som boligmarkedet korrigeres på. Men selv der er markedet nå relativt solid, alt tatt i betraktning. Jeg tror Stavanger når en bunn til neste år, og vil være på vei oppover igjen i 2017, sier Øye.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>TROR IKKE PÅ PRISFALL:</b> Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.<br/></p>

TROR IKKE PÅ PRISFALL: Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Og nasjonalt sett har altså Øye vanskeligheter med å forstå at det blir boligpriskorreksjon i det hele tatt.

Han spår en lavere prisvekst på 3,5 prosent i 2016, etterfulgt av tre prosents vekst i 2017.

– Får ikke bygget nok

Et nasjonalt boligprisfall er mulig, men da må flere usannsynlige faktorer slå inn, ifølge Øye.

Han nevner blant annet:

  • Masseutvandring
  • Skattefordel for leie, i stedet for eie
  • Gevinstbeskatning ved netto gevinst av verdivekst
  • Generell og langvarig konjunkturnedgang
  • Sterk produksjonsvekst i nye boliger

Øye mener nedkonjunkturen Norge er inne i, ikke er varig nok til å korrigere boligmarkedet. Han mener det også er usannsynlig at boligbehovet møtes, og slik stagger prisene.

– Boligbyggebehovet ligger på rundt 40.000 nye boliger i året. Mine anslag sier at produksjonskapasiteten stopper på rundt 30.000, sier Øye.

Ber Oslo-skeptikere se til andre byer

Det siste året er det hovedstaden som har hatt den kraftigste boligprisveksten i landet. Onsdag la meglerbransjen frem fasit for oktober. Den viste en liten prisnedgang alle steder i Norge – i snitt på 1,2 prosent.

Etter nedgangen har Oslo fortsatt en 12-månedersvekst på betydelige 9,7 prosent. Men Øye mener de som venter en stor Oslo-korreksjon, må løftet blikket litt.

For hva har Moskva, Paris, London, Stockholm om mange andre byer i Europa til felles? De er europeiske storbyer med høyere kvadratmeterpriser enn Oslo, påpeker Øye.

– Og til prisen av en bolig i Monte Carlo får du 10 Oslo-boliger! skisserer han.

– Basert på tilbuds- og etterspørselsdannelsen skulle vi kanskje hatt 10 prosents prisvekst i Oslo neste år, sier Øye.

Han spår imidlertid fire prosent, siden man er i ferd med å møte taket for hva folk faktisk kan betale for tak over hodet.

– Folk i Oslo er rike, men ikke så rike, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå