Unge på disse stedene sparer mest

Personer mellom 17- 34 år har i snitt 87.800 kroner i banken. For mange er dessverre drømmen om en egen bolig urealistisk, sier Intrum Justitia.
<p><b>SPARER ULIKT:</b> Unges bankinnskudd variere mye fra fylke til fylke. Unge mellom 17 og 34 har i snitt 87.000 kroner i banken, noe som er nok til å få en bolig i Flekkefjord eller på Sunndalsøra, men ikke de fleste andre steder. Foto: Scanpix.</p>

SPARER ULIKT: Unges bankinnskudd variere mye fra fylke til fylke. Unge mellom 17 og 34 har i snitt 87.000 kroner i banken, noe som er nok til å få en bolig i Flekkefjord eller på Sunndalsøra, men ikke de fleste andre steder. Foto: Scanpix.

Eidfjord best. Unge i Eidfjord kommune innerst i Hardangerfjorden sitter best i det.

Her har de unge i snitt gjennomsnittlig 143.700 kroner i bankinnskudd. Det viser tall som er hentet ut fra Statistisk sentralbyrå av inkassofirmaet Intrum Justitia.

Innlandskommunen Hægebostad i Vest-Agder og Vik kommune i Sogn kommer like etter.

Fire ganger mer. Unge i disse kommunene har fire ganger mer i banken enn unge i Gamvik, som sparer minst. Her er snittet på 36.000 kroner pr person i aldersguppen 17-34 år.

Av fylker er det unge i Oslo som har mest penger på bok. Her har personer i aldersgruppen i snitt 112.000 kroner i bankinnskudd, men her er også boligprisene svært høye.

Rogalendinger har nest mest penger, med 102.000 kroner i bankinnskudd.

Les også:Her er landet beste sparekonto

Vestfold øker mest. Tallene er fra inngangen til 2013, men dette er likevel et år etter at det økte egenkapitalkravet ble innført. 

Det ser ut til at unge i Vestfold og Sør-Trøndelag som har vært best til å spare mer etter de økte kravene til egenkapital. Her økte de unges innskudd med henholdsvis 11 prosent og 10 prosent siden året før. 

Se hele fylkeslisten lenger ned i saken. 

Les også:Spar 3000 kroner på riktig lønnskonto

Bolig til halv million. Med en egenkapital på 87.800 kroner (landsgjennomsnittet) kan en enslig person kjøpe en bolig til 585.000 kroner.

Dine Penger fant fredag formiddag en andelsleilighet på 48 kvadratmeter i Flekkefjord til 490.000 kroner. Andel fellesgjeld var ikke oppgitt. Og en leilighet til 510.000 kroner i Sunndalsøra.

– Det er nok lettere å finne en hytte på fjellet til den prisen, enn en bolig, kommenterer Lene Kallum hos Finn.no.

Et par med hver sin egenkapital på dette beløpet kan kjøpe en bolig til snaut 1,2 millioner kroner.

– Noen har riktignok aksjefond og andre verdier som kan innløses ved kjøp av bolig, men for mange er dessverre drømmen om en egen bolig urealistisk, sier sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Les også:Sparer mer til rekordlav rente

Klasseskille. Egenkapitalkravet på 15 prosent ble fastsatt av Finanstilsynet i desember 2011. Dette var en skjerping i forhold til det tidligere kravet på 10 prosent. 

<p><b>SPARER FOR LITE:</b> – Det er fint at mange unge sparer i bank, men de må spare mer. Egenkapitalkravet gjør at drømmen om egen bolig er urealistisk for mange, sier Reidun Korsnes i Intrum Justitia.</p>

SPARER FOR LITE: – Det er fint at mange unge sparer i bank, men de må spare mer. Egenkapitalkravet gjør at drømmen om egen bolig er urealistisk for mange, sier Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Mange sliter med egenkapitalen når de skal kjøpe sin første bolig.

– Det er veldig bra at unge personer har penger i banken, men dessverre mangler mange egenkapital til å kjøpe sin egen bolig.

– Det er liten tvil om at egenkapitalkravet skaper et klasseskille i boligmarkedet.

De som ikke får hjelp av foreldrene, må enten ta opp forbrukslån for å oppfylle kravet til egenkapital eller leie bolig, sier Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Hun er spent på hva den nye regjeringen vil gjøre med egenkapitalkravet. Men legger til at det må tas høyde for at låntakerne kan håndtere en høyere rente.

Les også:– 1500 kroner i måneden er ikke nok

Inkassokrav på 1 milliard. Mange unge sliter med betalingsanmerkninger. Norske ungdommer i alderen 18-26 år har en forfalt inkassogjeld på over 1 milliard kroner. Personlig økonomi bør inngå som et fag i grunnskolen, mener lederen i Intrum Justitia.

– Personlig økonomi er en så viktig del av livet at den bør læres tidlig. Ekstra viktig blir dette når inngangsdøren til boligmarkedet er så smal. Jeg tror det er mange som ikke kjenner til egenkapitalkravet før de begynner å jakte sin første bolig, sier hun.

Les også:BSU-grensen økes

Råd før første boligkjøp:

Dette bør unge personer gjøre som skal inn i boligmarkedet:

  • Start sparingen så tidig som mulig, så du har mest mulig egenkapital ved kjøp av bolig.
  • Betal regningene i tide, slik at du slipper betalingsanmerkninger. Med en betalingsanmerkning får du ikke boliglån
  • Sett opp et budsjett med inntekts- og utgiftsposter for hver måned. Da ser du hvor mye du har til rådighet.
  • Benytt deg av Boligsparing for ungdom (BSU), en svært gunstig spareform for deg som er under 33 år og i jobb. Du får skattefradrag for sparingen din. Fra nyttår økte beløpsgrensene, slik at du kan spare 25.000 kroner per år og 200.000 kroner totalt innenfor denne ordningen.


Les også:Slik kan unge bygge opp egenkapitalen raskere

Så mye penger har unge mellom 17 og 34 i de ulike fylkene: 

Oslo: 112.100 kr
Rogaland: 102.200 kr
Sogn og Fjordane: 96.000 kr
Sør-Trøndelag: 93.600 kr
Hordaland: 91.300 kr
Vest-Agder: 86.400 kr
Akershus: 84.500 kr
Oppland: 83.700 kr
Møre og Romsdal: 81.800 kr
Buskerud: 80.900 kr
Troms: 75.600 kr
Hedmark: 74.400 kr
Aust-Agder: 73.000 kr
Nord-Trøndelag: 72.600 kr
Finnmark: 70.100 kr
Nordland: 69.700 kr
Vestfold: 69.400 kr
Østfold: 68.300 kr
Telemark: 67.200 kr

Les også:Norsk ungdom er gjeldsverstinger

Følg oss på Facebook!


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå