- Vi har blitt snytt for to boligkrakk

Boligprisoppgangen er skremmende, mener økonomiprofessoren.
<b> GJEDREM UMYNDIGGJORT:</b> Økonomiprofessor Ola Grytten mener Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke kan gjøre noe med boligboblen i følge bankens mandater.
GJEDREM UMYNDIGGJORT: Økonomiprofessor Ola Grytten mener Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke kan gjøre noe med boligboblen i følge bankens mandater.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) frykter at boligmarkedet nok en gang blir dopet på lave renter.

- Med de dramatiske rentekuttene og det rekordlave rentenivået vi nå har så opphørte boligkrakket tidligere enn det ellers hadde gjort, sier Grytten.

Boligprisene har steget 12 prosent fra nyttår til juni ifølge statistikken fra eiendomsmeglerne.

- Snytt for krakk

Grytten mener boligkjøpere for andre gang på syv år er snytt for billigere boliger.

- Det samme skjedde i 2002-03. Også da hadde man en nedgang i boligprisene, som raskt ble snudd av rentekutt og aksje- og boligprisene fortsatte den oppadgående trenden. Vi har sett hvilken boble det skapte i aksjemarkedet med påfølgende krakk, men det har foreløpig ikke kommet i eiendomsmarkedet. Boligkjøpere har på mange måter blitt snytt for to boligkrakk, sier Grytten.

Han frykter nå at de to boblene som har bygget seg opp fra 1993 til 2002 og 2003 til 2007 vil skape alle boligkrakks mor over de neste årene.

- Hvis boligprisene fortsetter å stige 10-15 prosent årlig fremover så er det stor sjanse for et krakk som kan overgå det vi hadde fra 1987 til 1992, sier Grytten og legger til:

- Det som er skremmende er at boligprisene ikke har fått korrigert seg selv naturlig siden 1992, de har blitt holdt ved like av rentekutt hver gang, men det kan ikke vare. Boligprisen firedoblet seg fra 1993 til 2007, mens det ble tredoblet i forhold til det generelle prisnivået. Det sier seg selv at korreksjonen må komme før eller siden, og jo lenger tid det tar jo verre blir den, sier Grytten.

Falt 18 prosent fra 2007 til 2008

Han undervurderer likevel ikke boligprisfallet vi hadde fra 2007 til 2008.

- Realprisene på bolig falt 18 prosent fra august 2007 til desember 2008, mens fallet i næringseiendom falt enda mer. Fra 1987 til 92 falt det 43 prosent, så vi har mye å gå på, sier Grytten.

- Norges Bank bryr seg ikke om boligmarkedet

Han mener Norges Bank med fordel kan tenke mer på boligmarkedet i sin pengepolitikk.

- Per i dag er det ikke Norges Bank sin oppgave å hindre aksje- eller boligbobler. De skal kun ta hensyn til konjukturer, inflasjon og kronekursen. De bryr seg hvis konjukturene er overopphetet men ikke hvis markedet eller boligprisene er overopphetet, og dette er de veldig klare på, sier Grytten.

Les også Øystein Sjølies kommentar: Gjedrem har abdisert

Han mener til og med hensynet til Norges relativt lille eksportindustri går foran bobler i boligmarkedet.

- Eksportindustrien er viktigere enn boligmarkedet for Norges Bank. Det er også den instruksen de har. Når det er sagt så har nedgangskonjukturene være mye mindre i Norge enn resten av verden, så jeg mener vi burde ha høyere renter, men da hadde sannsynligvis kronen styrket seg veldig, sier Grytten.

- Et kjempedilemma

Han mener Norges Bank har et kjempedilemma.

- Det er svært vanskelig å sette renten hvis de skal gjøre det etter børs- og boligmarkedet. Hvis man legger vekt på å unngå boblebygging så vil det gå utover andre ting. De har et kjempedilemma. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har selv luftet ideen om å ha et makrosyn. Jeg heller mot at de bør tenke mer på boligmarkedet i sin politikk, men jeg ser problemet med å skulle også ta de hensynene, sier Grytten til E24.

Til forsiden

På forsiden nå