Vil ha angrefrist på boligkjøp

Dette er blant forslagene Forbrukerrådet vil komme med under morgendagens oppvaskmøte om lavinnskuddsboliger.

Onsdag er det klart for toppmøte om Husbankens rolle i finansiering av lavinnskuddsboliger. Til møtet stiller Forbrukerrådet med en rekke forslag som skal forhindre at flere havner i gjeldsfella.

- Vi vil lufte et forslag om å innføre angrerett ved boligkjøp, sier underdirektør i Forbrukerrådet Torgeir Øines til E24.

På den måten vil de forhindre at nordmenn blir lurt til å kjøpe boliger på "falske premisser".

- Den viktigste grunnen til å innføre det er ikke angreretten, men at kjøpet først begynner å løpe når kjøperen har fått de opplysningene han har krav på. Det vil gi selger og megler veldig sterke incentiver til å sørge for at boligkjøpere får de viktige opplysningene, utdyper Øines.

Krever handling

De siste årene har tusenvis av nordmenn kjøpt seg inn i lavinnskuddsboliger med høy fellesgjeld. Flere av boligene er blitt fremstilt som svært billige og økonomisk gunstige og markedsføringen har vært tildels villedende.

Etter et sterkt mediefokus på Husbankens finansiering av lavinnskuddsboliger valgte kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa å kalle inn NBBL og Forbrukerrådet til møte om Husbankens lavinnskudssfinansiering.

Les også: Krever toppmøte om lavinnskudd

Nå er listen over møtedeltagere blitt langt lengre. Representanter fra både Husbanken, NBBL, finansdepartementet, justisdepartementet, barne- og likestillingsdepartementet, Kredittilsynet, Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og kommunal- og regionaldepartementet vil være tilstede under morgendagens møte.

- Hva håper dere kommer ut av møtet?

- Vi håper å få klare signaler på at en vil gjøre de grepene som vi foreslår. Både i forhold til markedsføring og i forhold til endringer i borettslagloven, sier Øines.

Foreslår minimumsinnskudd

En innskjerping av eiendomsmeglerloven gjør at fellesgjelden nå må opplyses om i all markedsføring av andelsboliger, men Forbrukerrådet krever ytterligere innskjerpinger. Forbrukerrådet ønsker blant annet at totalprisen for andelsboliger oppgis i all markedsføring.

Under møtet i morgen vil Forbrukerrådet i tillegg legge frem et forslag om at Husbanken ikke finansierer boliger som har lavere enn 40 prosent innskuddsandel.

- Mange sier at lave innskudd er bra fordi folk kommer seg inn på markedet. Men det er ikke noe problem fordi folk får lån dersom de har økonomi til det. Da vil de ikke ha problem med å finansiere høyere innskudd heller. Det viktige er at folk kan betjene hele gjelden. Lave innskudd fører til at folk med lavere finansieringsevne får kjøpe. Derfor vil det være en fordel å heve innskuddsandelen, sier Øines.

Forbrukerrådet vil også forslå at det bør stilles krav til at alle borettslag må være medlem i et sikringsfond som sikrer andelseiere fra å måtte betale naboens gjeld.

Les flere saker hos E24

I morgen klokken 11:30 møtes Husbanken, NBBL, finansdepartementet, justisdepartementet, barne- og likestillingsdepartementet, Kredittilsynet, Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og kommunal- og regionaldepartementet for å diskutere Husbankens finansiering av lavinnskuddsboliger.

Følg saken på E24.no utover dagen.

E24 følger Norges "subprime"-marked:

Tvangssalg nær tredoblet

Norges verste boligmarked

- Andelsleiligheter er umulig å selge

Risikerer å ta over naboens gjeld

Hipt og billig ble gjeldsfelle

Kleppa har ikke fulgt med i timen

- Bagatelliserer gjeldsfeller

Kleppa advarer unge mot lavinnskudd

Beskylder statsbank for å skape gjeldsslaver

Vil ha toppmøte om lavinnskuddskrisen

Tvinges til å selge boligen

På forsiden nå