Surfeeksplosjon i sommer etter nye roamingregler

Nordmenn behøver ikke lenger bekymre seg for skyhøye mobilregninger etter ferien.


<p><b>SURFE PÅ STRANDEN:</b> Tidligere måtte de fleste passe på i utlandet for å ikke få skyhøye telefonregninger. Nå kan du surfe så mye du vil på internett på stranden.</p>

SURFE PÅ STRANDEN: Tidligere måtte de fleste passe på i utlandet for å ikke få skyhøye telefonregninger. Nå kan du surfe så mye du vil på internett på stranden.

Den 15. juni sørget et nytt EU-regelverk for fri mobilbruk i hele EU for reiseglade nordmenn. 

Endringen, som gjaldt både surfing på internett og annen mobilbruk, har gjort at databruken i utlandet har økt kraftig i sommer. 

Telia og Telenor var imidlertid forut sin tid og inkluderte fri roaming i sine abonnementer allerede i fjor.

Siden 15. juni kan Telenor likevel rapportere om en økning per uke for bruk av mobildata på 150–200 prosent, målt mot de samme ukene i 2016. 

– Fra februar i fjor til samme måned i år hadde kundene økt dataforbruket med 900 prosent i EU og EØS. Veksten vi observerer nå kommer på toppen av dette igjen, sier pressekontakt Magnus Line i Telenor til E24. 

For mobilkunder med abonnementer fra OneCall, MyCall og Chess (som alle eies av Telia), kan det også se ut til at gleden har vært stor så langt i sommer. 

Prosentvis endring sammenlignet med juni måned i fjor viser en økning på 1.391 prosent for MyCall-kunder, 261,8 prosent for Chess og 56,2 prosent for OneCall.

Femtendoblet hos MyCall

Da Telia inkluderte EU-surfing i sine abonnementer i fjor så de at kundene deres surfet ti ganger mer i juli måned 2016 enn i samme periode året før. 

 <p>Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia. </p>

Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia. 

Underselskapene Chess og OneCall fikk EU-surfingen inkludert ved inngangen til mai i år. Grunnen til at økningen er langt større hos Chess er at OneCall-kunder fikk tilbud om en tilleggspakke for mobilbruk i EU i fjor sommer som mange benyttet seg av. 

For MyCall-kunder er derimot økningen enorm. Databruken er doblet nesten femten ganger i juni i år sammenlignet med i fjor

– Det er ganske utrolig og et sikkert tegn på at Roam Like Home har falt i god smak hos kunder i MyCall, som hovedsakelig består av mennesker fra ulike land og kulturer, men som oppholder seg eller bor i Norge, sier Fredheim. 

Han påpeker at MyCall-kunden opprinnelig er svært prisbevisste. 

Taper på utenlandssurfing

Fri roaming har i lang tid før lovendringen ble vedtatt vært et prestisjeprosjekt for lederne i EU, skriver NRK. De ville vise at EUs politikk også kom vanlige folk til gode. 

Konsekvensen er at mobilselskapene ikke lenger har lov til å belaste kundene ekstra for mobilbruk i utlandet. Det betyr at de selv må ta kostnaden når folk reiser på ferie.

Overgangen var et klart innhugg i økonomien, sier Fredheim i Telia. 

– Vi taper jo på det, når vi ikke får dekket for den kostnaden i like stor grad som tidligere. Det er noe alle mobilselskapene erfarer nå, og det betyr en del, sier kommunikasjonsrådgiveren. 

Han påpeker likevel at det kommer forbrukerne til gode, og at mer fornøyde kunder generelt er bra.  

Da Telenor begynte med fri databruk i EU i fjor opprettet de nye abonnementer med denne tjenesten inkludert. Ifølge Line byttet de fleste privatkundene til dette abonnementet da. 

For noen av de eldre abonnementene valgte de imidlertid å sette opp månedsprisen 30 kroner for å kompensere for de ekstra kostnadene. 

– Grunnen til at dette er at folk trapper opp forbruket når de får inkludert roaming i abonnementene, og dermed øker Telenors kostnader til mobiloperatører i europeiske land, sier Line.  

Han presiserer imidlertid at Telenor har vært opptatt av å få ned roamingprisene i en årrekke, og at de er svært tilfredse med den nye ordningen. 

Surfer mer om sommeren

Telenor kunne for noen dager siden også melde om rekordvekst i 4G-trafikken generelt i juni måned. Sammenlignet med samme måned i fjor er økningen på 86 prosent, og totalt har trafikken aldri vært større enn nå.

– Inn i juli måned hadde YouTube mest trafikkvekst med hele 44 prosent, mens Netflix vokser med 38 prosent målt mot juni. Det viser at ferietid er også videotid, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en pressemelding.

Selskapet påpeker imidlertid at trafikkmønsteret kan variere veldig i perioder med ferie og i forbindelse med store arrangementer. Veksten i Snapchat-trafikken økte for eksempel kraftig samme dag som Pride-paraden fant sted i Oslo 1. juli. Fra dagen før var økning på 18 prosent, mens den var på hele 80 prosent målt mot samme ukedag uken før.

Uavhengig av det er fri databruk i utlandet helt åpenlyst et kjærkomment gode for nordmenn, sier Line.

– Vi er et mobilelskende folk og ønsker å ta med oss mobilvanene overalt, også på ferie. Nå ser vi at reiseglade nordmenn bruker mobilen som hjemme uten å bekymre seg for ubehagelige regninger etter ferien. Tiden for sjokkregninger etter utenlandsferien er forbi. 

Her surfer vi mest

I ukene etter 15. juni har databruken per uke økt med 220–320 prosent i ferielandet Kroatia, melder Telenor. For Frankrike og Tyskland er veksten på 100–180 prosent. 

Nordmenn surfet aller mest fra Sverige i juni, etterfulgt av Spania, viser roamingstatistikk for Telia sine kunder. 

Topp ti land vi surfet mest fra i juni i år (tall fra Telia): 

  1. Sverige
  2. Spania
  3. Danmark
  4. Hellas
  5. Italia
  6. Tyskland
  7. Polen
  8. Frankrike
  9. Kroatia
  10. Storbritannia 
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå