Få gratis tannbehandling av staten – verdt titusener

Tannbehandling er dyrt, men ved enkelte diagnoser kan du få støtte av staten. Ukjente regler gjør at du kan få det tilnærmet gratis ved å legge behandlingen til utlandet. Sjekk hvordan.
<p><b>Fikk nye tenner.</b> Tore Uno Møller fra Fredrikstad, sparte mange tusenlapper på å legge tannbehandlingen til Ungarn. Han fikk også refundert store deler av beløpet fra norske helsemyndigheter. Her sammen med resepsjonist Júlia Szabó på norskeeide Budapestklinikken.</p>

Fikk nye tenner. Tore Uno Møller fra Fredrikstad, sparte mange tusenlapper på å legge tannbehandlingen til Ungarn. Han fikk også refundert store deler av beløpet fra norske helsemyndigheter. Her sammen med resepsjonist Júlia Szabó på norskeeide Budapestklinikken.

Kan få støtte. De aller fleste må betale tannbehandling i utlandet selv, men siden 2011 har enkelte hatt rett til refusjon fra HELFO (helseøkonomiforvaltningen).

Da fikk nemlig nordmenn og andre EØS-borgere rett til å få refundert utgifter til behandling «utenfor sykehus» i andre EØS-land, på lik linje med behandling i Norge. Det er imidlertid en forutsetning at du har en spesiell sykdom eller skade.

Les også:Her betaler du halv pris for tannlegen

Løse tenner. Tore Uno Møller (63) fra Fredrikstad, har tannkjøttsykdommen Pyrea. Det er en betennelse i tannkjøttet som over tid fører til at tennene løsner. Pyrea er en av tilstandene som gir rett til refusjon av HELFO. 

Møller visste at det ville bli dyrt å få fikset tennene her i Norge, så etter anbefalinger fra andre bestemte han seg for å gjøre noe med det i utlandet.

– Jeg har fått satt inn 10 implantater over tre besøk til en klinikk i Budapest.

I Norge koster det i snitt rundt 25.000 kroner å få satt inn ett komplett implantat med krone. I tillegg kommer andre kostnader knyttet til behandlingen.

Totalt i Budapest endte regningen på ca. 150.000 kroner. Tore Uno Møller tror den samme behandlingen i Norge ville kommet på over 400.000 kroner.

Les mer om tannbehandling i utlandet:Slik kan du få tannbehandling til halv pris i utlandet

Like satser i utlandet. Det som er spesielt med refusjonen fra HELFO er at de samme satsene gjelder i Norge som i utlandet - uavhengig av hvor dyr tannlegen er.

Det gjør at egenandelen du må ut med kan bli langt mindre, eller helt gratis dersom du får behandlingen gjort i et lavkostland. 

– Jeg visste ikke med sikkerhet om jeg ville få refundert penger for tannbehandlingen jeg fikk i Ungarn. Det er en risiko du må ta, for deretter å søke om refusjon i etterkant, sier Møller. I Norge derimot, får tannlegen direkte refusjon fra HELFO og du trenger ikke legge ut noe mer enn egenandelen selv.

Tore Uno Møller fikk hjelp til å fylle ut søknaden på tannklinikken og sendte den inn sammen med røntgenbilder fra undersøkelsen. Refusjonen han fikk fra HELFO tilsvarte 85 prosent av utgiftene.

Les også:Finn ut hva tannlegen koster

– Dårlig informasjon. Han var svært fornøyd med behandlingen han fikk i Budapest.

– Jeg har jobbet som sykepleier i mange år, og det kliniske arbeidet var absolutt like bra i Budapest som hjemme i Norge.

Det eneste han har å sette fingeren på, er at det burde vært bedre informasjon om hvilke muligheter man har.

– Jeg synes ikke HELFO er flinke nok til å informere om at man kan ha rett til refusjon. Jeg tror det er mange som ikke er klar over at man kan få slik behandling dekket. Tennene er så viktige at det er synd om noen blir gående med problemer fordi man tror det blir for dyrt å gjøre noe med det, sier Tore Uno Møller. 

Les også:Hemmelige priser blir forbudt

Flere får støtte. I 2012 var det 256 som fikk refusjon fra HELFO på til sammen 3,7 millioner kroner, mot 163 saker i 2011.

<p>Bernard Geicke, avdelingsdirektør HELFO utland forteller at de fleste som får refusjon for tannbehandling i utlandet har vært i Ungarn.</p>

Bernard Geicke, avdelingsdirektør HELFO utland forteller at de fleste som får refusjon for tannbehandling i utlandet har vært i Ungarn.

– Når det gjelder land hvor tannbehandlingen er utført i 2012, er det Ungarn de aller fleste har reist til med om lag 90 prosent av refusjonssøknadene på tannområdet, sier avdelingsdirektør Bernhard Geicke ved HELFO utland.

Spesialister. Tannbehandlingen må være gjort av en tannlege med offentlig autorisasjon som er gyldig i det landet du har fått behandling.

Hvis det er et krav etter norske regler om spesialistkompetanse, må tannlegen som behandler deg også ha den nødvendige spesialistkompetansen.

Du må selv sørge for dokumentasjon. HELFO vurderer hver søknad individuelt og kan ikke gi noen forhåndsgodkjenning.

<p><b>Må finne ut selv:</b> Sjekk nøye om du kan få rett til å få dekket deler av behandlingen, forteller Morten Leivseth, er en av de som driver Budapest Klinikken.</p>

Må finne ut selv: Sjekk nøye om du kan få rett til å få dekket deler av behandlingen, forteller Morten Leivseth, er en av de som driver Budapest Klinikken.

–Vår erfaring er at mange norske tannleger ikke informerer godt nok om at man kan ha krav på refusjon, sier Morten Leivseth, en av de norske eierne bak Budapestklinikken hvor Tore Uno Møller fikk sin behandling.

– Vær derfor nøye med å sjekke om du har rett til å få dekket deler av behandlingen din.

Les også:Stor test: De beste barneforsikringeneDisse tilstandene kan gi rett til refusjon:

 • sjelden medisinsk tilstand (se egen diagnoseliste på www.helfo.no)
 • leppe-kjeve-ganespalte
 • svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller i hoderegionen for øvrig
 • infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander (for eksempel organ-transplantasjon, ulike kreft-tilstander, hiv/aids)
 • sykdommer og anomalier i munn og kjeve (tann- og kjevekirurgisk behandling)
 • periodontitt (tannkjøttsykdom)
 • tannutviklingsforstyrrelser (medfødte tilstander)
 • bittanomalier (kjeveortopedi)
 • patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon (alvorlig tannslitasje)
 • hyposalivasjon (munntørrhet)
 • allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer (i munnhule eller på hud)
 • tannskade ved godkjent yrkesskade
 • tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade (fritidsulykker)
 • manglende evne til egenomsorg ved varig sykdom eller ved varig nedsatt funksjonsevne (tilstand som har vart i mer enn ett år og forårsaket redusert tannhelse)

Kilde: Helfo.no


Eksempel på hvordan tannbehandlingen kan bli gratis:

I Norge: Kirurgisk innsetting av implantat i Norge, inkludert distanse samt protetikk og selve implantatskruen koster ca 25.000 kroner.

Dette får du i refusjon fra Helfo: 

 • Takst 513, fast protetikk som er tapt/trukket: kr 6.455.
 • Takst 514, Innsetting av et enkelt tannimplantat: kr 4.660.
 • Takst 516, tillegg for permanent distanse: kr 720
 • Sum totalt i refusjon fra HELFO: kr 11. 835

Egenandel for pasienten ved behandling i Norge blir: 13.165 kroner (kostnaden hos tannlegen i Norge minus 11.835 kroner).

I Ungarn: Pris komplett implantat i Budapest fra kr 7.900 til ca kr 11.500.

 • Takst 513, fast protetikk som er tapt/trukket: kr 6.455
 • Takst 514, Innsetting av et enkelt tannimplantat: kr 4.660.
 • Takst 516, tillegg for permanent distanse: kr 720
 • Sum totalt i refusjon fra HELFO: kr 11. 835.


Egenandel for pasienten ved behandling i Budapest blir: Gratis (Refusjonsbeløpet dekker hele kostnaden til behandling)

– For de pasientene som trenger mer omfattende behandling, ved f.eks. innsetting av seks implantater i en kjeve, vil egenandelen i Norge fort bli ca 80.000 kroner. Behandlingen hos oss vil fortsatt være gratis, sier Morten Leivseth.

– Legger du til at de må reise to ganger til/fra Budapest inkludert opphold på hotell, vil de fortsatt kunne spare ca 70.000 på en slik behandling.


Følg Dine Penger på Facebook!
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå